Waarom het voor Berlijnse startups niet makkelijk is om geld op te halen bij investeerders

Berlijn hoort bij de beste startuphoofdsteden van Europa. Startup en scale-up coach Joris van Winsen deelt wat ondernemers kunnen leren van Maximilian Zielosko van BuchhaltungsButler. Voor de startup waar niemand geld in wilde steken, staan de investeerders nu in de rij.

Oprichter en eigenaar Maximilian Zielosko van BuchhaltungsButler is dit jaar een van de sprekers tijdens het Exist-programma bij Sirius Minds in Berlijn. Ondernemer en business coach Joris van Winsen van Orange Octopus in Berlijn interviewt hem samen met startende founders over ondernemerschap. Voor Duitslandnieuws bespreekt hij de gastsprekers.

Waarom is Zielosko interessant om naar te luisteren?

Maximilian Zielosko is begin dertig, komt uit Baden-Württemberg en bouwt nu aan zijn tweede onderneming. Zijn eerste bedrijf, Berlin Shuttle, is een carsharing en carpool platform. Hiervan heeft hij veel geleerd. Met zijn tweede startup blijft Zielosko dichter bij zijn achtergrond: boekhouding. BuchhaltungsButler GmbH is een software dat kleine en middelgrote ondernemingen helpt met de voorbereiding van hun boekhouding. Voordeel, daarbij is geen boekhoudkundige kennis nodig.

Met BuchhaltungsButler kan de ondernemer onder andere direct zijn of haar maandelijkse BTW-belastingaangifte digitaal indienen bij de belastingdienst. Dit scheelt tijd en geld. In Duitsland is dan alleen een boekhouder nodig voor de jaarrekening.

De eerste reactie van de meeste mensen op de software was: daar zijn er toch al veel van? En inderdaad zijn er meer dan 30 software-oplossingen waarmee je facturen kunt schrijven. Maar voor écht voorbereidende boekhouding komt er meer bij kijken. Dit zegt wat over Zielosko. Hij zwemt tegen de stroom in en is een echte doorzetter. De verschillen met de concurrent zijn ogenschijnlijk klein, want bijna alle boekhoudkundige software menen het leven van ondernemers eenvoudiger te maken met automatische boekingen. BuchhaltungsButler gebruikt echter Kunstmatige Intelligentie bij het boeken.

Bootstrapping

Wat maakt hem voor andere beginnende ondernemers interessant?

Wat interessant is, is dat hij BuchhaltungsButler ‘gebootstrapped’ heeft, dus uit eigen zak betaald. Dat was niet zijn keus. Het lukte hem niet om venture capital binnen te halen. Ook lukte het niet om mee te doen aan subsidieprogramma’s zoals EXIST. Toch zette hij door. En met succes, want nu staan investeerders voor hem in de rij. Maar Zielosko houdt ze nu nog even buiten de deur. Later dit jaar zal een grotere  investering worden opgehaald om de groei te versnellen. De cashflow is nu solide met meer dan 1.200 terugkerende klanten. Een aantal dat hard groeit. Daarbij heeft hij handig gebruik gemaakt van subsidies.

Wat kan je als Nederlandse ondernemer van hem leren?

Zielosko heeft een ‘just do it’ en ‘agile’ mentaliteit. Hij luistert ontzettend goed naar de klant en past daarbij de product-roadmap aan. Heel veel proberen en daarbij met pijn accepteren dat je het soms bij het verkeerde eind hebt. Hij heeft de focus op traction. Pas daarna komen andere belangrijke elementen zoals efficiency, brand of zijn eigen salaris. Zielosko en zijn co-founder Konrad Nerger hebben zich de eerste 18 maanden geen salaris uitbetaald. Zielosko kon rondkomen door inkomsten uit Berlin Shuttle en zijn mede-oprichter Nerger kon dat door interimprojecten te doen, naast het opbouwen van BuchhaltungsButler. Ook bijzonder; ze woonden altijd allebei in verschillende steden. Zielosko in Berlijn, Nerger eerst in Hannover en daarna Hamburg.

Zielosko richt zich op de DACH-regio (Duitstalige landen: Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk). Klein blijven is geen optie. Naast ‘agile’ en de ‘just do it’-mentaliteit (korte termijn), kijkt hij ver vooruit en heeft lange termijnfocus.

Ook voor BuchhaltungsButler is geld ophalen niet eenvoudig

Wat vertelt zijn verhaal over de Berlijnse startupscene?

Misschien anders dan sommige mensen denken, is het niet eenvoudig om in Berlijn geld te op te halen. Maar dit geldt waarschijnlijk ook voor andere steden. Tegelijkertijd laat het zien dat het in Berlijn toch lukt om te starten. Ook zonder geld. Zielosko is wel veel geholpen door de ‘scene’ en de grote hoeveelheid zelfstandige talenten. Daarnaast zijn er veel instanties waar er hulp voor startups is. Een voorbeeld is de Investitions Bank Berlin, waar deels private en deel overheidsgelden worden gebruikt voor startups en banencreatie.

Ik ken Zielosko via deze manier, omdat hij met mij verschillende coachingstrajecten heeft doorlopen. Dit heeft hem veel short-cuts opgeleverd en daarmee zijn ‘runway’ vergroot. De regio Berlin en Brandenburg is, na de Duitse hereniging, nog steeds een achtergestelde regio en ontvangt daarom bovengemiddeld meer subsidie.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:

Ondernemer en start-up coach Joris van Winsen van Orange Octopus heeft ervaring bij zowel multinationals als met startende ondernemingen. Als managing director van start-up labfolder GmbH haalde hij een miljoeneninvestering binnen. Naast Orange Octopus werkt hij aan de groei van Stadtfarm, een smart urban farming onderneming.