Waarom de Nederlandse technische universiteiten hun alumni opzoeken in Duitsland

De technische universiteiten van Nederland in Enschede, Delft, Eindhoven en Wageningen hebben samen meer dan 6.000 alumni in Duitsland. Solange Panayotopoulos van de Universiteit Twente vertelt welke plannen de universiteiten hebben met dit bijzondere netwerk.

Solange Panayotopoulos is alumni community manager van de Universiteit Twente. Het is haar taak om ervoor te zorgen dat oud-studenten contact houden met de universiteit en de regio“Alumni hebben vaak interessante functies. Ze zouden boeiende gastcolleges kunnen verzorgen, samenwerken in onderzoek, of misschien hebben ze stageplekken voor onze, maar ook kunnen ze interessant zijn als businesspartners of werknemers voor de bedrijven in de regio.”

Die contacten worden onderhouden met onder meer events, nieuwsbrieven, een glossy relatie magazine en via social media. Maar de universiteit ziet nog veel meer mogelijkheden met de alumni. “Zij vormen ook een interessant netwerk voor andere partijen in Twente, zoals de provincie maar ook het bedrijfslevenAlumni, staff en studenten, we vormen allemaal een ecosysteem waar de hele regio iets aan heeft.”

Meer dan 6.000 alumni in Duitsland

Daarop besloten afgelopen jaar de Provincie Overijssel, gemeente Enschede, hogeschool Saxion, en de Universiteit Twente samen met belanghebbenden als ontwikkelingsmaatschappij Oost NL exportprogramma GO4EXPORT en leden zoals de Verenigde Maakindustrie Oost (VMO) en WTC Twente te onderzoeken welke mogelijkheden er allemaal liggen.

“Iedereen zei direct; Duitsland moet een focusland wordenWant er zijn interessante bedrijven in Duitsland waar we iets mee willen, we hebben veel Duitse studenten en er zijn veel alumni. Daar ligt potentieel waar meer uit te halen valt. Waarom gaan we geen events in Duitsland organiseren?” 

In de database van de universiteit doken 2.000 alumni in Duitsland op, vertelt Panayotopoulos. “Daarop ontstond het idee om iets te gaan organiseren met de andere technische universiteiten in Nederland; Delft, Eindhoven en Wageningen. Samen hebben we meer dan 6.000 oud-studenten in Duitsland.”

Stedentour door Duitsland

Daarop ontstond het idee om een stedentour door Duitsland te organiseren, met events in de steden waar de meeste alumni te vinden zijn. “Zo willen we een betere feeling met hen krijgen. In onze database zien we dat ze vaak mooie banen hebben;ze werken in de automotive industrie of zijn onderzoeker bij wetenschappelijke instellingen. Dit is de manier om samenwerkingen op te zetten.”

Volgens Panayotopoulos heeft het alumninetwerk ook voor de oud-studenten een duidelijke meerwaarde; Zij maken zelf het netwerk en maken er gebruik van, wij faciliteren. Alumni werken bij ESA, Max Planck Gesellschaft, Fraunhofer Instituut, Porsche AG, Airbus, geweldig dat we via onze alumni contact hebben met deze bedrijven en organisaties, mede dankzij hen kunnen we deze tour organiseren. Zo bouwen we aan een hoogwaardige community in Duitsland met een stevige connectie met Twente en de andere technische universiteiten.”

De tour is op 19 november begonnen in Keulen. Daarna volgen Frankfurt am Main, Stuttgart, München, Hamburg en als laatste is Berlijn op 11 december aan de beurt. Inschrijven kan nog!

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.