Nederlandse regio’s maken ondernemers enthousiast voor Zuid-Duitsland

Nederlandse ondernemers in de agrotech kunnen nog veel meer zaken doen in Duitsland. GO4EXPORT-makelaars Hans Brouwers en Jochem Wolthuis vertellen woensdag in Wageningen waarom met name Zuid-Duitsland interessant is.

Nederland doet veel zaken met Duitsland, voor het grootste deel net over de grens met Noordrijn-Westfalen. In opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken organiseert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in samenwerking met het buitenlandnetwerk en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen BOM (Noord-Brabant), Oost NL (Gelderland en Overijssel), InnovationQuarter (Zuid-Holland), Amsterdam Trade, Economic Board Utrecht en Rotterdam Partners deze week.

Drie dagen staan op verschillende plekken in Nederland diverse onderdelen van de Zuid–Duitse markt centraal. Zuid-Duitsland (Beieren, Baden-Württemberg en Hessen) is economisch gezien een zeer sterke regio die vele kansen biedt aan Nederlandse ondernemers. Zeker omdat het hier economisch bovengemiddeld goed gaat. Nederland kan het innovatieve en groeiende karakter van deze regio goed benutten.

Agrotech interessant in Zuid-Duitsland

Centraal staan tot en met vandaag de thema’s ‘Smart Cities, Mobiliteit en Creatieve industrie’, ‘Health’ en ‘Digitalisering’ en ‘Cyber Security’ en ‘Agro-Food Tech’. Dat laatste thema komt op woensdag aan de orde in Wageningen, waar de specialisaties van GO4EXPORT-makelaars Hans Brouwers (hightech en materialen, HTSM) en Jochem Wolthuis (agrofood) samenkomen.

Brouwers is sinds een jaar ‘HTSM liaison Duitsland’ bij ontwikkelingsmaatschappij Oost NL. Vanuit exportprogramma GO4EXPORT is hij aangesteld om te investeren in de relatie tussen Oost Nederland en Duitsland gericht op de lange termijn en legt verbindingen tussen de beide landen voor met name de maak- en de hightechindustrie. “In Oost-Nederland zet ik Duitsland op de radar, zoals ik in Duitsland aandacht vraag voor wat Oost-Nederland te bieden heeft.”

Hoe de hightechindustrie in Nederland en Duitsland beter van elkaar kan profiteren

Steeds meer Duitsers worden vegetarisch of veganistisch. Experts Jochem Wolthuis en Peter Vermeij vertellen op BNR Nieuwsradio hoe ondernemers kunnen inspelen op deze trend. Komt de vegetarische Bratwurst straks uit Nederland?

Podcast – Komt de vegetarische Bratwurst straks uit Nederland?

Health, digitalisering’ en cyber security

Op het gebied van ‘Health’ en ‘Digitalisering’ en ‘Cyber Security’ deelden Sven Walraven en Torsten Noack hun ervaringen. We spraken hen of hun collega’s al eerder voor Duitslandnieuws.

Ethical hacker Pieter Jansen ziet met zijn bedrijf Cybersprint grote kansen in Duitsland. Met een Duits salesteam gaat hij voor Duitse degelijkheid, te beginnen op de cyber security beurs IT-SA in Neurenberg.

Hoe het Haagse Cybersprint ‘op z’n Duits’ de Duitse cyber security markt betreedt

De Duitse gezondheidszorg is berucht vanwege de trage digitalisering. Toch merkt Sven Walraven van Vanad Enovation dat er bij Duitse zorginstellingen veel belangstelling is voor de software uit Nederland.

Podcast – ‘Verrassend hoeveel Duitse zorginstellingen nieuwsgierig zijn naar onze software’

Smart Cities, Mobiliteit en Creatieve industrie

De elektrische auto staat ook in Duitsland vlak voor de grote doorbraak, merken deskundigen uit de sector. In de regio Saksen groeit de belangstelling voor de Nederlandse ervaring met elektrisch rijden, laadpalen en smart charging.

Wat Nederlandse smart charging interessant maakt voor de regio Saksen

Hoe zorg je dat je er tussen komt als Nederlandse specialist emobility in Duitsland? De afgelopen jaren investeerden twee consortia (PIB’s) van bedrijven, wetenschappelijke instellingen en overheden in de relatie met Duitsland. Deelnemers en Duitse partijen vertellen hoe veelbelovend het begin is.

Hoe Nederland voet aan de grond krijgt rond emobility in Duitsland

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.