
De laatste ontwikkelingen rondom corona in Duitsland en Nederland, ook nu Nederland risicogebied is vanuit Duitsland gezien. Deel ook uw eigen nieuws en input. Mail de redactie: redactie@duitslandnieuws.nl
- Dit waren de corona-updates van vorige week
- Volg ons Duitstalige Corona-dossier op Niederlande Nachrichten
Corona updates Week 42
Vrijdag 16 oktober 11.28 uur
- Het Robert Koch Institut meldt opnieuw een record van coronabesmettingen in Duitsland: 7.334 in de afgelopen 24 uur. Het aantal hotspots is met 10 gestegen naar in totaal 70.
- Het Beherbergungsverbot (verbod op hotelovernachting in een deelstaat voor mensen uit risicogebieden), blijft een juridisch en politiek getouwtrek. Zowel in Baden-Württemberg en Nedersaksen hebben rechters de maatregel van tafel geveegd.
- De alcoholavondklok in Berlijn is ook door de rechter verworpen
- Deelstaten zonder Beherbergungsverbot:
- Baden-Württemberg
- Berlijn
- Bremen
- Beieren (vanaf zaterdag)
- Nedersaksen
- Noordrijn-Westfalen
- Rijnland-Palts
- Saarland
- Saksen (vanaf zaterdag)
- Thüringen
- Zijn de huidige maatregelen in Duitsland wel streng genoeg? Der Spiegel berekent dat iedereen de komende weken zijn of haar contacten met anderen moet halveren, om verdere verspreiding te voorkomen.
- Volg Olaf Gersemann (Welt) voor inzichtelijke data en grafieken
Der 7-Tage-Schnitt der neuen #Corona-Fälle in 🇩🇪 liegt 67% über Vorwoche.
Die Zahl der aktiven Fälle liegt im Vorwochenvergleich bei +54%.
Ceterum censeo:
Hohe Fallzahlen
+ sehr starke Dynamik
+ begrenzte Nachverfolgungs-Kapazitäten
= Kontrollverlust 😳@welt pic.twitter.com/9UOC5dbjqg— Olaf Gersemann (@OlafGersemann) October 16, 2020
Donderdag 15 oktober 09.03 uur
- Nooit eerder zijn er in Duitsland zoveel coronabesmettingen gemeld binnen 24 uur, schrijft Krautreporter. Het Robert Koch Institut bevestigde vandaag een negatief record van 6.638 gevallen: Dat is ongeveer 350 meer gevallen dan op de slechtste dag tot nu toe, 28 maart, meldt Tagesschau.
- We zitten in een “fase van exponentiële groei”, waarschuwde bondskanselier Angela Merkel gisteren. “Duitsland is dichterbij een tweede lockdown dan we willen toegeven”, voegde de Beierse premier Markus Söder toe.
- Merkel kon haar ergernis nauwelijks verbergen over het chaotisch verlopen overleg tussen de deelstaten. De bondskanselier had de teugels graag nog veel verder aangehaald.
- Wat is afgesproken? Vanaf het overschrijden van de grens van 35 of 50 nieuw besmette personen per 100.000 mensen binnen een week, komen er strengere regels in de betreffende regio. Mondkapjes worden dan verplicht op alle plekken waar mensen moeilijk afstand kunnen houden. Er komt een avondklok vanaf 23.00 uur in restaurants en cafés, en bij privé feesten wordt het aantal gasten ingeperkt. Over het Beherbergungsverbot is nog geen overeenstemming.
Die neue #Corona-Inzidenz-Karte des RKI zeigt:
Deutschland ist ein zweigeteiltes Land. Im Nordosten sind die Fallzahlen VIEL geringer, im Kreis Stendal etwa liegt die 7-Tage-Inzidenz bei <1.
Die eine große Ausnahme ist, natürlich, Berlin.@welt pic.twitter.com/JzH19XhJyT
— Olaf Gersemann (@OlafGersemann) October 15, 2020
- Siemens brengt coronasneltest op de markt
- Sinds de corona-uitbraak investeren Duitse bedrijven fors in digitalisering. Zowel in hardware als software
Woensdag 14 oktober 15.19 uur
- De tweede golf moet worden afgeremd totdat de Duitse economie tot een noodstop komt, stelt de premier van Beieren Markus Söder
- De laatste keer dat alle premiers van de Duitse deelstaten fysiek in Berlijn bijeen kwamen onder leiding van de bondskanselier, was afgelopen maart om de lockdown in te stellen. De fysieke bijeenkomst vandaag moet tot meer eenheid tussen de deelstaten leiden zodat een tweede lockdown kan worden voorkomen. Chef Kanzleramt Helge Braun noemt de bijeenkomst nu al historisch
- Merkel roept vooraf op tot meer discipline: ‘We moeten laten zien dat we onze les geleerd hebben’
- Vooraanstaande Duitse viroloog Drosten: ‘We kunnen ouderen niet volledig isoleren’
- Duitsland wil overbruggingshulp voor ondernemers verlengen
- Bierbrouwers in de problemen door coronacrisis
Vraag: We krijgen van diverse kanten de vraag binnen van ondernemers die naar Duitsland willen, en door verschillende deelstaten willen rijden. Ze vragen wat er kan, en waar je in quarantaine moet.
Antwoord:
- Alle niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden.
- De quarantaineplicht geldt voor iedereen, tenzij je een negatieve coronatest kunt laten zien die niet ouder is dan 48 uur.
- Het is ook mogelijk om je in Duitsland te laten testen, in afwachting van de uitslag moet je dan in quarantaine.
- Op doorreis kan je de deelstaten zonder te overnachten zonder problemen doorkruizen.
- Bij de plek van bestemming moet je je melden bij het lokale Gesundheitsamt (GGD).
- De exacte voorwaarden kunnen per regio verschillen. Het is dus voor de zekerheid goed om vooraf te bellen naar het Gesundheitsamt, en de overnachtingsplek om te informeren naar de meest recente regels
- Beherbergungsverbot: in diverse deelstaten is het voor mensen uit risicogebieden (dus ook Nederland) verboden om hier in een hotel te overnachten. Over deze maatregel is veel politieke discussie, de kans is groot dat dit wordt aangepast. (oa. Nedersaksen is voor, Noordrijn-Westfalen is tegen)
- Bekijk het hele overzicht onderaan dit artikel.
Dinsdag 13 oktober 11.07 uur
- Bondskanselier Merkel bespreekt woensdag met de deelstaten welke coronamaatregelen moeten worden aangescherpt. Er is veel onvrede over de verschillen per deelstaat, waardoor veel mensen maar ook ambtenaren door de bomen het bos niet meer zien. Hotels vrezen een faillissement.
- Een idee dat op tafel ligt: geef de kinderen een langere kerst- en krokusvakantie, omdat ze in de zomer meer kans hebben om naar school te kunnen
- Minister van Volksgezondheid Jens Spahn verwacht dat het coronavaccin vanaf het eerste kwartaal van 2021 beschikbaar komt. In eerste instantie voor bepaalde doelgroepen
- Toch verwacht het Robert-Koch-Institut dat ook met een vaccin, we niet direct terug kunnen naar de normaliteit
Maandag 12 oktober 08.13 uur
- CDU-oproep uit Noordrijn-Westfalen: Nederlanders, kom niet naar onze kerstmarkten. Ook andere partijen kijken naar alternatieve vormen van kerstmarkten
- Het aantal coronabesmettingen loopt het snelste op in grote steden. In Duitsland wordt gekeken naar de kritische waarde van 50 nieuwe infecties per 100.000 inwoners binnen zeven dagen. Voor Berlijn, Bremen en Frankfurt werd deze waarde vorige week al overschreden, dat geldt nu ook voor Keulen, Stuttgart, Essen en Mainz, meer hierover op Tagesschau.
- De steden gaan deze ontwikkelingen momenteel tegen met nogal aarzelende maatregelen zoals een nachtelijk alcoholverbod. In Noordrijn-Westfalen met negen districten en steden boven de kritische waarden, zijn bijeenkomsten van meer dan 50 mensen nu verboden.
- Premier Armin Laschet van NRW vraagt mensen om af te zien van reizen en feestjes.
- Komende woensdag overleggen de deelstaten en de federale regering over de coronamaatregelen. Mogelijk volgt er dan een aanscherping van de regels, nu het aantal besmettingen toeneemt
Nederland risicogebied, welke regels gelden er?
Duitsland heeft Nederland, met uitzondering van de provincie Zeeland, tot risicogebied verklaard. Vanuit Duitsland geldt er dus voor een groot deel van Nederland een negatief reisadvies vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen.
Officieel blijven de grenzen open, dus transport van goederen kan gewoon doorgaan. Maar de autoriteiten waarschuwen mensen om voorzichtig zijn. Niet-essentiële reizen worden dringend afgeraden. Hieronder vallen toeristische reizen en bezoekjes aan winkels en horecagelegenheden.
De algemene regel is: wie vanuit Nederland naar Duitsland wil, moet 14 dagen in zelfquarantaine – met uitzondering voor mensen uit Zeeland. Ook moet je je bij aankomst direct melden bij het lokale Gesundheidsamt (vergelijkbaar met de GGD) om te melden dat je uit een risicogebied bent gekomen. Wie de quarantaineregels overtreedt, kan boetes krijgen die oplopen tot en met 25.000 euro.
Let op: de uitvoering en interpretatie van de regels kan per deelstaat verschillen. Zo heeft Noord-Nederland vooral te maken met de coronaregels van Nedersaksen, zuidelijker gelden de coronaregels van Noordrijn-Westfalen. Deze regels kunnen wekelijks worden aangepast, dus houdt de Duitse websites goed in de gaten.
Uitzonderingen
Voor wie geen coronasymptomen heeft, en een negatieve coronatest kan laten zien van maximaal 48 uur oud, wordt een uitzondering gemaakt. In dit geval hoef je je ook niet te melden. Een andere optie is het doen van een coronatest in Duitsland, en een huisquarantaine in afwachting van de uitslag.
Er wordt ook een uitzondering gemaakt voor mensen die geen symptomen hebben en minder dan 48 uur in het buitenland zijn geweest of de grens oversteken om een ‘urgente of gezondheids-gerelateerde reden, of om wettelijk bindende afspraken na te komen’.
De situatie van grenspendelaars
Ook grenspendelaars die van Duitsland naar Nederland pendelen, vallen meestal niet onder de quarantaineplicht. Zeker wanneer ze minder dan 48 uur in Nederland verblijven. Voor mensen die in Nederland wonen en in Duitsland werken, gelden andere regels. Zij moeten contact opnemen met het Gesundheitsamt in de Landkreis waar zij werken om af te stemmen of zij nog steeds naar hun werk kunnen komen en of zij als grenspendelaar documenten nodig hebben om de grens over te kunnen steken.
Deze informatie is gebaseerd op de coronavoorschriften in Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen en besproken met het Grensinfopunt. Doorreizen naar andere deelstaten is toegestaan, maar per deelstaat kunnen de regels verschillen. Over het algemeen zullen ze lijken op de regels die hier boven staan beschreven. Informeer dus altijd goed bij de plek van bestemming welke regels gelden.
Noordrijn-Westfalen versoepelt meldplicht, meldt de Euregio
Per woensdag 7 oktober geldt in Noordrijn-Westfalen een nieuwe ‘Corona-Einreiseverordnung’, geldig tot en met 31 oktober. Voor iedereen, die vanuit een risicogebied naar Noordrijn-Westfalen reist geldt, dat men 14 dagen in quarantaine moet, tenzij:
- men een actuele (niet ouder dan 48 uur) negatieve corona-test kan laten zien, of op directe doorreis is zonder overnachting in Noordrijn-Westfalen
- Op deze quarantaineplicht zijn drie uitzonderingen:
- Wanneer noodzakelijk voor je beroep of studie, mag je maximaal 5 dagen naar Noordrijn-Westfalen reizen, als je uit een risicogebied komt. Per 7 oktober geldt dat je dit in één keer kunt melden bij het verantwoordelijke Gesundheitsamt
- Voor bijzondere sociale of familiaire redenen (bezoek aan familieleden in de eerste of tweede graad of levenspartner, zorgrecht, begrafenis etc.), mag je maximaal 3 dagen naar Noordrijn-Westfalen reizen, als je uit een risicogebied komt. Per 7 oktober geldt dat je dit in één keer kunt melden bij het verantwoordelijke Gesundheitsamt
- Voor zogenaamd ‘klein grensverkeer’ is de meldplicht vervallen, dat zijn bezoeken aan Noordrijn-Westfalen van maximaal 24 uur.
- Bij symptomen, die op een besmetting met het Corona-virus zouden kunnen duiden, gelden deze uitzonderingen uiteraard niet
Disclaimer: hoewel we ons best doen om de website up to date te houden, kan deze informatie verouderd zijn, omdat de regels regelmatig worden aangepast. Uiteindelijk kunt u het beste ter plekke navragen of de informatie nog klopt.
Nederland risicogebied: websites om in de gaten te houden
- Risicogebieden volgens het Robert Koch Institut (Duitse RIVM)
- Reisadvies voor Duitsland, de website van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken
- Reisadvies voor Nederland, de website van het Duitse Ministerie van Buitenlandse Zaken
- Coronaregels in Nedersaksen
- Coronaregels in Noordrijn-Westfalen
- Het Grensinfopunt heeft een uitgebreide website met de laatste regels en kan individueel advies geven
- Veelgestelde vragen voor reizigers, met antwoorden van het Duitse ministerie van Volksgezondheid
Updates corona in Duitsland
- Dit waren de corona-updates van vorige week
- Volg ons Duitstalige Corona-dossier op Niederlande Nachrichten
- Lees hier de updates over corona uit juni