Wat het oplevert om met een Holland Paviljoen op een Duitse beurs te staan

Levert het echt iets op om samen met andere Nederlandse ondernemers op een Duitse beurs te staan met een Holland Paviljoen? Deelnemers aan het Holland IT Security House op cybersecurity beurs IT-SA in Neurenberg delen hun ervaring.
it-sa 2019

Duitsland loopt aardig achter in cybersecurity ten opzichte van bijvoorbeeld de VS en is van plan daar snel verandering in te brengen. De komende jaren wordt het overheidsbudget opgeschroefd van 15 naar 200 miljoen euro. Duitsland is dus op zoek naar oplossingen, Nederlandse bedrijven zijn op zoek naar Duitse klanten. Een goede reden voor de ontwikkelingsmaatschappij van Zuid-Holland InnovationQuarter voor het eerst een Holland Paviljoen te organiseren op cybersecuritybeurs IT-SA in Neurenberg.

Als naaste buur hebben de Nederlanders toch een streepje voor ten opzichte van oplossingen van buiten de EU. “We worden geroemd om onze creativiteit, oplossingsgerichtheid en de kwaliteit van onze oplossingen. Al zijn die Hollandse kwaliteiten natuurlijk niet afdoende, zonder voorbereiding bereik je in Duitsland weinig”, vertelt organisator Martijn Schol van InnovationQuarter. “Daarom bereidde Cybersprint, een van de Nederlandse afgevaardigden in het Holland IT Security House, zich terdege voor op hun expansie naar de oosterburen.”

IT-SA 2018

Voor Nederlandse cybersecurity specialisten is er nog veel markt te winnen. Van oudsher doet Nederland vooral zaken met Noordrijn-Westfalen, terwijl de twee zuidelijk deelstaten Beieren en Baden-Württemberg 40% van het Duitse BBP verdienen en maar liefst 51% van de nationale uitgaven aan R&D voor hun rekening nemen.

Om bedrijven te ondersteunen bij het betreden van de Duitse markt is InnovationQuarter naar de IT-SA in Neurenberg geweest: in 2017 ter verkenning, dit jaar met een collectief paviljoen. Wederom brak de IT-SA zijn eigen records; met 696 exposanten (2017: 630) uit 27 landen (2017: 24) en 14.290 bezoekers (2017: 12.780) uit meer dan 50 landen (2017: 44) groeit de beurs elk jaar.

Een goede kans voor de Nederlandse cybersecuritypioniers om te laten zien wat ze in huis hebben. “Als collectief maak je immers veel meer impact dan alleen: individuele bedrijven hadden minder aanloop dan collectieve stands.”

Nederlandse praktijk op de Duitse theorie

Aan Duitse zijde wordt de meerwaarde van de Nederlanders herkend. Peter Möhring, voorzitter voor Security Network Munich en werkzaam voor Giesecke & Devrient, werkt al langer met de Nederlanders samen: “De ervaring die Nederlandse bedrijven hebben opgedaan in samenwerken tussen overheden, onderwijs en het bedrijfsleven is heel interessant. Waar in Duitsland over bepaalde thema’s weliswaar op bijzonder hoog niveau enkel nog in de theorie wordt gewerkt, hebben de Nederlanders praktijkervaring. Zij weten hoe je het goed omzet, daar kunnen wij veel van leren.”

Wat Nederlandse cybersecurity experts kunnen toevoegen in Duitsland

“Binnen ons internationaliseringsprogramma zijn we op de hoogte van de kansen die zich in de voor Nederland belangrijke markten voordoen,” zegt Schol. “Tegelijkertijd hebben we een goed gevoel bij de vraag van Nederlandse bedrijven in onze speerpuntsectoren: al vroeg in 2018 hadden we een groep bedrijven bij elkaar die ons vroeg om ondersteuning bij het betreden van de Duitse markt. Organisatie van een collectief paviljoen op IT-SA was hier een logisch gevolg van.”

“Nederland is al klein genoeg, juist als geheel is onze propositie het sterkst. Daarom zijn we als collectief naar de IT-SA gegaan. De Haagse regio heeft natuurlijk een sterke positie – met The Hague Security Delta (HSD) als bekende clusterorganisatie – maar ook de bedrijven uit bijvoorbeeld Amsterdam, Eindhoven en Uden versterken onze collectieve boodschap in het buitenland. Samen staan we sterker; onze samenwerkingsgerichtheid is een van de grootste krachten van zakelijk Nederland.”

Mee naar Infosecurity 4-6 juni 2019 in Londen

Ben jij er ook klaar voor om met jouw cybersecurity-onderneming naar het buitenland uit te breiden onder de oranje banner van het Holland IT Security House? Ga dan mee naar de Infosecurity in Londen, van 4 tot 6 juni 2019!

Aanmelden kan nu via deze link.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:

Regionale ontwikkelingsmaatschappij (ROM) / Innoveren & investeren in Zuid-Holland / Innovate & invest in West Holland #NLtech #thisdeltaworks #InvestinHolland