Corona updates voor Duitsland en Nederland #09

++ Laatste update: Vrijdag 5 maart 08.11 uur ++ Duitsland en Nederland zijn in een lockdown. Bekijk het overzicht van de maatregelen en de nieuwste updates.

De laatste ontwikkelingen rondom corona in Duitsland en Nederland en een overzicht van de maatregelen. Deel ook uw eigen nieuws en input. Mail de redactie: redactie@duitslandnieuws.nl

Corona updates Week 09

Vrijdag 5 maart 08.11 uur

Donderdag 4 maart 07.41 uur

 • Sinds deze week zijn de kinderopvang en de jongste groepen van de basisschool en kappers weer open. Vanaf maandag volgen tuincentra, bouwmarkten, boekenwinkels onder voorwaarden. Andere versoepelingen worden gekoppeld aan het 7-dagen-gemiddelde besmettingen per 100.000 inwoners. Vanaf maandag mag er dan via Click&Collect gewinkeld worden in grote delen van Duitsland, omdat hier het gemiddelde onder de 100 ligt.
 • De deelstaten overleggen vandaag en morgen in hun eigen parlementen hoe ze de afspraken interpreteren. Te verwachten is, dat per regio kan worden afgeweken van de besluiten
 • De vaccinatiecampagne verloopt traag, daarom mogen huisartsen vanaf april ook inenten tegen corona. Zij vrezen een bureaucratische overkill
 • Duitsers mogen straks een sneltest per week ophalen bij de huisarts, testcentra of de drogist
 • Duitsland stuurt dus niet meer op het 7-dagen-gemiddelde van 35 besmettingen per 100.000 inwoners, maar op 100 en 50. In deze grafiek is te zien dat Duitsland rond de 64 schommelt:

Woensdag 3 maart 08.11 uur

 • Duitsland verlengt waarschijnlijk grotendeels de lockdown tot en met 28 maart, zo citeren Duitse media uit uitgelekte conceptplannen. Merkel en de deelstaten hakken vanmiddag de knoop door over hoe de coronamaatregelen er vanaf maandag uitzien.
 • Wel zouden er voorzichtige versoepelingen komen bij het aantal mensen dat je mag ontmoeten. Boekhandels, bloemenwinkels, tuincentra en bouwmarkten mogen hopen op een heropening. Ook naar sport en cultuur wordt gekeken, in het 4-stappenplan.
 • Ondanks de druk vanuit het bedrijfsleven, houdt de Duitse regering waarschijnlijk vast aan het 7-dagen gemiddelde van 35 besmettingen per 100.000 inwoners, als drempel om winkels te kunnen openen. In combinatie van een consequente inzet van sneltests, zouden versoepelingen bij een hogere waarde al kunnen ingaan
 • Ook pleit Merkel voor een duidelijke ‘noodrem’ in het geval de besmettingscijfers duidelijk omhoog schieten
 • De massale inzet van sneltests (2 gratis tests per persoon per week) komt waarschijnlijk pas vanaf april op gang
 • Opvallend genoeg gaat het nauwelijks over de heropening van de scholen (nu mogen alleen de jongste groepen naar school). De ministers van Onderwijs van de deelstaten eisen meer openingen en wijzen op het RKI-onderzoek dat scholen niet de motor van de pandemie zijn
 • Of het Merkel lukt de bovengenoemde maatregelen door te zetten, is de vraag. Veel deelstaten willen minder lockdown, en meer versoepelingen
 • Intussen groeit de kritiek op het coronamanagement van de Duitse regering door het traag op gang komen van de vaccinatiecampagne
 • Veel zzp’ers hebben sinds november niet de beloofde financiële steun gekregen, en hebben grote moeite om rond te komen
 • Aandacht voor Tsjechië, de coronahotspot in Europa
 • Duitsland krijgt tot Pasen ongeveer 10 miljoen vaccins binnen. Lukt het om ook het priktempo op te voeren? Nu is 187.000 inentingen het dagrecord

 • Het 7-dagen-gemiddelde blijft boven de 60 schommelen (doel is minimaal 35)

Dinsdag 2 maart 08.09 uur

Maandag 1 maart 08.46 uur

 • In Duitsland mogen vanaf vandaag de kappers weer open, tot groot ongenoegen van winkeliers en andere dienstverleners die ook graag open willen
 • Komende woensdag worden de huidige maatregelen geëvalueerd. Overwogen wordt de vaccinatievolgorde voor het AstraZeneca-vaccin los te laten. Vanwege het slechte imago komen veel mensen niet opdagen, en liggen zo’n 1,5 miljoen doses te wachten in de koeling
 • Na de grens met Tsjechië en Tirol, verscherpt Duitsland nu ook de controles aan de Franse grens bij Saarland en Rijnland-Palts uit vrees voor coronamutaties
 • Robert Koch Institut: scholen zijn niet de ‘motor’ van de pandemie. Uitbraken aan scholen bleven meestal klein, en de verspreiders zijn eerder leraren dan leerlingen
 • SPD-Bondsdaglid en medisch expert Karl Lauterbach vreest derde golf, mede doordat mensen lakser worden met coronaregels. “We herhalen de fouten van afgelopen zomer.”
 • Het mooie weer bracht veel mensen in beweging, is op deze grafieken te zien:

Duitsland in lockdown

Duitsland is sinds november in een ‘lockdown light‘. Enkele regels zijn tussentijds aangescherpt. De huidige lockdown geldt zeker tot en met 28 maart. Op 22 maart is de volgende evaluatie van de lockdown door de deelstaten en de federale overheid. Let op: per deelstaat kunnen de maatregelen verschillen.

De regels van de lockdown

 • Twee huishoudens mogen elkaar per 8 maart weer ontmoeten, met een maximum van 5 personen
 • In winkels en het ov is het dragen van medische mondkapjes verplicht
 • Met uitzondering van oa. supermarkten, apotheken, drogisterijen, garages, fietsenmakers, tankstations, banken, postkantoren, boekhandels, bouwmarkten, bloemenwinkels en tuincentra zijn alle winkels gesloten. 
 • Kappers en andere dienstverleners rond persoonlijke verzorging zijn weer open
 • Wanneer het 7-dagen-gemiddelde van besmettingen per 100.000 inwoners onder de 100 is, wordt per 8 maart click&collect shoppen toegestaan
 • Dit geldt ook voor musea, galeries, dierentuinen en botanische tuinen
 • Wanneer het 7-dagen-gemiddelde onder de 50 duikt, worden de regels verder versoepeld
 • Individuele sport alleen of met z’n tweeën, mag weer. Net als buitensport voor groepen met maximaal 10 kinderen tot 14 jaar. Voorwaarde is een stabiel 7-dagen-gemiddelde onder de 100.
 • Wanneer het 7-dagen-gemiddelde na de opening van de winkels twee weken onder de 100 blijft, kunnen de buitenterrassen onder voorwaarden weer open (op z’n vroegst vanaf 22 maart). Wanneer meerdere huishoudens aan een tafel zitten, moet je een negatieve sneltest kunnen laten zien. Als het gemiddelde onder de 50 duikt, zijn hier ook meer versoepelingen mogelijk.
 • Ook kunnen vanaf 22 maart theaters, concert- en operazalen, bioscopen en sportscholen weer openen, onder dezelfde voorwaarde als de buitenterrassen. Een stabiel 7-dagen-gemiddelde onder de 100 en je moet een negatieve sneltest kunnen tonen, die niet ouder dan een dag is.
 • Verdere versoepelingen zijn op z’n vroegst vanaf 5 april mogelijk, wanneer het aantal besmettingen stabiel blijft. In dat geval zijn zelfs buitenevents met maximaal 50 mensen weer toegestaan.
 • Nieuw is een noodrem. Wanneer 7-dagen-gemiddelde 3 dagen achter elkaar boven de 100 stijgt, dan gelden op de tweede werkdag daarna weer de oude lockdownregels van voor 7 maart.
 • Voor hotels, restaurans binnen, events en toerisme, zijn nog geen versoepelingen aangekondigd. Dat betekent dat je bijvoorbeeld tijdens de paasvakantie maar heel beperkt binnen Duitsland op pad kunt, terwijl je wel met een negatieve sneltest wel het vliegtuig naar Majorca kunt pakken.
 • Eten bestellen of afhalen blijft wel mogelijk bij restaurants die verder gesloten zijn
 • Deelstaten mogen zelf beslissen wanneer scholen openen, meestal gaat het om de kinderopvang en de jongste groepen van de basisschool. In sommige deelstaten zijn ook plannen voor het toelaten van de examenklassen.
 • Werkgevers wordt gevraagd kantoren, werkplaatsen en andere werkomgevingen zo veel mogelijk te sluiten. Wanneer home office niet mogelijk is, een bedrijfsverlof in te stellen. Dit geldt minimaal tot 30 april.
 • Religieuze bijeenkomsten zijn onder de voorwaarde van 1,5 meter afstand toegestaan. Ook geldt de mondkapjesplicht en is samenzang verboden. Bijeenkomsten waar veel mensen worden verwacht, moeten dit de autoriteiten melden.
 • Voor de ouderenzorg gelden bijzondere beschermingsmaatregelen. Verplegend personeel moet een medisch FFP2-mondkapje dragen. Personeel moet zich ook meerdere malen per week laten testen.
 • Gemeenten met meer dan 200 besmettingen per 100.000 inwoners moeten strengere maatregelen nemen. Zoals een bewegingsradius van 15 kilometer rondom de eigen woonplaats
 • De Duitse overheid vraagt burgers om af te zien van niet-noodzakelijke reizen in binnen- en buitenland. Wie terugkeert uit een risicogebied moet zich digitaal aanmelden (Einreiseanmeldung.de) en in 10 dagen quarantaine. De quarantaine kan alleen eerder worden afgebroken met een negatieve test op z’n vroegst na 5 dagen. Let op: mogelijk wordt vooraf al een negatieve test verlangd.
 • De Duitse overheid steunt bedrijven die moeten sluiten financieel met een overbruggingshulp vooral gericht om banen te behouden.
 • Vanaf eind maart of begin april, kunnen ook huisartsen een coronaprik geven.
 • Duitsers krijgen minimaal 1 gratis sneltest per week

Inreisregels in Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen

Duitsland heeft Nederland tot risicogebied verklaard. Vanuit Duitsland geldt er dus voor heel Nederland een negatief reisadvies vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen. Ook in Duitsland zijn regels aangescherpt voor regio’s waar het aantal besmettingen oploopt. Niet-essentiële reizen worden dringend afgeraden.

De inreisregels zijn aangepast: 

De algemene regels:

Uitzonderingen gelden voor: 

Belangrijke update voor grenspendelaars: aanpassing van de quarantaineregels: Grenswerkers en grensstudenten hoeven niet meer in thuisquarantaine. Ze moeten wel kunnen aantonen waar ze geregistreerd zijn als werknemer of student in combinatie met de vaste woonplaats.

Disclaimer: hoewel we ons best doen om de website up to date te houden, kan deze informatie verouderd zijn, omdat de regels regelmatig worden aangepast. Uiteindelijk kunt u het beste ter plekke navragen of de informatie nog klopt. 

Duitsland risicogebied

Websites om in de gaten te houden

Updates corona in Duitsland

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.