Volg het koninklijk paar vandaag in Saarland

Volg de tweede dag van de economische missie van het koninklijk paar aan Duitsland vanuit Saarland.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn sinds woensdag 10 tot en met vrijdag 12 oktober op economische missie in de deelstaten Rijnland-Palts en Saarland. Op donderdag 11 oktober draait het in Saarbrücken om de digitalisering in de maakindustrie en wordt besproken hoe verder samen te werken rond Kunstmatige Intelligentie, Cyber Security, Smart Industry en Arbeid 4.0.

Volg de laatste ontwikkelingen via Twitter. 

Programma Saarland: Van Karl Marx tot aan Smart Industry

Trier is bekend vanwege enkele monumenten uit de Romeinse tijd die op de Unesco Werelderfgoed staan. Maar dit jaar wordt ook de tweehonderdste geboortedag van stadsgenoot Karl Marx gevierd. Het koninklijk paar begint de donderdag met een rondgang door de stad en bekijkt een tentoonstelling in het Rheinisches Landesmuseum over het leven en werk van Karl Marx.

Later op de dag volgt Saarbrücken, de hoofdstad van Saarland waar minister-president Tobias Hans samen met zijn vrouw het paar ontvangt op het Stadtschloss Saarbrücken. Deze middag draait het om de digitalisering in de maakindustrie en word besproken hoe verder samen te werken rond Kunstmatige Intelligentie, Cyber Security, Smart Industry en Arbeid 4.0.

In Saarlouis wordt een praktijkvoorbeeld getoond van de decentralisatie van energieproductie. De Bürger-Energie-Genossenschaft Köllertal eG is een energiecoöperatie georganiseerd door burgers in samenwerking met de stad Saarlouis. Duitsland telt ruim 1800 soortgelijke coöperaties. Bij het diner in  Schloss Saareck in Mettlach geven de Duitse filosoof Richard David Precht en de Nederlandse historicus Rutger Bregman hun toekomstvisie op de verhouding tussen mens en machine.

Wat het koningspaar gaat doen op economische missie in Rijnland-Palts en Saarland

Ontmoeting Duitse topwetenschappers

Hiervoor ontmoeten het Nederlandse koningspaar diverse topwetenschappers, de Duitse voordenkers op eerder genoemde thema’s. Dankzij de economische missie vormen zij een belangrijke ingang voor het Nederlandse bedrijfsleven bij Duitse partners. We portretteren kort enkele hoofdpersonen.

Lees verder:

Dit zijn de topwetenschappers die koning Willem-Alexander treft in Duitsland

Tijdens het koninklijk bezoek aan Duitsland komend najaar draait veel om de digitalisering van de industrie en hoe Nederland en Duitsland daarbij beter kunnen samenwerken. Om maximaal te profiteren van de ontmoeting krijgt het Nederlandse initiatief Smart Industry nu ondersteuning bij de organisatie van de grote Duitse brancheorganisaties VDMA (machinebouw) en ZVEI (elektro-industrie).

En dat is goed nieuws voor Peter van Harten van programmabureau Smart Industry die als verantwoordelijke voor de relatie met Duitsland betrokken is bij de voorbereidingen van de handelsmissie. “Met het oog op het behouden en vergroten van onze concurrentiekracht, het verdienvermogen en de duurzaamheid in Europa, is het essentieel dat Nederland en Duitsland elkaar versterken.”

Samen met Duitsland digitalisering vorantreiben

Om het koninklijk bezoek aan Duitsland zo vruchtbaar mogelijk te laten zijn, wil Van Harten in de voorbereiding Duitse partijen er inhoudelijk bij betrekken. “Zo zorg je ervoor dat het meer een gezamenlijk programma wordt en daardoor sterker en kwalitatief beter. Minder zenden, maar meer samen kijken hoe we de digitalisering in de industrie in Europa vorantreiben kunnen als kartrekkers binnen Europa.”

Dat past ook bij de overall doelstelling van deze missie, zegt hij. “Samenwerken aan een veilige en toekomstbestendige industrie. In dat kader zal Smart Industry ook een overeenkomst tekenen met Plattform Ind 4.0. Deze samenwerking geven we al meteen handen en voeten door een deel van het programma samen te organiseren.”

Lees verder:

Hoe het koninklijk bezoek Nederland en Duitsland dichter bij elkaar brengt rond Smart Industry

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.