Duitse en Nederlandse pioniers in additive manufacturing wisselen ideeën uit

Voor Duitse en Nederlandse pioniers in additive manufacturing was de Formnext-beurs een mooie gelegenheid om ideeën uit te wisselen.
Duitse en Nederlandse pioniers in additive manufacturing

Voor Duitse en Nederlandse pioniers in additive manufacturing was de Formnext-beurs (15-18 november in Frankfurt am Main) een mooie gelegenheid om ideeën uit te wisselen. Hoe creëer je het meest optimale netwerk om 3D-printing in de industrie grootschalig toe te passen?

De Formnext 2022 in Frankfurt is wereldwijd de grootste beurs voor industrieel 3D-printen. Een goede gelegenheid dus voor Duitse en Nederlandse pioniers in additive manufacturing om met elkaar na te denken over hoe de verschillende spelers binnen de branche samen het meest optimale netwerk kunnen vormen.

Dat was de aanleiding voor de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) samen met RAI Automotive Industry NL om een delegatie aan ondernemers mee te nemen naar de Formnext. Daarbij vormt het paviljoen van Brainport Eindhoven een mooie hub om Duitse en Nederlandse netwerken bijeen te brengen.

Verbinding tussen Duitse en Nederlandse pioniers in additive manufacturing

Mark Koppers van de BOM begeleidt de handelsdelegatie. “Wij zijn hier met een groep van 10 ondernemers die additive manufacturing toepassen in de auto-industrie. Daarbij sluiten we aan bij het programma van Brainport Eindhoven, een collectieve stand waar verschillende Nederlandse bedrijven zich laten zien op de beurs. Ook brengen we een bedrijfsbezoek bij Continental Engineering service, een toeleverancier voor de automotive industrie.”

Genoeg mogelijkheden dus voor de ondernemers om hun netwerk uit te breiden en kennis op te doen in het buitenland, zegt Koppers. “De BOM maakt dit bezoek mogelijk. Wij organiseren de reis, de contacten, het netwerkevent. Op deze manier proberen wij er voor te zorgen dat Nederlandse en Duitse bedrijven met elkaar in verbinding komen.”

Open innovatie om industrieel 3D-printen te versnellen

“Deze bedrijven kunnen met elkaar de ontwikkeling in 3D-printen voor de industrie versnellen”, zegt Ruben Fokkema van Brainport Development. “Additive manufacturing is een relatief nieuwe ontwikkeling. En om hier innovatie te realiseren heb je meerdere partijen nodig die mee investeren en mee ontwikkelen.”

De Duitse markt voor deze maakbedrijven is gefragmenteerd, ziet Fokkema. In Nederland ziet hij een hecht netwerk dat vanwege open innovatie gewend is om samen te werken. “Hierdoor kunnen we sneller leveren aan de markt.”

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.