Wat je moet weten wanneer je een Duitse medewerker in dienst neemt

Voor veel Nederlandse bedrijven kan een Duitse medewerker van grote toegevoegde waarde zijn. Christian Pick van de DNHK (Duits-Nederlandse Handelskamer) vertelt waar je in de zoektocht om moet denken.

In Duitsland is het al jaren lastig om geschikte vakmensen te vinden. Nu het in Nederland economisch weer beter gaat, speelt daar hetzelfde probleem op en is het niet eenvoudig om een Duitse medewerker te vinden. Christian Pick is manager personeelsbemiddeling en juridisch advies bij de Duits-Nederlandse Handelskamer en adviseert Nederlandse en Duitse bedrijven bij het vinden van personeel.

De vragen die hij uit beide landen krijgt, komen voor een groot deel overeen. “Er is gewoon een tekort aan mensen.” Waar bedrijven in het verleden meestal zelf een vacature plaatsten, komen ondernemers er nu achter dat dit niet meer voldoende is. “Ook in Nederland is gewoon afwachten niet meer genoeg.”

Duitse medewerker kan andere verwachtingen hebben

Welke skills worden veel gevraagd?

De taal, Nederlands en Duits blijft zeer gevraagd, onafhankelijk van welke richting. Je zou verwachten dat Engels steeds belangrijker wordt, maar dat is in de praktijk gewoon niet zo, vooral Duitse werkgevers hechten er veel waarde aan dat hun Nederlandse werknemers de Duitse taal voldoende machtig zijn.Verder verschillen de skills natuurlijk per functie.

Waar moet je aan denken als je een Duitse medewerker in dienst neemt?

Je moet jezelf eerst een paar vragen stellen; wat verwacht ik van deze persoon? In hoeverre moet hij passen bij onze Nederlandse mentaliteit, of vind ik het vooral belangrijk dat hij zijn werk in Duitsland goed doet? Wat zijn de arbeidsrechtelijke en fiscale voorwaarden in Duitsland

Hoe zoek je?

Richt je op de regio waar deze Duitse medewerker aan de slag moet. En onderzoek hoe je je ideale werknemer kunt benaderen en waar je moet zoeken. Daar kunnen wij als DNHK ook advies over geven.

Waar moet je rekening mee houden?

In Nederland zou je misschien ‘hbo-niveau’ in de vacature willen zetten, maar wat is de Duitse equivalent? Welke trefwoorden zijn belangrijk? Welke vooropleiding moet diegene gehad hebben? Komt de taakomschrijving bij een functie overeen? Dat kan allemaal net even anders zijn dan in Nederland.

Stel, je hebt een goede kandidaat op het oog. Wat moet je dan regelen?

Onderzoek welke arbeidsvoorwaarden gebruikelijk zijn in Duitsland. En ook hierbij moet je open staan voor het feit dat iemand uit een ander land komt. Wat vreemd lijkt, hoeft niet vreemd te zijn. Vraag ernaar, praat erover. Bij verhalen over wanneer het mis ging, blijkt de oorzaak erg vaak een communicatieprobleem.

Nederlandse werkgevers zijn vaak een andere werkwijze en omgang met hun Nederlandse werknemers gewend. Zolang er goede (commerciële) resultaten geboekt worden, kijkt men er meestal niet van op dat een Duitse werknemer zich ‘anders’ gedraagt. Maar zodra de resultaten tegenvallen, kan dit een probleem worden. Probeer daarom al in het beginsel aan weerszijden over verschillen in houding en werkwijze te spreken. Dan gebeurd dit in een ontspannen sfeer en is er ook begrip voor elkaar in moeilijkere tijden.

Waar liep je zelf tegenaan toen je als Duitser in Nederland kwam werken?

Ik moest wennen aan wanneer een Nederlander zegt dat hij iets van plan is, dit niet betekent dat het ook echt gaat gebeuren. Een Nederlander bedoelt dan; ik denk er nog over na en ik sta open voor kritische feedback. Wanneer een Duitser zegt dat hij iets van plan is, dan zijn de voorbereidingen meestal al in volle gang en dan gaat het echt gebeuren. De inhoud en de vorm kunnen dus verschillen, daar moet je je op instellen.

Kritisch doorvragen

Kan je een voorbeeld noemen van een Nederlands bedrijf dat de zoektocht naar een Duitse werknemer goed heeft aangepakt?

Ja, laatst hielp ik een bedrijf dat al 30 jaar actief was in Duitsland en een nieuwe vestigingsmanager zocht. Wat zij heel goed hebben gedaan is dat ze ondanks hun ervaring alles tegen het licht hebben gehouden. Kloppen onze voorstellingen nog, moeten we bepaalde dingen aanpassen? Welke fouten hebben we in het verleden gemaakt en wat kunnen we leren? Door die open houding is het traject heel soepel verlopen.

Die open houding is dus cruciaal?

Zeker, dat zag je recent ook bij de Postcode Loterij. Toen zij de Duitse markt opgingen hebben ze bewust over elk onderdeel opnieuw nagedacht en een heel Duits team neergezet. Wat in Nederland werkt is niet meteen een succes in Duitsland en andersom.

Hoe kan je je als Nederlander het beste voorbereiden wanneer je voor een Duits bedrijf gaat werken?

Je moet je er op instellen dat je voor een bedrijf uit een ander land gaat werken. Dat betekent dus dat er dingen anders zullen gaan dan je gewend bent. Daar moet je voor openstaan. In je voorbereiding kan je het beste rondvragen naar ervaringen uit je kennissenkring.

Kan je een voorbeeld noemen?

Laatst nog sprak ik een Nederlander die als countrymanager aan de slag ging voor een Duitse werkgever. Hij vond dat het opstellen van het arbeidscontract nogal lang duurde. De achtergrond is dat een Duitse werkgever graag vooraf de details uitzoekt met een jurist om later niet voor verrassingen te komen te staan. Een Nederlander kan dan al snel denken: wat duurt het lang, is er iets mis?

Wat doe je dan in zo’n geval?

Ik denk dat het heel belangrijk is dat je hierover direct communiceert met je (toekomstige) werkgever.Ga er open mee om en zeg meteen: dit gaat anders dan ik had verwacht. Klopt dat? Als je er voor jezelf een mening over vormt zonder na te vragen, kan dit tot hele scheve situaties leiden. Maak het dus bespreekbaar.

Nederlandse werknemers zijn bijvoorbeeld ook gewend dat ze gevraagd worden bij belangrijke beslissingen die een organisatie neemt. Dit is in Duitsland minder gebruikelijk, hier wordt vaker door de leidinggevende alleen een beslissing genomen. Dit moet men accepteren, maar je kan zeker aanbieden om input te leveren of vragen of het gewenst is om mee te denken.

Belangrijk blijft dat je niet probeert om de anderen de Nederlandse ‘werkwijze’ af te dwingen of te zeggen dat deze beter is. Probeer eventueel deze als mogelijk alternatief aan te bieden, maar accepteer het als de Duitse werkgever cq. leidinggevende er niet meteen op ingaat.

Hoe kan de DNHK helpen bij deze processen?

Wij bekijken heel secuur hoe het loopt en vragen kritisch door naar wat je echt wilt bereiken. Doordat we dagelijks naar de Nederlandse en Duitse marktkijken , kunnen we veel beter inschatten wat werkt en wat niet. Onze meerwaarde is dat we de positie van werkgevers en werknemers in beide landen goed kennen. Daardoor kunnen we snel doordringen in de markt en zien of je een goede kandidaat te pakken hebt of dat er ook betere te vinden zijn. Het is echt maatwerk.

Hoe kan je als Nederlandse werkgever een Duitse medewerker aantrekken?

Je kunt je zeker onderscheiden van Duitse bedrijven door de nadruk te leggen op Nederlandse pluspunten zoals flexibiliteit, dat je losser en spontaner bent en aandacht hebt voor een betere work-life balance. Maar onderstreep tegelijk wel dat ook Nederlanders van punctualiteit houden. De Duitse deugden, aangevuld met de Nederlandse USP’s.

Personeel in Duitsland

Meer informatie over het vinden van een Duitse medewerker via de DNHK. 

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
DNHK

De Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) is met meer dan 1.500 leden het grootste Nederlands-Duitse zakennetwerk en ondersteunt al 115 jaar ondernemingen bij hun activiteiten op de buurmarkt.