
Waar de auto-industrie en de machinebouw hard geraakt worden door de coronacrisis, gaat het de bouw voor de wind. Toch dreigt de bouw in grote problemen te komen.
Luister naar de bijdrage van Derk Marseille op BNR Nieuwsradio
Duitsland bouwt dus gewoon door?
Ja, als je hier in Berlijn rondloopt, zie je op de bouwplaatsen volop bedrijvigheid. Bouwkranen domineren de horizon. Dat het goed gaat met de bouw blijkt ook wel uit de kwartaalcijfers, de bouw doet het 11,6% beter dan in dezelfde periode vorig jaar. En er waren 2,2% meer mensen aan het werk op de stijgers.
Waarom gaat het zo goed?
Dat is al een langer lopende trend, op basis van de bloeiende economie van de afgelopen jaren. Door de verstedelijking is er een tekort aan woon- en kantoorruimte in de grote steden. Hierdoor wordt er volop gebouwd. Vooral de timmermannen hebben het druk, hun omzet steeg afgelopen jaar met 25%.
Geen last van corona, wel een tekort aan medewerkers
De coronacrisis gaat dus aan de bouw voorbij?
Wel op de korte termijn. Waar veel fabrieken werden stilgelegd, konden bouwvakkers grotendeels gewoon doorwerken. Hygiene- en afstandsregels zijn op de bouwplaats makkelijker te organiseren dan op andere plekken.
Het heeft vooral last van problemen van voor de coronacrisis, want de bouw komt al jaren vakmensen tekort. Vorig jaar kon 19% van de bedrijven minder bouwen door een tekort aan medewerkers. Nu worden bouwvakkers uit Oost-Europa, maar ook Nederlandse zzp’ers werken in de Duitse bouw. In 2018 kwam 18% van al het personeel in de Duitse bouw uit het buitenland. Een record (10 jaar geleden was dat nog 7,7%)
Nog een risico: Een kwart van de bouwvakkers in Duitsland is 55 jaar of ouder. Hierdoor dreigt het tekort aan medewerkers op te lopen.
En als we verder in de toekomst kijken?
Bouwbedrijven maken zich al wel zorgen voor de lange termijn. Al sinds maart daalt het aantal opdrachten met 3,4% en stijgen de prijzen van het bouwmateriaal. Tegelijk ligt er nog een stapel bouwvergunningen dat moet worden goedgekeurd bij gemeentehuizen. In het conjunctuurpakket is ook geld gereserveerd om dit soort processen te digitaliseren en neemt de federale overheid schulden over van gemeenten. Hierdoor zouden bouwprocessen kunnen versnellen en kunnen gemeenten meer in de bouw investeren.
De bouw en meer podcasts
Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws