Quantum Delta NL opent eerste ‘House of Quantum’

Duitse quantumexperts krijgen met het House of Quantum van Quantum Delta NL (QDNL) toegang tot het Nederlandse ecosysteem.
Quantum Delta NL

Nederland heeft de ambitie om internationaal bij de koplopers in quantumtechnologie te horen. Voor Duitse partners is het daarom interessant dat Quantum Delta NL (QDNL) het House of Quantum heeft geopend, omdat zij hier hun weg kunnen vinden binnen het Nederlandse netwerk.

Het House of Quantum in Delft is ’s werelds eerste nationale ‘quantumcampus’ en biedt onderdak aan diverse quantumbedrijven uit heel Nederland. De Nederlandse minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens, opende het gebouw officieel eind november in aanwezigheid van onder meer Techleap.nl Special Envoy Constantijn van Oranje, oprichters, investeerders en kennisinstellingen als de TU Delft.

Orange Quantum Systems, Qblox, Quantware en QphoX zijn de eerste bedrijven die hun intrek nemen in het House of Quantum. Zij komen voort uit het lokale Delftse quantumcluster. Vanaf 2023 worden vestigingen geopend in Delft, Eindhoven, Amsterdam en Enschede.

Quantum Delta NL bouwt met ‘House of Quantum’ aan quantum-ecosysteem

House of Quantum biedt lidmaatschappen aan lokale en internationale bedrijven, investeerders en onderzoekers. Zij kunnen hier werken aan de ontwikkeling van quantumtechnologie en andere relevantie netwerkpartners ontmoeten.

Met House of Quantum wil QDNL het tech-ecosysteem uitbreiden, synergiën creëren tussen de bestaande expertise die al bestaat rondom de belangrijkste Nederlandse kennisinstellingen. Het moet ook een brug vormen tussen quantum-hardware en -software partijen. Het biedt ook de kans om niet-technische partijen binnen te halen die het Nederlandse quantum-ecosysteem kunnen ondersteunen.

Nederlandse quantumcampus

De bedrijven die werken aan de technologieën in dit vroege stadium van de quantumeconomie hebben behoefte aan werkruimten en hoogwaardige laboratoriumfaciliteiten, die vaak te duur zijn om afzonderlijk te realiseren.

Opening House of Quantum

In Delft is de eerste locatie inmiddels geopend. Er volgen er nog twee, te beginnen met een pand op hetzelfde terrein in 2023. Andere locaties volgen tussen 2023 en 2026. Alleen al het hoofdgebouw, zal werkruimten hebben en onderdak bieden aan high-end labs en testfaciliteiten voor quantumcomputing, quantuminternetwerken en quantum-sensing. Deze locatie moet in 2025 de deuren openen.

Hub voor internationale quantum community

Nu de eerste House of Quantum locatie geopend is, is het ook voor internationale start-ups, mkb’ers en bedrijven mogelijk om lid te worden van House of Quantum. Bedrijven kunnen ervoor kiezen om hier kantoorruimtes of laboratoria op te zetten. Maar ze kunnen zich ook aansluiten via co-working en lidmaatschap. Voor grotere bedrijven die zich willen engageren zijn er ook mogelijkheden om House of Quantum sponsor te worden.

Nederland wil Europees koploper worden in quantumtechnologie

Minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens liet bij de opening weten dat quantumtechnologie een veelbelovend technologisch gebied is waarvoor Nederland wereldwijd toonaangevende onderzoeksfaciliteiten biedt. “Nu is het tijd om onze academische voorsprong om te zetten in economische activiteit. Een vruchtbare publiek-private samenwerking als The House of Quantum speelt daarbij een centrale rol. Hier komen alle disciplines uit het ecosysteem samen om de toepassing van quantumtechnologie te versnellen.”

Prins Constantijn van Oranje, Special Envoy Techleap.nl die deze week ook het eerste Beiers-Nederlandse Fieldlab opent, twijfelt niet aan de impact dat quantumtechnologie zal hebben op wereld. “Het zal informatie- en communicatietechnologiesystemen transformeren, waar we als gehele samenleving van zullen profiteren. De komst van het House of Quantum laat zien dat Nederland zich op lange termijn inzet voor de vooruitgang van deze technologie door middel van wetenschap en ondernemerschap.”  

Niels Bultink zal als CEO van Qblox zijn intrek nemen in het House of Quantum. Volgens hem leggen Nederlandse quantumbedrijven de basis voor de wereldwijde waardeketen van quantumtechnologie. “Hier gaan wetenschap en innovatie hand in hand met het bedrijfsleven. Met deze nieuwe gebouwen biedt Quantum Delta NL ons de fysieke ruimte die nodig is om deze missie verder uit te voeren. Nu al maakt dit het Nederlandse ecosysteem tot een internationaal knooppunt voor samenwerking en innovatie.”

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.