Wat de deelstaat Rijnland-Palts aantrekkelijk maakt voor investeerders

Rijnland-Palts komt begin juli met een sterke delegatie naar Nederland. Exportadviseur Aldo Lodder van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) vertelt wat deze deelstaat interessant maakt voor Nederlandse investeerders en hoe zij informeel waardevolle contacten kunnen opdoen.
Rijnland-Palts

Het koninklijk bezoek van oktober 2018 aan onder meer de deelstaat Rijnland-Palts krijgt een vervolg. Van 1 tot en met 3 juli komt een sterke handelsdelegatie uit Rijnland-Palts onder aanvoering van vice-premier en minister van Economische Zaken (inclusief Verkeer, Landbouw en Wijnbouw) dr. Volker Wissing naar Nederland. De focus ligt vooral op Zuid-Holland.

De Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) organiseert tijdens dit bezoek op 2 juli in Den Haag een speciale bijeenkomst. Daar krijgen Nederlandse investeerders en ondernemers de kans om direct te spreken met experts, topambtenaren en succesvolle ondernemers uit Rijnland-Palts.

Enerzijds ligt de nadruk van het bezoek uit Rijnland-Palts op politiek-bestuurlijke gesprekken met Nederlandse ministers. Maar er is ook veel ruimte voor bedrijfsbezoeken en netwerkevenementen, vertelt Aldo Lodder, exportadviseur bij de DNHK en betrokken bij de organisatie. “Dit is een unieke kans om heel laagdrempelig en op hoog niveau met de juiste mensen in contact te komen over investeringsmogelijkheden in Rijnland-Palts. Ik merk vaak dat investeerders het liefste direct praten met hun Duitse counterparts om van hen te horen waar de mogelijkheden liggen.”

Gericht vragen over investeren in Rijnland-Palts

De bijeenkomst is met name interessant voor bedrijven die overwegen uit te breiden naar Duitsland, maar ook voor advocaten die gespecialiseerd zijn in fusies en overnames, zegt hij. Vaak leeft het idee bij Nederlandse ondernemers dat investeringssubsidies met name in Oost-Duitsland beschikbaar zijn, merkt Lodder. “Dat is dus niet zo. Zeker in deze deelstaten is veel mogelijk. Hier kan je heel gericht vragen over stellen.”

Buiten de overheidssteun is ook de ligging van Rijnland-Palts interessant, merkt de adviseur van de DNHK. “De ligging is gunstig, Koblenz is nog geen 200 kilometer rijden vanuit Venlo. En je bent goed verbonden met Zuid-Duitsland en andere Europese landen.”

Kansen in onverwachte regio’s

Te vaak kijken Nederlanders enkel naar de grotere deelstaten, ziet Lodder. “Wij laten juist zien waarom het zich loont om ook naar gebieden als Rijnland-Palts te kijken.” Natuurlijk is het logisch om naar de grote Duitse steden te kijken als vestigingsplaats, zegt hij. “Laatst nam ik een ondernemer mee naar Frankfurt, en hij schrok toch aardig van de huurprijzen. Mainz is slechts een halfuurtje rijden en bleek daarmee een heel aantrekkelijk alternatief.”

Het voordeel van kleinere deelstaten is dat men uitgebreid de tijd voor je vrijmaakt, vertelt hij. “In een ‘kleinere’ deelstaat heb je meer kans dat je goed geholpen wordt.” Die feedback kreeg hij onlangs van een bedrijf dat hij begeleidde. “Men was echt blij over hoe goed men door de lokale overheid werd geholpen.”

Meer dan alleen wijnbouw

Rijnland-Palts zelf heeft ook veel interesse in Nederland, vertelt Lodder. “Bekend is natuurlijk de wijnbouw rondom de Moezel en de Rijn, maar je treft hier alles wat Duitsland economisch krachtig maakt. De combinatie van industriële, farmaceutische en chemische concerns, denk aan BASF, Boehringer Ingelheim en Daimler. Aangevuld met een sterk MKB en een gezonde arbeidsmarkt.”

De deelstaat wordt bovendien omringd door andere koopkrachtige regio’s. Hij noemt als voorbeelden Keulen/Düsseldorf, Frankfurt/Wiesbaden en Mannheim/Stuttgart. “De verbinding met de Benelux en Frankrijk is verder een belangrijke reden dat hier het exportaandeel zo hoog is.”

Met de handelsdelegatie reizen vier toonaangevende wijnboeren mee. “De nieuwe generatie – vaak dertigers – is erg innovatief en winnen internationaal prijzen. Duitse wijn is minder gericht op de massa, meer op de kwaliteit.” Een ander goed voorbeeld is zonnepanelenproducent Pfalzsolar, dat steeds actiever wordt op de Nederlandse markt. Enkele grote metaalbedrijven, machinebouwers, pompenbouwers en experts in wateranalyse maken de groep compleet. “Een heel breed palet dus.”

Informatie en aanmelden

De exclusieve netwerk- en kennisbijeenkomst voor Nederlandse investeerders en ondernemers rond de zakelijke kansen en investeringsmogelijkheden in Rijnland-Palts is op dinsdag 2 juli in Den Haag. Nederlandse investeerders en ondernemers krijgen hier de kans om rechtstreeks en op informele wijze met experts, topambtenaren en succesvolle ondernemers uit Rijnland-Palts in contact te komen.

Meer informatie en aanmelden.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
DNHK

De Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) is met meer dan 1.500 leden het grootste Nederlands-Duitse zakennetwerk en ondersteunt al 115 jaar ondernemingen bij hun activiteiten op de buurmarkt.