Hoe deze Nederlands-Duitse samenwerking ‘slim laden’ dichterbij brengt

Om het energienet in de toekomst onder controle te houden, zijn de batterijen van e-auto's cruciaal. Deze vorm van 'slim laden' wordt in de praktijk nog vaak tegengehouden doordat de verschillende systemen niet met elkaar kunnen communiceren. Directeur Lonneke Driessen van de Open Charge Alliance (OCA) sluit in Duitsland overeenkomsten om smart charging dichterbij te brengen.

De Open Charge Alliance (OCA) uit Arnhem, bundelt zijn krachten met de Duitse vereniging EEBUS om elektrische auto’s, oplaadstations en energiesystemen thuis dezelfde taal te leren. Tijdens de beurs E-World Energy & Water conferentie in Essen eerder deze maand, tekenden beide partijen een liaisonovereenkomst om de interfaces tussen hun protocollen te harmoniseren, waardoor verschillende nieuwe toepassingen voor smart homes, smart grids en e-mobiliteit ontstaan.

Het EEBUS Initiative e.V. is een non-profit organisatie van meer dan 70 fabrikanten die werken aan bouwtechnologie, elektromobiliteit en energie die verbonden zijn in een netwerk. EEBUS geldt in Duitsland als de toonaangevende standaard voor energiebeheer in woonwijken. De standaard van de vereniging verbindt allerlei apparaten in het gebouw onderling en met het net. Het Nederlandse OCA is de ontwikkelaar van het Open Charge Point Protocol (OCPP), de toonaangevende open standaard voor de oplaadinfrastructuur, waardoor bestuurders van e-auto’s van over de hele wereld overal op hun eigen voorwaarden kunnen opladen.

Open standaard voor slim laden

Net als het gebruik van OCPP is EEBUS licentievrij en kan door iedereen worden geïmplementeerd. EEBUS heeft de ambitie om hun protocol te delen en open standaarden te promoten. OCA en EEBUS hebben afgesproken om ervaringen uit te wisselen, de interacties tussen beide standaarden te beschrijven en te harmoniseren. Samen zullen de twee organisaties een demonstrator opzetten om de naadloze communicatie tussen de protocollen te testen.

“Het EEBUS-protocol voor het energiesysteem voor thuis is een zeer interessante nieuwe toepassing van slim energie- en netbeheer”, zegt Lonneke Driessen, directeur van OCA: “De combinatie van elektrische auto’s en Smart Homes zal de ontwikkeling op beide gebieden versnellen”.

Peter Kellendonk, voorzitter van EEBUS: “De integratie van elektromobiliteit in het gebouw creëert relevante flexibiliteit voor het netwerk. Om dit te bereiken is het noodzakelijk om het gefragmenteerde standaardisatielandschap te harmoniseren. Met OCPP en EEBUS komen de sterkste drijfveren op het gebied van elektromobiliteit nu samen.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
ELaadNL logo

Kennis- en innovatiecentrum ElaadNL onderzoekt en test de mogelijkheden voor Smart Charging: elektrische auto’s betrouwbaar, betaalbaar en duurzaam opladen.