Waarom medicijnen in Duitsland duurder zijn dan in Nederland

Het maakt nogal een verschil waar je je paracetamol koopt. In Duitsland betaal je ongeveer zesmaal meer dan in Nederland. Hoe kan het toch dat medicijnen in Duitsland vaak zoveel duurder zijn?
Medicijnen

Anders dan in Nederland kun je paracetamol in Duitsland alleen in de apotheek of online kopen en dus niet bij de drogist. Dit maakt de paracetamol waarschijnlijk een stukje duurder. Maar zes keer zo duur? Ook bij andere belangrijke medicijnen voor chronische ziektes zijn medicijnen vaak rond de 50% tot 70% duurder dan in Nederland. Hoe komt dit?

Duitslandnieuws berichtte al eerder over het medicijntoerisme van Duitsland naar Nederland. Sinds 2011 mogen Duitse producenten alleen het eerste jaar bij de introductie van een nieuw geneesmiddel de prijs zelf bepalen. Daarna wordt hij ook door middel van overheidsinstanties (IQWiG) vastgesteld.

IJzersterke farmaceutische lobby

Maar anno 2018 zijn de prijzen onverminderd hoog. Een eenduidig antwoord op deze vraag is er niet. Wellicht heeft het ook te maken met iets dat veelal achter de schermen plaatsvindt: de sterke lobby van de farmaceutische industrie. Een blik op de lobbylijst van de Duitse Bundestag laat zien dat deze industrie door meerdere instanties en verenigingen ijzersterk wordt vertegenwoordigd. Sterker nog dan bijvoorbeeld de auto- of tabaksindustrie.

Nu is lobby niet per se slecht. In een democratie mag je proberen invloed uit te oefenen op de bestuurders. Maar dit zou wel transparant moeten. Welke belangen worden behartigd? Je krijgt het gevoel dat de winst, van de industrie en het lot van de artsen belangrijker zijn dan de patiënt. In Nederland staat de Tweede Kamer vaak erg kritisch tegenover de farmaceutische industrie. Hier telt het belang om de prijzen zo laag mogelijk voor de patiënt te houden. Invloed van lobbyisten wordt met grote argusogen bekeken.

Patiënten zoeken online naar goedkopere medicijnen

Patiënt en menig ondernemer zien natuurlijk kansen buiten dit systeem. Zo kwam de ARD deze week met het nieuws dat steeds meer mensen in Duitsland, zonder recept, recept-verplichte medicijnen online kopen, met alle gevaarlijke gevolgen van dien.

De grootste online apotheek in Duitsland is Doc Morris een Nederlands bedrijf, bijna letterlijk gevestigd op de grens van Nederland en Duitsland in Limburg, die medicijnen zoals paracetamol vaak tot 50% goedkoper aanbiedt dan in Duitsland. Een doorn in het oog van Duitse Apotheken Vereniging ABDA.

Hoe de farmaceutische lobby en de Duitse Bondsdag hier verder op gaan reageren is nog niet duidelijk, te hopen is alleen dat ze de patiënt centraal zetten en iets aan de prijzen doen.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Bettine Marissen

Bettine Marissen uit Emmen (1986) woont meer dan 10 jaar in Berlijn en heeft zich vanuit daar wereldwijd voor maatschappelijke projecten ingezet om zich nu, middels het opzetten van een stichting, meer voor maatschappelijke problemen dicht bij huis in te zetten. Ze schrijft over social entrepreneurship en de 'Dritte Sektor' in Duitsland.