Podcast – Bijzonder plan Duitse regering om eventbranche door coronacrisis te helpen

Duitsland komt met een bijzonder plan om de cultuur- en eventbranche op gang te helpen. Minister Scholz van Financiën moedigt aan om events in te plannen voor de tweede helft van 2021. Mochten ze wegens corona toch uitvallen, dan neemt de staat de kosten over.

Luister naar de bijdrage van Derk Marseille op BNR Nieuwsradio

Wat zijn de details van het plan?

Duitsland trekt 2,5 miljard euro uit om het financiële risico te dekken voor events in de tweede helft van 2021. Zo kunnen bijvoorbeeld organisatoren van concerten weer aan de slag, met de zekerheid dat ze geen geld verliezen.

Hoe zit het met de beroemde Duitse kerstmarkten die nu uitvallen?

Voor veel betrokken ondernemers betekent dit het uitvallen van bijna hun jaaromzet. Zij kunnen nu aanspraak maken op de gewone financiële overbruggingssteun, die overigens traag op gang komt. Maar met het nieuwe plan van Scholz, kunnen veel eventbedrijven hun planning op Q3 en Q4 volgend jaar met veel meer zekerheid maken.

Hoe wordt er gereageerd?

Er is kritiek dat Duitsland te makkelijk met miljarden strooit om bedrijven overeind te houden. Het zou te veel zombiebedrijven creëren. Toch vindt ook Scholz dat de overbruggingssteun vanaf januari niet meer naar je omzet wordt berekend, maar meer om vaste lasten te dekken.

Podcasts

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Derk Marseille

Derk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.