Ga naar inhoud

BNR Duitsland: waarom privacy-bewuste Duitsers toch hun cybersecurity niet op orde hebben

Hoewel in Duitsland de 'Datenschutz' onaantastbaar lijkt, heeft het bedrijfsleven de cybersecurity niet op orde. Ondernemer Petra van Schayik legt uit hoe dat kan.

Een fabriek wandel je in Duitsland niet zo makkelijk binnen, tenzij je een hacker bent. Gebrekkige cybersecurity kost het Duitse bedrijfsleven jaarlijks miljarden euro’s.

In de vierde aflevering van BNR Duitsland is CEO Petra van Schayik van Compumatica secure networks te gast. Met vestigingen in Nederland en Duitsland werkt zij al meer dan 20 jaar in de beveiliging van data voor overheden en bedrijven.

Cybersecurity in Duitsland: Datenschutz-kampioen vs. digitale achterstand

Met de privacywetgeving en het bewustzijn hierover zit het wel snor in Duitsland, zegt Van Schayik. “De mentaliteit van ‘de overheid hoeft niet te weten wat ik doe’ overheerst in Duitsland. Dat uit zich bijvoorbeeld in die goede wetgeving, maar ook in de liefde voor contant betalen in plaats van digitaal bankieren.”

Dat lijkt haaks te staan op de uitkomst van het recente onderzoek van branchevereniging Bitkom dat Duitse bedrijven vorig jaar 220 miljard euro schade leden door cyberaanvallen. “In vergelijking met Nederland zijn veel Duitsers minder met digitalisering bezig. Vooral middelgrote en kleinere bedrijven zijn hierdoor niet goed beveiligd.”

Voor Compumatica secure networks is het dus zaak om als Nederlands bedrijf het vertrouwen te winnen dat de Duitse data in veilige handen zijn. “Wat enorm helpt is onze Duitse vestiging met Duitse medewerkers. Zij kennen de cultuur en de verschillen in wetgeving.”

Aflevering 5: Berrie van de Burgt kreeg met handelsmissies voet tussen de deur

Kunststofbewerker BKB Precision uit Son weet de afgelopen jaren gestaag te groeien in Duitsland. Salesdirecteur Berrie van de Burgt vertelt hoe hij Duitse orders binnenhaalt en hoe handelsmissies hierbij hielpen. Hij is te gast bij BNR Duitsland op maandag 13 september vanaf 13.30 uur.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.