Audio – Duitse grensregio wil extra vaccins vanwege toenemende coronabesmettingen in Nederland

Uit vrees voor de oplopende coronabesmettingen in Nederland, vragen burgemeesters van Duitse grensgemeenten om extra vaccins.

Het aantal besmettingen in de grensstreek, Noordrijn-Westfalen, neemt rap toe. En dat zou te maken hebben met grensverkeer van Nederlandsers en Belgen. Burgemeesters van grensgemeenten Borken, stadsregio Aken, Viersen, Heinsberg, Kleef en Euskirchen hebben een brandbrief gestuurd naar minister-president Armin Laschet van de deelstaat. Ze willen dat hij in actie komt. Inmiddels ligt er een vergelijkbaar verzoek van gemeenten in Nedersaksen langs de Nederlandse grens.

In Duitsland kijkt men bezorgd naar de coronacijfers in Nederland. Het gemiddelde aantal besmettingen is veel hoger.

Gaan de grenzen dicht?

Nee, Noordrijn-Westfalen wil koste wil zo lang als mogelijk grenzen openhouden, heeft minister-president Armin Laschet bij herhaling gezegd. Een paar weken geleden opnieuw.

De burgemeesters in de grensstreek lobbyen nu voor extra vaccins. Krijgen ze die ook?

Dat is de vraag. In Duitsland is een hele strenge prikvolgorde vastgesteld. Eerst de 90-plussers, dan de 80-plussers, enzovoorts. Ondanks allerlei smeekbedes van diverse groepen, wijkt men daar niet snel vanaf.

Aan de andere kant van Duitsland heeft zo’n lobby wel effect gehad, daar zijn 150.000 extra vaccins gestuurd naar de grensregio bij Tsjechië. Hoe is de situatie daar?

Dit speelt in extremere vorm aan de Tsjechische grens. Daar hebben Beieren en Saksen al voorgesteld om de grensgemeenten compleet te vaccineren.

De complete grensstreek vaccineren, hoe aannemelijk is dat?

Beieren-premier Markus Söder heeft die 150.000 vaccins nu geregeld voor Beieren, hij wil ook jongeren inenten, al heeft hij meer vaccins nodig om iedereen in te enten. Armin Laschet van Noordrijn-Westfalen is een beetje zijn politieke rivaal, hij zal toch niet willen achterblijven? Bovendien komt dit verzoek van bevriende partijgenoten. De kans is zeker aanwezig dat ook de grensregio bij Nederland extra vaccins krijgt.

Podcasts

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Derk Marseille

Derk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.