Podcast – Waarom Duitse interesse voor LNG spannend is voor Gasunie en Vopak

Twee Nederlandse partijen Gasunie en Vopak hopen in Duitsland een grote deal te tekenen om LNG te mogen distribueren. Derk Marseille vertelt waarom dit een spannend thema is.

De Duitse minister van Economische Zaken Peter Altmaier (CDU) wil terminals voor vloeibaar aardgas: hij sprak op de Duits-Amerikaanse conferentie over de ontwikkeling van de LNG-importmarkt in Berlijn over zijn plannen om LNG-terminals in Duitsland te openen.

De bouw van ten minste twee terminals in Noord-Duitsland zou de gasvoorziening kunnen diversifiëren. De locaties Brunsbüttel, Stade en Wilhelmshaven worden momenteel besproken. Altmaier is ook van plan om de randvoorwaarden voor een dergelijke constructie aan te passen. Zo zullen de transmissiesysteembeheerders bijvoorbeeld verplicht zijn om de nodige verbindingen tot stand te brengen en de terminals aan te sluiten. De extra kosten die hieruit voortvloeien zijn voor rekening van de netgebruikers.

De nieuwe beleidsregels moeten tegen de zomer zijn afgerond. De vraag van Duitsland naar alternatieve energie is door de terugtrekking uit de steenkoolindustrie toegenomen. Momenteel komt vloeibaar aardgas via pijpleidingen uit Nederland, Rusland en Noorwegen. De Amerikaanse president Trump was blij met de plannen – hij ziet Europa als een afzetmarkt voor vloeibaar aardgas.

Podcast

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Derk Marseille

Derk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.