
Voor de podcast Café Europa van Haagsch College is Derk Marseille de Wahlbeobachter in de aanloop naar de Bondsdagverkiezingen op 26 september 2021. Daarin bespreken Mathieu Segers en Annette van Soest de achtergronden bij het Europese nieuws. Over intriges, macht en het schaakspel tussen Europese kopstukken. Hoe werkt de EU nou echt? En wat merken wij daarvan?
- Luister naar de aflevering over Laschet versus Baerbock (vanaf minuut 49.10)
Café Europa met econoom en journalist Mathijs Bouman
Wat heeft 1 jaar coronacrisis betekent voor de Europese economie? En waarom wil Nederland geen geld uit het Europese herstelfonds? In deze aflevering maken Annette en Mathieu samen met econoom en journalist Mathijs Bouman de balans op van de economische coronacrisis en de aanpak daarvan. En uiteraard aandacht voor de Duitse verkiezingscampagne waar het ongekend spannend is.
04.20 min: Zo zetten ze de huidige economische schade in perspectief met die van de eurocrisis een aantal jaren geleden. En welke landen worden het hardst worden getroffen?
22.45 min: Ook kijken ze naar de manier waarop we in Europa uit de crisis proberen te komen. In hoeverre heeft hier een politieke paradigma verschuiving plaatsgevonden?
36:43 min: Vervolgens duiken ze in de herstelplannen van Italië en Duitsland.
Probeert Italië de crisis aan te grijpen om flink te hervormen? En waarom is de Europese Commissie kritisch op de Duitse plannen?
49:10 min: Onze Wahlbeobachter Derk Marseille praat ons bij over de strijd in Duitsland om het Bondskanselierschap. Is de strijdbijl nu begraven tussen Lachet en Soder? En de Groenen hebben hun leider gekozen.
1:01.02 min: Ook duiken ze in de redenen waarom Nederland voorlopig geen aanspraak wil maken op de coronamiljarden uit het Europese herstelfonds. Kreeg Nederland een tik op de vingers uit Brussel? En isoleert Nederland zich hiermee in de EU?
1.11.23: Tot slot Sofagate. Mathieu heeft zich er flink aan geërgerd en zet het in historisch perspectief.
Laschet versus Baerbock
De partijtop van het CDU heeft gisteravond gestemd en gekozen. Voor Laschet. Is het daarmee schluss voor Söder?
Söder heeft maandagmiddag beloofd zich neer te leggen bij het besluit van de CDU en dan Laschet te steunen. Daarmee zou de weg vrij zijn voor Laschet. Tegelijk heeft hij door het harde duel de afgelopen weken zichzelf in een positie gemanoeuvreerd waarin weinig zonder zijn goedkeuring kan gebeuren. Dus ook wanneer Söder nu een stap opzij doet, blijft hij veel invloed houden in Berlijn.
Het duel tussen Söder en Laschet verdeelt ook de christendemocraten tot op het bot, kan deze partij nog eensgezind richting de Bondsdagverkiezingen?
Dat ziet er nu heel ingewikkeld uit, omdat toch vrij veel CDU’ers zich hebben uitgesproken voor de CSU’er Söder. Maar, echte steun van hele prominente politici heeft Söder vooralsnog niet weten te vergaren. Ook al sprak minister Altmaier gisteren indirect zijn steun uit. Bovendien groeit de ergernis bij veel CDU’ers over de opportunistische Söder. Misschien zijn ze binnen de CDU niet allemaal fan van hun eigen leider Laschet, maar de aanval van Söder voelt voor hen ook een beetje als een aanval op hún CDU. Laschet stond voor ‘weiter so!’, een soort Merkel light met wat modernere accenten. Söder wil juist de krachtige leider zijn die vergezichten laat zien, daadkrachtig wil handelen. De vraag is in hoeverre CDU’ers zin hadden in zo’n koersomslag.
Een partij die dankbaar gebruik maakt van de verdeeldheid bij die Union, zijn de Groenen. Zij staan tweede in de peilingen en hebben eensgezind en vlotjes een Kanzlerkandidatin gekozen. Tactiek?
Uiteraard laten de Groenen zich nu zien als de stabiele factor, juist omdat ze van de rebellen aan de zijlijn nu de pragmatische moderne volkspartij in het centrum van de macht willen zijn. Ze willen zich afzetten tegen de ‘oude politiek’ van de CDU en de kersverse Kanzlerkandidatin Annalena Baerbock herhaalde gisteren vaak dat de Groenen voor vernieuwing staan.
Wie is ze?
Annalena Charlotte Alma Baerbock is met 40 opvallend jong als Kanzlerkandidatin voor Duitse begrippen. Ze groeide op bij een dorpje bij Hannover als dochter van lerares en een machinebouwingenieur. Echt op het platteland. Ze studeerde politicologie en rechten aan de universiteit van Hamburg en haalde daarna een master internationaal recht aan de London School of Economics and Political Science. Daarna werkte ze als bureauchef voor Europarlementariër Elisabeth Schroedter. Daarna werd ze specialist buitenlandse zaken en veiligheidspolitiek voor de Bondsdag. Sinds 2013 is ze lid van de Bondsdag en bekleedde binnen de partij diverse topfuncties. Sinds 2018 vormt ze met Robert Habeck het leidersduo van de landelijke Groenen. Daarmee is ze uitstekend vernetzt binnen de partij. Ze kan net als Merkel in alle stilte dingen voor elkaar krijgen: lautloses Machtspoker. Dat heeft ze laten zin als lid van de commissie die de amendementen verwerkt voor het partijcongres, waar je veel plooien moet glad strijken.
Waar staat ze voor?
Ze is erg internationaal ingesteld. Haar eerste politieke ervaring deed ze in Europa op. Ze heeft de afgelopen 15 jaar meegeschreven aan de internationale standpunten van de Groenen. Ze was bestuurslid van de Europese Groenen. Ze wil meer Europa, een Europees vluchtelingenbeleid, als pacifistische partij is ze opvallend genoeg voor een Europees leger, ze is fel tegenstander van Nord Stream 2. Tegelijk is ze heel duidelijk Realo: klimaatpolitiek is geen tegenstelling van goede industriepolitiek. In haar toespraak noemde ze dat ze bij het het ondertekenen van het Parijsakkoord aanwezig was. Ze wil Duitsland moderniseren, en verduurzamen, zonder mensen al te veel tegen het hoofd te stoten.
Kan ze het met de Groenen de CDU/CSU lastig maken bij de Bondsdagverkiezingen?
Zo lang de Union de zaakjes niet op orde heeft, zeker. De ooit zo rebelse Groenen stralen nu rust uit, terwijl de conservatieven over straat rollen. Het is een dagkoers, maar uit de peilingen blijkt dat de Groenen met Laschet als CDU-Kanzlerkandidat meer stemmen kunnen binnenhalen dan wanneer voor Söder was gekozen. Het beeld van een chaotische CDU probeerde Baerbock maandag te versterken tijdens haar bijna vrolijke presentatie met veel understatements richting de christendemocraten. ‘We strijden samen, niet tegen elkaar. We zijn toe aan vernieuwing. Onze partij staat open voor iedereen.’ Daarmee nemen de Groenen afscheid van hun activistische verleden, ze willen een zo breed mogelijk publiek aanspreken. Ze hebben de ambitie een moderne volkspartij te worden. Of hen dat gaat lukken, dat wordt de spannende vraag de komende maanden.
Café Europa en andere Audio
Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws