Meer profijt van de Duitse markt door de taal beter te leren kennen

Tjaco Rowaan organiseert en begeleidt met zijn bedrijf Geschäftsreif taal – en cultuurreizen naar Duitsland. Hij vertelt hoe een stoere docent Duits hem vroeger enthousiast maakte voor het buurland.
Berlijn

Toen ik klein was reden we zomers elk jaar op vakantie naar Italië door Duitsland heen. Ik vond Italië erg mooi en fijn. Maar onderweg door Duitsland genoot ik ook altijd erg. Als autoliefhebber keek ik met grote ogen naar de snelle bolides die ons op de Duitse Autobahn voorbij stoven en ik vond de Duitsers die ik ontmoette over het algemeen ook aardig. 

Toen ik kon lezen zag ik op deze reizen door Duitsland in de schappen Duitse autotijdschriften liggen. Ik vroeg mijn ouders dan of ik een dergelijk blad mocht kopen en dat mocht gelukkig. Zo las ik al toen ik acht à negen jaar oud was in Duitstalige tijdschriften. Ik denk dat dit feit zeker heeft bijgedragen aan mijn liefde voor het Duits. Die Duitse autotijdschriften lees ik trouwens nog steeds, naast kranten en tijdsschriften over onderwerpen als politiek, economie, kunst en cultuur.

Stoere docent Duits

Op het VWO had ik een hele coole docent Duits, Cor de Back. Die liep altijd in een leren jack rond en ik vond dat hij zich ook stoer gedroeg. Hij wakkerde mijn belangstelling voor Duitsland en de Duitse taal en cultuur verder aan. Verder haalde ik hoge cijfers voor Duits. Vandaar dat ik op mijn 18e Duits aan de Universiteit Utrecht ging studeren. 

Na mijn afstuderen stond ik enkele jaren voor de klas in het onderwijs. Ik vond dat werk echter weinig praktisch en voor mij was het acteren in de schoolomgeving te beperkend. Gelukkig vond ik ander werk en daar kon ik lekker ondernemend zijn: zo trainde ik in de loop der jaren onder andere in Duitsland Duitse werknemers van Nederlandse bedrijven. 

Sinds 2013 train ik als zelfstandig ondernemer met mijn eigen bedrijf Duitse Zaken vooral mkb- ondernemers en hun medewerkers alsmede medewerkers bij overheidsorganisaties die willen zakendoen in Duitsland. Ik doe dat bijna altijd in company.

Dat scheelt tijd voor de opdrachtgever en de medewerker en het biedt mij de kans echt gevoel bij de organisatie van de cursist te krijgen. Bij productiebedrijven behoort tot het programma dat de cursist in goed Duits een rondleiding kan geven door het bedrijf. Dit werk doe ik graag en, gezien de positieve beoordelingen van mijn klanten, met succes en naar volle tevredenheid van hen. 

Uiteindelijk leer je de taal het beste in Duitsland zelf

Naast dit mooie aanbod binnen Nederland liep ik al een poos rond met de droom om exclusieve zakelijke studiereizen naar Duitsland te organiseren. Dit vanuit de overtuiging dat je taal en gebruiken van een land het beste leert in dat land zelf. Het taal- en cultuurgedeelte vulde ik in mijn droom echter aan met programmaonderdelen over thema’s  als politiek en geschiedenis, het ontmoeten van succesvolle Nederlandse en Duitse collega-ondernemers die over hun eigen leerprocessen konden vertellen en eventueel matchmaking.  

Toen Esther Bouma in januari 2019 contact met me opnam om eens over mogelijke vormen van samenwerking te praten en me meer over haar plannen vertelde, wist ik: dit gaan we doen. En zo is in een half jaar tijd ‘Geschäftsreif‘ ontstaan, omdat we met “Geschäftsreif” onze gezamenlijke droom kunnen waarmaken. 

Afgelopen 14 juni hebben we onze VOF opgericht. In september en oktober vinden de eerste 5-daagse reizen naar Berlijn plaats. 

Nederlanders en Duitsers van elkaar laten profiteren

Tijdens onze trainingsreizen zijn de combinatie van onderdompeling in de taal en cultuur, inzichten in geschiedenis en politieke besluitvorming, hands-on kennis van succesvolle Nederlandse ondernemers en journalisten uniek. Onze eerste reizen zijn extra bijzonder omdat ze plaatsvinden in de fantastische stad Berlijn: daardoor kunnen we in de avonduren een mooi cultureel programma aanbieden. Onze deelnemers zijn dan ook verzekerd van vermaak en ontspanning. 

Mijn inhoudelijke motivatie om met Geschäftsreif te starten is echter nog breder dan ik hierboven al beschreef. Ik geloof zelf erg in Europese samenwerking. Binnen die Europese samenwerking geloof ik en ervaar ik dat een steeds nauwere samenwerking tussen Duitsland en Nederland van onschatbaar belang is.

Met Geschäftsreif wil ik ertoe bijdragen dat Nederlandse en Duitse samenwerking nog makkelijker verloopt en dat ondernemende mensen beter kunnen profiteren van elkaars kwaliteiten, zodat ze samen sterker staan in een competitieve internationale markt. Dat betekent voor mijn Nederlandse cursisten dat ik ze graag de noodzakelijke ondersteuning en begeleiding geef bij het bereiken van hun doelen op de Duitse markt. En ik ben ervan overtuigd dat we ze dat met de inhoud van ons 5-daagse programma kunnen bieden.

Berlijnreis 2019

Geschäftsreif organiseert en begeleidt taal- en cultuurreizen naar Duitsland voor Nederlandse ondernemers, bedrijven en organisaties die reeds zaken doen of graag samen willen werken met Duitse zakenpartners.  Per reis kunnen maximaal 12 deelnemers mee. De eerste reis is in september, de tweede reis vindt plaats in oktober.

Interesse in de Berlijnreis dit najaar? Meer informatie en inschrijven

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.