Podcast – Waarom de tweede golf minder impact heeft op de Duitse economie dan de eerste

De Duitse economie krimpt dit jaar minder hard dan verwacht. Dat blijkt uit het najaarsrapport van de 'Wirtschaftsweisen', 5 topeconomen die de regering adviseren. Volgens hen, krimpt de economie naar verwachting 1,4% minder dan deze zomer werd voorspeld. De tweede golf komt minder hard aan.
Minimumloon

Duitse topeconomen zijn iets minder pessimistisch over de impact van de coronacrisis op de economie. Volgens hen heeft de tweede golf minder impact. Duitsland is als exportland zeer afhankelijk van wat er in andere landen gebeurt. En met name van de aantrekkende markt in China konden Duitse fabrikanten profiteren. Maar ook de VS en Europa kochten veel spullen ‘Made in Germany’. De export sleept Duitsland door de crisis, deze krimp valt lager uit dan tijdens de financiële crisis in 2008. Toch is de krimp van 5,1% nog altijd fors.

Hebben de steunpakketten en de coronahulp in Duitsland goed hun werk gedaan?

De Wirtschaftsweisen hadden opvallend veel complimenten voor de aanpak van de regering Merkel. Zonder de steunpakketten zou de krimp 1,1% erger zijn geweest. De economen vonden dat de Duitse regering in de crisis snel en vastbesloten heeft gereageerd. Ook de huidige lockdown heeft slechts een beperkte impact op de groei van de economie, vooral omdat de industrie nu door kan draaien. Ook is door arbeidtijdsverkorting voorkomen dat miljoenen mensen hun baan zouden verliezen.

Wordt er ook al een verwachting over de impact van de tweede golf en het komende jaar uitgesproken?

Ja, men verwacht dat eventuele nieuwe lockdowns niet zo’n grote impact gaan hebben op de economie als afgelopen voorjaar. De infecties zijn nu met minder strenge maatregelen beter in te dammen. Voor komend jaar wordt zelfs een groei van 3,7% van de Duitse economie verwacht. Elke lockdown heeft wel een remmend effect op het herstel.

Podcasts

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Derk Marseille

Derk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.