Minister Adriaansens debatteert met DNHK-leden: Hoe aantrekkelijk zijn we voor Duitsland?

Demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens (VVD) debatteert met leden van de DNHK.
DNHK minister Adriaansens

Zeker 2.500 Duitse bedrijven hebben een vestiging in Nederland. Maar hoe blijft Nederland een aantrekkelijk en innovatief vestigingsland? Een spannende vraag die demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens (VVD) krijgt voorgelegd tijdens de ondernemersdialoog van de DNHK op 2 november.

Duitsland is met een investeringsvolume van meer dan 171 miljard euro de op één na grootste investeerder in Nederland. 

Maar blijft dat ook zo? Net als in andere landen staat in Nederland het concurrentievermogen onder druk. De Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) heeft daarom demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens (VVD) uitgenodigd om op donderdag 2 november in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag over dit thema met een gelimiteerd aantal ondernemers in gesprek te gaan.  

De DNHK brengt een sterk netwerk van Duitse en Nederlandse ondernemers samen om te bespreken hoe Nederland een aantrekkelijk en innovatief vestigingsland kan blijven en hoe het concurrentievermogen kan worden versterkt. Bekende Duitse bedrijven die actief zijn in Nederland leveren hun input in het debat. Denk daarbij aan BASF, Bosch, MieleX, T-Systems en Uniper.

Minister Adriaansens in debat met DNHK-leden

Minister Adriaansens hecht veel waarde aan een goede relatie met Duitsland. Dat was bijvoorbeeld te zien tijdens haar bezoek aan de Hannover Messe in april 2023, waar ze een intentieverklaring tekende voor nauwere samenwerking rond intentieovereenkomst op het gebied van batterijtechnologie voor mobiliteit en energieopslag. Ook gaf ze aandacht aan het in 2021 getekende Innovatie- en Technologiepact tussen beide landen, en noemde ze Duitsland een belangrijk focusland voor start-ups en scale-ups die willen internationaliseren.

Tegelijk durft de minister ook aandacht te vragen voor verschillen in prijzen tussen Duitse en Nederlandse supermarkten. “Er zullen altijd bepaalde prijsverschillen zijn, maar je wil wel een eerlijke markt”, aldus Adriaansens enkele weken geleden op BNR Nieuwsradio. 

Het zijn thema’s die ondernemers tijdens het interactieve event aan de minister kunnen voorleggen. Daarnaast zal de minister de toekomstvisie van de Nederlandse overheid toelichten hoe zij het concurrentievermogen van Nederland willen verbeteren.

Duits-Nederlandse ondernemersdialoog met minister Micky Adriaansens

2 november 2023, Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag 

  • 10.30 uur: Entree en netwerken
  • 11.00 – 13.00 uur: Interactieve discussie van Duitse en Nederlandse bedrijven met minister Micky Adriaansens

Meer informatie en aanmelden via de DNHK

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
DNHK

De Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) is met meer dan 1.500 leden het grootste Nederlands-Duitse zakennetwerk en ondersteunt al 115 jaar ondernemingen bij hun activiteiten op de buurmarkt.