Podcast – Hoe Europa volgens Merkel digitaal kan opboksen tegen de VS en China

Europa moet niet afhankelijk worden van de digitale ontwikkelingen uit China en de VS, stelde Angela Merkel deze week. Derk Marseille bespreekt de visie van de bondskanselier.

Bondskanselier Angela Merkel wil meer doen om grote spelers uit de digitale wereld in Europa te houden. “Ik betwijfel of we werkelijk mondiale spelers kunnen bereiken”, aldus de CDU-politica tegelijkertijd dinsdag tijdens de conferentie “Digitising Europe” van het Vodafone Institute for Society and Communication in Berlijn. Op Europees niveau riep zij op tot een grotere bereidheid om het mededingingsrecht te “veranderen” en zo de belemmeringen voor kleine en grote internetbedrijven weg te nemen en, indien nodig, fusies te vergemakkelijken.

“We moeten onze concurrenten in de gaten houden en vol vertrouwen onze eigen antwoorden geven op datagestuurde bedrijfsmodellen”, benadrukte Merkel. Europa moet hier zijn rol vinden tussen de grote spelers als VS en China, waar de gegevens ofwel in particuliere handen zijn, ofwel de staat er uitgebreid toegang toe heeft. “Het beste zou zijn dat we een wereldwijd betrouwbaar kader hebben om concurrentievervalsing te voorkomen”, aldus de regeringsleider. De industrielanden van de G20 zijn echter nog “zeer ver verwijderd” van het uitwerken van gemeenschappelijke regels op dit gebied.

Merkel stelde vast dat Duitsland een inhaalslag moet maken als het gaat om digitale infrastructuur. Dit moet worden beschouwd als een dienst van algemeen belang, zoals elektriciteitsleidingen of water, maar moet door de industrie worden opgezet en met de nodige overheidssubsidies worden ondersteund. In de steden is de mobiele netwerkinfrastructuur al vrij goed. Maar in haar kiesdistrict in de Oost-Duitse Uckermark, “ziet het er een beetje somberder uit.”

Merkel benadrukte dat de netwerkdekking landelijk moet zijn. Dit geldt ook voor “landbouwmachines”. In het huidige debat over de veiling van 5G-frequenties gaat er echter “veel mis”. Velen in Brandenburg zouden al blij zijn met mobiel bereik.

Merkel ziet ook de onderwijssector als onderdeel van de infrastructuur, waar ze ook lacunes ziet. Bij de implementatie van ideeën voor de industrie 4.0, autonoom rijden, kunstmatige intelligentie (AI) of telegeneeskunde, is een redelijke pool van geschoolde arbeidskrachten nodig. Zonder goed opgeleide IT-specialisten is hier weinig mogelijk. Ondanks initiatieven zoals Girls’ Day en diverse campagnes rond de zogenaamde MINT-onderwerpen (wiskunde, informatietechnologie, natuurwetenschappen en technologie), moet de opleiding nog sterker gericht zijn op “toekomstige banen”.

Podcast

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Derk Marseille

Derk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.