Bondsdagverkiezingen 2021 updates #2

++ Laatste update Vrijdag 14 mei ++ Lukt het Armin Laschet om genoeg steun te verzamelen binnen en buiten zijn partij? En kunnen de Groenen hun opmars volhouden? Volg de laatste updates in dit blog.

De verkiezingscampagne voor de Bondsdagverkiezingen op 26 september is losgebarsten. Het is lang niet meer zo spannend geweest. Volg de laatste ontwikkelingen via dit blog. Heb je een vraag of opmerking? Mail ons via redactie@duitslandnieuws.nl

Bondsdagverkiezingen 2021 updates #2

Vrijdag 14 mei

Woensdag 12 mei

Dinsdag 11 mei

  • Ook Die Linken hebben hun leidersduo gekozen met Dietmar Bartsch en Janine Wissler. De 63-jarige Bartsch spreekt vooral voormalige PDS-kiezers uit het oosten aan die willen meeregeren in een linkse coalitie met bijvoorbeeld de Groenen en SPD. De 39-jarige Wissler komt uit West-Duitsland en vertegenwoordigt de meer ideologische en activistische achterban 

Maandag 10 mei

  • De SPD heeft Thilo Sarrazin, CDU Hans-Georg Maaßen, Die Linke Sahra Wagenknecht en Die Grüne Boris Palmer. Allemaal prominente leden waar de partij behoorlijk mee in z’n maag zit omdat ze nogal rechts van de partijlijn in de media opduiken. Dit weekend ging Tübbingen-burgemeester Palmer te ver op Facebook, het partijbestuur wil hem nu uit de partij zetten
  • We zouden het bijna vergeten, maar ook de SPD wil de volgende bondskanselier leveren. Maar liefst 96,2% van de leden bevestigden dit weekend hun steun in partijleider Olaf Scholz
  • De sociaaldemocraten geloven in een comeback voor september door zich tussen de CDU en de Groenen te positioneren. Dat doen ze met deze plannen

Vrijdag 7 mei

Woensdag 5 mei

Dinsdag 4 mei

Maandag 3 mei

  • Maar ook vanwege het verkiezen van Hans-Georg Maaßen als Bondsdagkandidaat in een kieskring in Thüringen. De voormalig chef van de inlichtingendienst is uiterst rechts, en leidt tot een kloof binnen de christendemocraten. Heeft Laschet een autoriteitsprobleem?
  • Laschet-vertrouweling Serap Güler laat haar mening duidelijk horen op Twitter:

Bondsdagverkiezingen 2021 – archief

Bondsdagverkiezingen 2021 updates #1

 

Dit schreven we in januari over Laschet:

Armin Laschet

Bio

Armin Laschet (* 18 februari 1961 in Aken, Noordrijn-Westfalen)

Laschet is sinds 2017 de premier van de deelstaat Noordrijn-Westfalen en werd in januari 2021 verkozen tot voorzitter van de CDU. Zijn vader liet zich van mijnwerker omscholen tot leraar, zelf studeerde hij rechten en werkte hij als journalist. Als politicus maakte hij vooral carrière via de gemeenteraad in Aken, de Duitse Bondsdag en het Europees parlement. In 2005 werd hij in Noordrijn-Westfalen minister voor Generaties, Gezinszaken, Vrouwen en Integratie. Vanaf 2010 was hij parlementslid in de deelstaat, per 2013 fractieleider en daarmee oppositieleider.

Wat hij wil

Laschet staat misschien wel het meest voor het voorzitten van de lijn Merkel. Hij wil meer accenten zetten op digitalisering en innovatie, en binnenlandse veiligheid. Dat zijn ook direct de grootste kritiekpunten op Merkel. Zijn ideeën presenteerde hij met onder meer een ministerie voor Digitalisering. Verder wil hij scoren met steun voor startups en het afbouwen van bureaucratie. Hij ziet een coalitie met de Groenen wel zitten, in Noordrijn-Westfalen werkt hij samen met de liberale FDP. Hij wordt gezien als een liberale christendemocraat.

Hoeveel kans maakt hij?

Hoewel Laschet binnen de landelijke CDU uitstekende banden heeft, en in tegenstelling tot zijn concurrenten kan rekenen op de steun van machtige CDU-afdeling Noordrijn-Westfalen, betekent dat niet automatisch dat hij de droomkandidaat is. In de peilingen zakt hij namelijk hard, onder meer vanwege zijn wisselvallige optreden tijdens de coronacrisis. Om zijn kansen te vergroten, heeft hij potentieel concurrent Jens Spahn als ‘running mate‘ weten te strikken. Inhoudelijk zijn de meeste CDU’ers het wel met hem eens, het doorzetten van de lijn Merkel met een vleugje moderniteit. Maar hebben ze voldoende vertrouwen in zijn persoon om dit uit te voeren? De eerste stemmen gaan al op dat hij plaats moet maken voor Spahn.

Wat betekent zijn winst voor Nederland?

De regering Laschet heeft voor Noordrijn-Westfalen als een van de speerpunten een nauwere samenwerking met buurlanden België en Nederland. Inmiddels zijn diverse werkbezoeken over en weer geweest. Het meest recent waren de online regeringsbesprekingen eind vorig jaar. Hij heeft dus een uiterst warme band met premier Rutte en is opgegroeid vlakbij de Nederlandse grens. Van alle kandidaten heeft Nederland de beste relatie met hem, zeker ook vanuit de provincie Limburg.

Contact

Heb je een vraag of opmerking? Mail ons via redactie@duitslandnieuws.nl

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.