Dit zijn de topwetenschappers die koning Willem-Alexander treft in Duitsland

De digitale toekomst van de industrie is een belangrijk thema tijdens het koninklijk bezoek aan Duitsland begin oktober. Koning Willem-Alexander ontmoet deze topwetenschappers op het gebied van Kunstmatige Intelligentie, Cyber Security en Smart Industry.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn van woensdag 10 tot en met vrijdag 12 oktober op economische missie in de deelstaten Rijnland-Palts en Saarland. Op donderdag 11 oktober draait het in Saarbrücken om de digitalisering in de maakindustrie en wordt besproken hoe verder samen te werken rond Kunstmatige Intelligentie, Cyber Security, Smart Industry en Arbeid 4.0.

Hiervoor ontmoeten het Nederlandse koningspaar diverse topwetenschappers, de Duitse voordenkers op eerder genoemde thema’s. Dankzij de economische missie vormen zij een belangrijke ingang voor het Nederlandse bedrijfsleven bij Duitse partners. We portretteren kort enkele hoofdpersonen.

Kunstmatige Intelligentie – Wolfgang Wahlster

Voor de Duitse regering staat Artificial Intelligence, of Künstliche Intelligenz (KI) erg hoog op de agenda. Dat blijkt wel uit de aandacht die ministers en bondskanselier Angela Merkel eraan besteden. Zij worden direct geadviseerd door Duitslands meest vooraanstaande KI-onderzoeker Wolfgang Wahlster.

Hij is professor informatica aan de Universität des Saarlands en is ceo van het onderzoekscentrum voor kunstmatige intelligentie (DFKI) in Saarbrücken, Kaiserslautern, Bremen en Berlijn. Wereldwijd het grootste onderzoeksinstituut in zijn soort met 700 wetenschappers. Wahlster is bovendien lid van de Nobelprijs-academie in Stockholm.

Kunstmatige intelligentie is een veelbesproken thema in de Duitse media, vaak wordt de vrees geuit dat de nieuwe techniek de mens zal controleren of zelfs vervangen. Wahlster wordt niet bang voor dat toekomstscenario en vindt dat dit juist de reden moet zijn om stevig te investeren in deze techniek. De Duitse wetenschapper kreeg onder meer een eredoctoraat van de universiteit van Maastricht.

Cybersecurity – Michael Backes

Professor Michael Backes. Foto: Saarland Universität

Professor Michael Backes geldt als een van de beste informatici van Duitsland en is daarmee ook een van de meest vooraanstaande onderzoekers van het land. Die eer kreeg hij al in 2010 op 32-jarige leeftijd toen het economische tijdschrift Capital hem opnam in de lijst van beste onderzoekers jonger dan 40 jaar en het blad Computerwoche hem bij de 50 belangrijkste ict’ers van Duitsland.

Inmiddels is hij 40 jaar en is hij oprichter en directeur van het CISPA Helmholtz Center op de campus van de Saar-Universität in Saarbrücken. Voor 2026 wil hij dat dit centrum wereldtop is met tussen de 600 en 800 medewerkers. Aan het huidige Cispa-Institut werken momenteel zeker 150 mensen.

Backes is daarmee een van de belangrijkste wetenschappers in Duitsland op het gebied van cybersecurity. Met het CISPA wordt tijdens de economische missie door het Nederlandse platform Smart Industry een intentieverklaring ondertekend om nauwer samen te werken.

Industrie 4.0 – Henning Banthien

De digitalisering van de industrie. Dat is voor Duitsland een van de grootste uitdagingen, onder leiding van Plattform Industrie 4.0 wordt hierin het bedrijfsleven meegenomen. Henning Banthien is voorzitter van dit platform en wat hem betreft worden er op dit moment erg belangrijke stappen gezet rondom standaardisering en internationale samenwerkingen. Voor hem staan dit jaar de thema’s data-economie, organisatie en kwalificatie hoog op de agenda.

Bekijk hier het interview dat hij gaf op de Hannover Messe 2018:

Smart Factory – Detlef Zühlke

Om de Industrie 4.0 in de praktijk om te zetten heeft professor Detlef Zühlke al in 2005 het initiatief Smart Factory opgezet in Kaiserslautern. De reden voor hem is heel duidelijk; Duitsland mag niet de aansluiting verliezen met de globale ontwikkelingen. Met de Smart Factory wil hij inspelen op de trends naar kortere innovatie- en productlevenscycli en de stijgende vraag naar geïndividualiseerde producten. Om Duitsland concurrerend te houden, moeten volgens hem fabriekssystemen flexibeler en wendbaarder worden.

SmartFactoryKL is een netwerk met zo’n 50 partijen uit de wetenschap en de industrie. De partners zetten samen onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten op rondom Industrie 4.0 en de fabriek van de toekomst. Er is al nauw contact met het Nederlandse platform Smart Industry om samen te werken.

Bekijk hier het interview dat hij gaf op de Hannover Messe 2018:

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.