Duitse vastgoedbeurs Expo Real trekt honderden Nederlanders

De Duitse vastgoedmarkt is flink in beweging, dat verklaart ook waarom de B2B beurs Expo Real in München zoveel meer standhouders trekt èn waarom er zoveel Nederlanders op af komen.

De internationale vakbeurs voor vastgoed en vastgoedinvesteringen Expo Real vindt steevast elke oktober in München plaats. Sinds 1998 is Europa’s grootste b2b-vakbeurs drie dagen – van 8 tot en met 10 oktober – gastheer voor de hele branche.

De vastgoedbeurs in München is dit jaar weer groter in vergelijking met voorgaande edities, wat de sterke ontwikkeling van de huizenmarkt in Duitsland weerspiegelt. Een van de trends in de vastgoedwereld is digitalisering, en de focus op steden en regio’s.

Meer dan 2.000 bedrijven, steden en regio’s uit 35 landen zijn bijeen in Beieren. Daarvan komen zo’n 80 partijen uit Nederland (Zoek op ‘Niederlande‘). Gemeenten als Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Haarlemmermeer, Amstelveen, Eindhoven, Almere, Utrecht, Lelystad, Maastricht, Venlo en Vaals zijn aanwezig. In totaal hebben meer dan 600 Nederlanders zich aangemeld als bezoeker, expert of exposant. Afgelopen jaar waren er 41.775 bezoekers uit 75 landen.

Leefbare stad centraal op Expo Real

Een belangrijk thema in München is hoe metropolen ondanks de urbanisatie leefbaar blijven of worden. Tijdens de beurs zijn nieuwe technologieën te zien die erbij moeten helpen het leven in de stad aangenamer te maken. In de hoofdstad van München vinden volgende week verschillende seminars rondom dit thema plaats. Daarbij komt inbreng uit de meest diverse steden van Europa die ondanks de verschillen vaak voor vergelijkbare uitdagingen staan.

Een leefbare stad moet ook gezond zijn om in te leven, een thema dat hoog op de agenda staat in Duitsland dankzij dieselgate en de luchtkwaliteitseisen vanuit Brussel.

Aantal woningen groeit

Duitsland zelf kampt met een woningentekort in de grote steden. Zo steeg het aantal woningen sinds 2010 met 3,7%. Van bijna 40,5 miljoen naar 42 miljoen stuks. Dat meldt het Statistische Bundesamt. Waren er in 2010 voor 1.000 inwoners nog 495 woningen beschikbaar, eind vorig jaar waren dat er 507. Een groei van 12.

Ook hadden mensen meer ruimte, het gemiddelde aantal vierkante meters per inwoner groeide voorzichtig van 45 naar 46,5 vierkante meter. Het gemiddelde huis in Duitsland werd ook een beetje groter, van 90,9 naar 91,8 vierkante meter.

Duitsland heeft juist een enorm woningtekort

Toch is dat lang niet voldoende om het woningtekort weg te werken in Duitsland. Dit jaar werd bekend dat op de lange termijn minder huizen worden gebouwd, gezien de nieuwbouwplannen van projectontwikkelaars. Volgens het Bundesverband Freier Immobilien- und Wohnungsunternehmen (BFW) worden binnenkort minder dan 250.000 woningen per jaar gebouwd.

Dat zou een terugval naar het niveau in 2015 betekenen. En omdat het steeds duurder wordt om een huis te bouwen, gaat dit vooral ten koste van huizen in het betaalbare segment.

Om te kunnen voldoen aan de vraag zijn er echter minimaal 375.000 nieuwe woningen per jaar nodig, dat is tenminste het doel dat de Duitse regering zichzelf gesteld heeft. Het ziet er voorlopig niet naar uit dat die aantallen zullen worden gehaald.

Aantal huizen groeit in Duitsland en toch is er een woningtekort

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.