Updates #7: Corona in Duitsland

Updates van de laatste ontwikkelingen rond corona in Duitsland in het Nederlands, elke werkdag. Deze week worden de huidige maatregelen opnieuw bekeken. Versoepelt Duitsland te vroeg? Schrijf u nu ook in voor de nieuwsbrief.
Nederland risicogebied

De laatste ontwikkelingen rondom corona in Duitsland en Nederland. Deel ook uw eigen nieuws en input. Mail de redactie: redactie@duitslandnieuws.nl

Updates corona in Duitsland

1 mei

In Duitsland zijn (stand vrijdagmorgen 08.30 uur) 160.496 mensen positief getest op corona. Zeker 6.400 mensen zijn overleden.

Overige updates:

 • 1 mei is een officiële vrije dag in Duitsland (Dag van de Arbeid), dus er is weinig nieuws vandaag. De ’traditionele’ rellen in Berlijn gaan waarschijnlijk in kleine vorm toch door. De activisten zijn toch al gewend aan vormen van gezichtsbedekking
 • Belangrijk nieuws voor grensondernemers: het kabinet komt toch met steun voor deze groep die tot nog toe tussen wal en schil viel

30 april:

In Duitsland zijn (stand donderdagmorgen 08.30 uur) 159.541 mensen positief getest op corona. Zeker 6.292 mensen zijn overleden.

Overige updates:

 • Het coronakabinet onder leiding van Angela Merkel evalueert vandaag de geldende coronamaatregelen.
 • Kabinetschef Helge Braun meldt alvast dat de contactbeperkingen grotendeels worden verlengd tot en met 10 mei. Het coronakabinet bespreekt pas op 6 mei eventuele verdere versoepelingen
 • Met de deelstaten bespreekt bondskanselier Merkel vandaag ook de huidige maatregelen. Op tafel ligt een plan van de deelstaten Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen en Baden-Württemberg om in mei de horeca deels weer te openen. Het lijkt erop dat de federale regering deze versoepelingen nog te vroeg vindt
 • Op de achtergrond wordt onderhandeld over de slooppremie. De auto-industrie was al bezig met een grote transitie voordat de coronacrisis opdook. De branche hoopt op aankooppremies, waarbij de politiek deze vooral voor milieuvriendelijke auto’s wil gaan. Een soort eco-slooppremie. De vraag die op de ‘autotop’ met Merkel op 5 mei moet worden beantwoord: vallen zuinige diesels daar ook onder?
 • Voor meer dan 10 miljoen Duitse werknemers is arbeidstijdverkorting aangevraagd, aantal werklozen stijgt met 308.000
 • Robert-Koch-Institut: Duitsland staat er relatief goed voor dankzij de vele tests, en het vroege stadium van testen: hoe vroeger we testen, hoe beter
 • Merkel vergadert vanmiddag met de deelstaten. Op tafel ligt de mogelijke opening onder strenge voorwaarden van dierentuinen, speeltuintjes (in woonwijken), musea, botanische tuinen en monumenten/gedenkplekken. Ook kerkdiensten zouden weer mogelijk zijn.

29 april:

In Duitsland zijn (stand woensdagmorgen 08.30 uur) 157.576 mensen positief getest op corona. Zeker 6.054 mensen zijn overleden.

Overige updates:

 • Bijzonder in tijden van corona: Deutsche Bank lijkt morgen met onverwacht goede cijfers te komen
 • Autofabrikanten Daimler en Volkswagen hebben vandaag veel minder mooie kwartaalcijfers te presenteren
 • De Duitse auto-industrie ligt grotendeels stil, ook al heeft VW in veel fabrieken het werk weer hervat. Premiers van de ‘autodeelstaten’ Beieren (BMW en Audi), Baden-Württemberg (Daimler en Porsche) en Nedersaksen (VW) vergaderen vandaag over een slooppremie zoals in 2009. De politiek lijkt aan te sturen op een eco-variant. Een beslissing valt niet voor 6 mei
 • Nog meer opvallend nieuws: het nieuwe vliegveld van Berlijn is met een vertraging van 9 jaar en een verdriedubbeling van de kosten eindelijk klaar. De geplande opening 31 oktober kan doorgaan. Maar in hoeverre gooit corona roet in het eten nu alle vliegmaatschappijen het bijzonder moeilijk hebben? Overigens is voor 2023 1,3 miljard euro extra nodig.
 • Zo gaan de onderhandelingen voor staatssteun voor Lufthansa vandaag door. Gisteren werd kort gemeld dat er een deal zou zijn voor 9 miljard, maar dat men het nog niet eens wordt over de voorwaarden. De luchtvaartmaatschappij onderzoekt zelfs de gevolgen van een faillissement. Duitse media noemen het ‘poker’.
 • Er is al sprake van het schrappen van 10.000 banen bij Lufthansa. Zo’n 100 van de meer dan 700 vliegtuigen zouden te koop worden gezet, schrijft Der Spiegel. Bijna alle vliegtuigen staan aan de grond en de vaste lasten tikken door.
 • Door de dalende olieprijs kost een liter diesel aan de Duitse pomp in veel gevallen minder dan een euro
 • Webwinkels profiteren van de coronacrisis
 • Kunnen we nog op zomervakantie? Die vraag krijgen we bij Duitslandnieuws vaak binnen voor Nederlanders die van plan zijn naar Duitsland te komen. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken verlengt nu de wereldwijde reiswaarschuwing. Zeker tot 14 juni wordt afgeraden om te reizen voor toeristische doeleinden. Dat betekent overigens nog geen groen licht voor de periode erna. Minister Heiko Maas zegt hierover in gesprek te zijn met de buurlanden, ook Nederland dus. We moeten dus nog wachten op een definitief antwoord.
 • In kleine stapjes openen de scholen weer in Duitsland. De ministers van Onderwijs van de deelstaten hebben de wens uitgesproken dat alle jaargangen voor de zomervakantie weer naar school kunnen. Hoe precies, en wat dit voor de kinderopvang betekent, wordt nog uitgewerkt.
 • De hervatting van de Bundesliga -zonder publiek- is weer een stapje dichterbij. Het ministerie van Werkgelegenheid heeft het hygiene concept van de voetbalbond na enkele aanpassingen goedgekeurd, ze achten het verantwoord voor profvoetballers om hun werk uit te oefenen. Het laatste woord is aan de politiek: waarschijnlijk valt er morgen een besluit na het coronakabinet en het overleg met de deelstaten.

28 april:

In Duitsland zijn (stand dinsdagmorgen 08.30 uur) 156.232 mensen positief getest op corona. Zeker 5.842 mensen zijn overleden.

Overige updates:

 • Redt Duitsland Lufthansa? Het resultaat wordt mogelijk vandaag bekend gemaakt, melden Duitse media. Het zou gaan om 9 miljard euro. De vraag is nu: hoeveel zeggenschap krijgt de Duitse staat?
 • Duitsers ‘hamsterden’ in maart contant geld, blijkt uit onderzoek van ING. Tegelijk neemt digitaal betalen toe
 • Duitse minister voor Milieu Schulze pleit voor groen conjunctuurprogramma om uit de crisis te komen. Ze wordt gesteund door grote Duitse bedrijven
 • Aandacht in Duitse media voor de manier waarop Nederland Koningsdag vierde. Felicitaties volgenden onder meer vanuit Noordrijn-Westfalen:

27 april:

In Duitsland zijn (stand maandagmorgen 08.30 uur) 155.470 mensen positief getest op corona. Zeker 5.733 mensen zijn overleden.

Overige updates:

 • In heel Duitsland geldt vanaf vandaag een mondkapjesplicht. In de meeste deelstaten in zowel het ov als in de winkels.
 • AKK trapt op de rem: minister van Defensie en huidig CDU-partijleider Annegret Kramp-Karrenbauer vindt het nog veel te vroeg om over verdere versoepelingen te praten, stelde ze maandagmorgen. “We hebben te maken met 2.000 nieuwe besmettingen per dag. Dat zijn er heel veel. Dit soort debatten kunnen we pas voeren als het er minder dan 1.000 zijn per dag, nog beter zouden 600 tot 500 zijn.”
 • Minister Peter Altmaier van Economische Zaken maakt vandaag de voorjaarsprognose bekend. Experts verwachten een zware recessie
 • Nu zijn de mondkapjes verplicht in het stads-ov, en in de regionale treinen in Duitsland. Minister Scheuer van Verkeer overlegt of dit ook voor de grensoverschrijdende verbindingen naar onder meer Nederland kan worden ingevoerd
 • 550 miljoen euro steun voor vakantievlieger Condor. Lufthansa is in gesprek over een bedrag van meerdere miljarden. Maar op basis van welke voorwaarden?
 • Het coronakabinet vergadert onder leiding van bondskanselier Merkel vandaag en komende donderdag.
 • Komende donderdag overlegt Merkel ook met de deelstaten over de coronamaatregelen.
 • Aandacht bij Der Spiegel voor deze testkermis in Apeldoorn. Hoe maak je een volksfeest coronaproof?
 • Duitse havens verwachten containerfile
 • Strenge regels voor grote bedrijven die in Duitsland staatssteun aanvragen: wie dividend of bonussen betaalt, hoeft geen noodhulp te verwachten

Updates corona in Duitsland

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.