Podcast – Op de grens van Duitsland en Nederland kan een internationale metropoolregio ontstaan

Op de grens tussen Nederland en Duitsland moet een nieuwe internationale metropoolregio ontstaan, dat de krachten van Enschede, Hengelo, Almelo, Osnabrück en Münster kan bundelen.

Een nieuwe stad op de grens tussen Nederland en Duitsland. Dat is het plan van maar liefst 129 Nederlandse en Duitse gemeenten. De zogenaamde metropoolregio moet Enschede, Hengelo, Almelo, Osnabrück en Münster tot één geheel maken.

Podcasts

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Tussen Enschede en Münster groeit de onderlinge band al enkele jaren:

Toen het burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede duidelijk werd welke ernstige gevolgen het coronavirus zou hebben, vroeg hij zich meteen af wat dit voor de capaciteit op de intensive care afdelingen zou betekenen, vertelt hij Duitslandnieuws in een telefoongesprek. “Ik heb daarop direct in Noordrijn-Westfalen rondgevraagd of we in noodgevallen onze capaciteiten kunnen delen. Zo kunnen we elkaar goed helpen, zeker wanneer we de piek op verschillende momenten bereiken.”

Enschede werkt de laatste jaren steeds nauwer samen met Münster. De stad hanteert daarbij een meerjarige Duitsland-agenda van waaruit de grensoverschrijdende samenwerking wordt vormgegeven. Jaarlijks organiseren beide steden de Tolle Woche waarin veel gezamenlijke activiteiten op het gebied van onderwijs, veiligheid, cultuur, werkgelegenheid en bereikbaarheid worden gepresenteerd. De samenwerking bevalt zo goed, dat de steden hun goede relatie gaan vastleggen in een stedenband.

https://www.duitslandnieuws.nl/blog/2020/04/02/hoe-munster-en-enschede-elkaar-vinden-in-tijden-van-corona/
Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Derk Marseille

Derk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.