Dit maakt de Duitse cybersecurity beurs IT-SA 2019 interessant voor Nederlandse specialisten

Steeds meer Duitse bedrijven en overheden ontdekken de noodzaak van goede cybersecurity. De grootste beurs in Europa voor deze branche is de IT-SA 2019 (7-10 oktober) in Neurenberg. Deze factoren maken de beurs extra interessant voor Nederlandse specialisten en bedrijven.
Nederlandse cybersecurity

Diverse schandalen en crises rond cybercrime zorgden in Duitsland de afgelopen jaren voor flinke opschudding. Het zorgt ervoor dat het thema steeds beter op de kaart komt in de directiekamers van de grote Duitse industrie. Ter vergelijking: de Verenigde Staten spenderen jaarlijks 3 miljard euro aan hun cybersecurity, terwijl een land zoals Duitsland het moet doen met 15 miljoen euro. Tot voor kort. In 2022 moet dat bedrag opgelopen zijn tot 200 miljoen euro. De Duitse regering wil dat de digitale veiligheid in Duitsland flink wordt opgeschroefd. Dit zal te zien zijn tijdens de cybersecuritybeurs IT-SA 2019 van 7 tot en met 10 oktober in Neurenberg. Het grootste trefpunt voor de branche in Europa.

Waar Duitsland dus hard zoekt naar kennis en ervaring in cyber security, zijn Nederlandse partijen juist op zoek naar Duitse klanten. De ontwikkelingsmaatschappij van Zuid-Holland InnovationQuarter organiseerde vorig jaar al een Holland-paviljoen in Neurenberg. Bij voldoende belangstelling komt dat dit jaar weer, en anders komt er een handelsmissie vanuit Zuid-Holland.

Zuid-Holland sterk in Cyber Security

De interesse uit deze regio voor de IT-SA is er niet voor niets. Opvallend veel Zuid-Hollandse bedrijven zijn sterk in cybersecurity”, zegt Martijn Schol, hij is programmamanager internationalisering bij InnovationQuarter. “Je vindt rond Den Haag natuurlijk veel overheidsorganisaties die een belangrijke vragende partij zijn met betrekking tot cybersecurity-oplossingen. Naast de eigen Nederlandse overheid zijn er ook grote internationale partijen als Europol en de VN in Den Haag aanwezig. Door dat aanbod zijn hier veel specialisten in cybersecurity gegroeid.”

Maar ook de maakindustrie rond Delft, Leiden en Rotterdam speelt daarin een rol, zegt hij. “Je hebt hier bijvoorbeeld Fokker, maar ook Airbus in Leiden waar rakettechnologie wordt ontwikkeld voor ruimtevaartorganisatie ESA. En denk ook aan de maritieme industrie en vele andere maakbedrijven die bezig zijn met Industrie 4.0. Dat kunnen we hier goed.”

Deelnemers van het Holland IT Security House op de IT-SA 2018:

Al die bedrijven zijn goede klanten bij de cybersecurity-bedrijven. “Reken maar dat in deze productieprocessen veiligheidsvraagstukken ontstaan waarbij je cyber security nodig hebt”, aldus Schol. Daarin ziet hij een groot raakvlak met Duitsland, waar met grote industrieconcerns ook veel rond dit thema te doen is. “Daarom gaan we ook naar de IT-SA.”

Duitsland is dus op zoek naar oplossingen, Nederlandse bedrijven zijn op zoek naar Duitse klanten. En als naaste buur hebben de Nederlanders toch een streepje voor ten opzichte van oplossingen van buiten de EU. We worden geroemd om onze creativiteit, oplossingsgerichtheid en de kwaliteit van onze oplossingen. Al zijn die Hollandse kwaliteiten natuurlijk niet afdoende, zonder voorbereiding bereik je in Duitsland weinig. Daarom bereidde Cybersprint, een van de Nederlandse afgevaardigden in het Holland IT Security House, zich terdege voor op hun expansie naar de oosterburen.

De grensregio ligt voor de hand, maar vergeet de rest van Duitsland niet

Voor Nederlandse cybersecurity specialisten is er nog veel markt te winnen. Van oudsher doet Nederland vooral zaken met Noordrijn-Westfalen, terwijl de twee zuidelijk deelstaten Beieren en Baden-Württemberg 40% van het Duitse BBP verdienen en maar liefst 51% van de nationale uitgaven aan R&D voor hun rekening nemen.

Dat de branche het goed doet in Duitsland is te zien aan de groei van de IT-SA. Afgelopen jaar werden de records weer verbroken. Met 696 exposanten (2017: 630) uit 27 landen (2017: 24) en 14.290 bezoekers (2017: 12.780) uit meer dan 50 landen (2017: 44) groeit de IT-SA elk jaar. Een goede kans voor de Nederlandse cybersecuritypioniers om te laten zien wat ze in huis hebben. Als collectief maak je immers veel meer impact.

Nederlandse praktijk op de Duitse theorie

Aan Duitse zijde wordt de meerwaarde van de Nederlanders herkend. Peter Möhring, voorzitter voor Security Network Munich en werkzaam voor Giesecke & Devrient, werkt al langer met de Nederlanders samen: “De ervaring die Nederlandse bedrijven hebben opgedaan in samenwerken tussen overheden, onderwijs en het bedrijfsleven is heel interessant. Waar in Duitsland over bepaalde thema’s weliswaar op bijzonder hoog niveau enkel nog in de theorie wordt gewerkt, hebben de Nederlanders praktijkervaring. Zij weten hoe je het goed omzet, daar kunnen wij veel van leren.”

InnovationQuarter houdt scherp in de zaken welke markten interessant zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven. “Cybersecurity hoort daar absoluut bij. Daarom komen we graag naar de IT-SA.” De onderlinge samenwerking is daarbij erg belangrijk, zegt Schol. “Nederland is al klein genoeg, juist als geheel is onze propositie het sterkst. Daarom zijn we als collectief naar de IT-SA gegaan. De Haagse regio heeft natuurlijk een sterke positie – met The Hague Security Delta (HSD) als bekende clusterorganisatie – maar ook de bedrijven uit bijvoorbeeld Amsterdam, Eindhoven en Uden versterken onze collectieve boodschap in het buitenland. Samen staan we sterker; onze samenwerkingsgerichtheid is een van de grootste krachten van zakelijk Nederland.”

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Nürnberg Messe logo

De Nürnberg Messe is één van de 15 grootste beursbedrijven ter wereld. Jacqueline Poppe van Beech Business Promotion BV is de officiële vertegenwoordiging van de NürnbergMesse in Nederland.