Zorgverzekering voor Nederlanders in Duitsland: hoe werkt het precies?

Waar moet je op letten wanneer je als Nederlander in Duitsland een zorgverzekering wilt afsluiten? Deze vragen helpen je bij het oriënteren.
Zorgverzekering

Mensen die in Duitsland wonen hebben, net zoals in Nederland, verschillende verzekeringen nodig. Het is vooral belangrijk om een passende zorgverzekering af te sluiten. Dit is namelijk verplicht in Duitsland. Daarnaast is het ook raadzaam om een rechtsbijstandsverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Waar moet men nog meer rekening mee houden?

Hoe is de zorg in Duitsland geregeld?

De gezondheidszorg in Duitsland staat bekend als één van de beste, maar ook een van de duurste in de wereld. Dat is dan ook de reden dat het er in Duitsland iets anders aan toe gaat dan in Nederland wat de zorgverzekering betreft.

Nederlanders mogen niet in Duitsland werken, wonen of studeren voordat zij een Duitse zorgverzekering hebben afgesloten. Sowieso kunnen Nederlanders in de meeste gevallen hun verzekeringen niet behouden.

Het publieke ziekenfonds en de particuliere zorgverzekering

In Duitsland zijn er twee verschillende zorgverzekeringen: het publieke ziekenfonds (Gesetzliche Krankenversicherung) en de particuliere zorgverzekering (Private Krankenversicherung). Verdient men als werknemer minder dan 49.500 euro per jaar? Dan zijn zij verplicht om zich aan te melden bij het publieke ziekenfonds. Het is niet mogelijk om een particuliere zorgverzekering af te sluiten.

Is het inkomen meer dan 49.500 euro per jaar? Dan mag de werknemer kiezen tussen zowel publieke alsmede particuliere zorgverzekeringen. Als de werknemer eenmaal is overgestapt naar een particuliere verzekering, dan kunnen zij nooit meer terug naar het publieke ziekenfonds. Ondernemers mogen zelf kiezen of zij lid worden van het publieke ziekenfonds of dat zij een particuliere zorgverzekering afsluiten.

Hoe moet men zich verzekeren als er sprake is van een tijdelijk verblijf?

Woont men tijdelijk in Duitsland? Dan kunnen zij een Europese Gezondheidskaart (EHIC) aanvragen bij hun zorgverzekering. Hiermee hebben zij tijdens hun verblijf recht op medische zorg. Soms is het verstandig om ook een aanvullende reisverzekering af te sluiten.

Mensen die een AOW of een uitkering in Nederland ontvangen en in Duitsland wonen, kunnen het beste even contact opnemen met het CAK omtrent de zorgverzekering.

En hoe zit het als Duitsers naar Nederland komen?

Duitsers die in Nederland werken of wonen, moeten minimaal een basisverzekering afsluiten. Het basispakket dekt de kosten van bijvoorbeeld de huisarts, het ziekenhuis, de psychiater of de apotheek. Daarnaast is het ook mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten. Dit is niet verplicht, maar kan wel handig zijn. Via een zorgvergelijker kunnen zij uitzoeken welke verzekering het goedkoopste is en het beste past bij hun wensen.

Voor studenten gelden andere regels. Of je wel of geen Nederlandse zorgverzekering moet afsluiten, is afhankelijk van hoe lang je blijft en of je in Nederland werkt naast je studie. Op de website van Nuffic kan men uitzoeken welke regels voor hem of haar van toepassing zijn.

Welke verzekeringen zijn er nog meer verplicht?

Mensen die van plan zijn om naar Duitsland te verhuizen, doen er goed aan om een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (Haftpflicht Versicherung) en een rechtsbijstandsverzekering (Rechtschutzversicherung) af te sluiten. In Duitsland wordt men namelijk vaker aansprakelijk gesteld dan in Nederland. Daarnaast gaat het veelal om hoge bedragen die ook tot een rechtszaak kunnen leiden. Tot slot is het in Duitsland ook verplicht om een autoverzekering (KFZ Versicherung) voor aansprakelijkheid af te sluiten.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door: