
Peter Möhring is voorzitter van het Sicherheitsnetzwerk München, de branchevereniging voor cybersecurity in Beieren. Hij werkt voor Giesecke & Devrient, uit München dat in 1852 begon als fabrikant van drukpersen voor bankbiljetten en waardepapieren. Inmiddels heeft het internationale concern zich ontwikkeld tot cybersecurityspecialist voor bijvoorbeeld betalingsverkeer en paspoorten.
De afgelopen jaren ontmoette hij al diverse Nederlandse delegaties en ook dit jaar is hij een belangrijke partner voor de deelnemers van het Holland Cyber Security paviljoen op de beurs IT-SA in Neurenberg,de grootste cyber security beurs en expo van Europa. (Organisator InnovationQuarter heeft nog plek voor twee deelnemende bedrijven, meer informatie)
Nederland zette cybersecurity vroeg op de agenda
Wat zijn de grootste uitdagingen rond cybersecurity in Duitsland?
Die verschillen weinig van andere grote industrielanden. De digitalisering brengt allerlei voordelen voor de industrie, maar het brengt ook allerlei risico’s met zich mee die bedrijven voorheen niet hadden. Denk aan belangrijke branches als de auto-industrie, de banken of de verzekeraars; overal waar de bedrijfsvoering digitaler wordt, ontstaan ook automatisch zwakke punten op ict-gebied.
Zijn er desondanks toch verschillen te zien met Nederland?
De indruk die ik van Nederland krijg is heel goed. Vooral hogescholen en universiteiten hebben cybersecurity al in een vroeg stadium herkend als sleutelthema en direct in allerlei onderwijsprogramma’s opgenomen. Dat is echt te prijzen. Datzelfde geldt voor de Nederlandse overheden die cybersecurity hoog op de beleidsagenda gezet. Een ander voordeel dat Nederland heeft ten opzichte van Duitsland, is dat jullie geen federaal systeem hebben. Hierdoor kan je goed beleid direct voor het hele land doorvoeren, de onderlinge afstemming functioneert heel goed. Die combinatie zorgt ervoor dat Nederland zo ver is in cybersecurity en je er veel kleine maar hele goede specialisten aantreft.
Nederlandse praktijkervaring in cybersecurity interessant voor Duitsland
Wat maakt voor u samenwerking met Nederland interessant?
Meerdere dingen. De ervaring die Nederlandse bedrijven hebben opgedaan in samenwerken tussen overheden, onderwijs en het bedrijfsleven is heel interessant. Waar in Duitsland over bepaalde thema’s weliswaar op bijzonder hoog niveau enkel nog in de theorie wordt gewerkt, hebben de Nederlanders praktijkervaring. Zij weten hoe je het goed omzet, daar kunnen wij veel van leren.
Hoe breng je de samenwerking tussen beide landen op gang?
The Hague Security Delta is echt een voorbeeld van hoe de verschillende partijen kunnen samenwerken. Wij kunnen bij hen sterk industriële thema’s aanbieden en daarmee ook toegang tot de Duitse industrie. Via bezoeken over en weer delen we ervaringen en maken we elkaar sterker.
Hoe gaat dat precies?
We hebben samen met The Hague Security Delta al twee keer het Niederländisch-Deutsche Security Forum georganiseerd. Door dat samen voor te bereiden ontstaan automatisch individuele samenwerkingen. Dat krijgt zijn eigen dynamiek, sindsdien werken we ook nauwer samen. Dat resulteert zich nu ook in het Holland paviljoen op de IT-SA in Neurenberg waar we een eigen netwerkbijeenkomst organiseren waar we de Nederlandse bedrijven goed kunnen leren kennen.
Nederland bekijkt cybersecurity breder
Nederland wordt vaak gezien als testland voor de introductie van nieuwe technologie. Wat kan er in Nederland wat in Duitsland niet lukt?
Nederland heeft het ideale formaat als pilotmarkt, omdat je er alles hebt wat nodig is voor een goede test. Een nieuwe technologie moet de tijd en ruimte krijgen om zich te ontwikkelen, in combinatie met een positieve bereidheid om dat te steunen. Dat lukt in Nederland bijzonder goed omdat er de juiste mentaliteit hiervoor aanwezig is. Er is de durf om iets nieuws te proberen en het lef om uit fouten te leren. Wat dat betreft werkt Duitsland vaak nog een beetje te bureaucratisch. Nederland is agiler en directer ingesteld, waardoor er meer ruimte is voor onderlinge uitwisseling.
Gaat Nederland anders om met cybersecurity dan Duitsland?
Een mooi verschil tref ik vooral op academisch niveau aan. In Nederland wordt cybersecurity niet puur als een technisch onderwerp beschouwd, maar ook vanuit sociologisch en psychologisch perspectief bekeken. Het zou erg mooi zijn als Nederlandse universiteiten als Delft en Leiden dit meer in Duitsland kunnen inbrengen, want zij zijn hier extreem ver in. Dat Nederland hier zo ver in is, weten we hier in Duitsland helaas te wenig. Dus kom erover vertellen! Mijn grote wens is het samen opzetten van onderzoeksprojecten tussen beide landen.
Nog plek op het Holland Cyber Security paviljoen IT-SA 2018
Om in te spelen op de behoefte aan kennis en ervaring rond cyber security in Duitsland, organiseert ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter samen met RVO en de Nederlandse handelsposten in Frankfurt en München een Holland Cyber Security paviljoen op de IT-SA 2018, de grootste cyber security beurs + expo van Europa.
InnovationQuarter heeft nog plek voor twee deelnemende bedrijven, meer informatie