Nederland en Duitsland bij de 5 grootste exportlanden ter wereld

Nederland hoort samen met Duitsland bij de vijf grootste exportlanden ter wereld. Bovendien is Duitsland de belangrijkste afnemer van Nederlandse producten.

Nederland hoort bij de 5 grootste exportlanden ter wereld. In 2017 moest ons land enkel China, Verenigde Staten, Duitsland en Japan voor laten gaan, blijkt uit cijfers van de wereldhandelsorganisatie. De wereldkaart ziet er een beetje vertekend uit, omdat de site HowMuch.net op basis van deze exportdata de grootte van de landen heeft aangepast. Alle landen die minder dan voor 20 miljard dollar exporteren, zijn niet meegenomen.

China voert de lijst aan met 2,26 triljoen dollar aan export per jaar. Daarachter volgen de VS (1,55 triljoen dollar) en Duitsland (1,45 triljoen dollar). Japan (698 miljard dollar) en Nederland (652 miljard dollar) maken de Top 5 compleet.

10 Grootste exportlanden

Het is interessant om de cijfers ook af te zetten tegen het aantal inwoners. In China wonen 1,4 miljard mensen, tegen 83 miljoen in Duitsland. Dat is 18.000 dollar per persoon in export. De VS staan op de tweede plaats, maar zijn met 4.800 dollar per persoon minder afhankelijk van export.

 

Bron: HowMuch.net / WHO

De volledige Top 10 grootste exportlanden in 2017

Nr.LandExport (2017)
1China$ 2,263 miljard
2Verenigde Staten$ 1,547 miljard
3Duitsland$ 1,448 miljard
4Japan$ 698 miljard
5Nederland$ 652 miljard
6Zuid Korea$ 574 miljard
7Hong Kong$ 550 miljard
8Frankrijk$ 535 miljard
9Italië$ 506 miljard
10Verenigd Koninkrijk$ 445 miljard

Duitsland belangrijk voor deze Nederlandse sectoren

Duitsland is de belangrijkste afnemer van Nederlandse waar. Daarbij spelen deze sectoren een belangrijke rol:

Bijna de helft van de export van de Nederlandse automotivesector heeft als bestemming Duitsland. Dat blijkt uit het meest recente rapport van ING. Sowieso is het merendeel (88%) van de Nederlandse toeleveranciers voor de auto-industrie bestemd voor het buitenland. De sterkere Duitse auto-industrie is bovendien een belangrijke factor voor de groei van de toeleveranciers in Nederland.

ING: 44% export van Nederlandse automotive gaat naar Duitsland

De waarde van de export van agrarische producten uit Nederland is afgelopen jaar iets gestegen naar een totaal van 80,7 miljard euro. Een cijfer dat de afgelopen jaren alleen maar groeit:

Grüne Woche: agrarische export Nederland stijgt naar 80,7 miljard euro

Ook bio is van groot belang:

De Nederlandse export van biologische landbouwproducten is vorig jaar opnieuw fors gestegen. Biologische granen, wortelen, eieren en zuivel zijn vooral gewild bij de oosterburen. Met een omzetaandeel van 40 procent is Duitsland veruit de grootste afnemer.

Duitsers gek op biologische wortels, tomaten en eieren uit Nederland

Provincies aan de grens met Duitsland exporteren ook bovengemiddeld naar dat land. Ze profiteren van de groeiende economie bij de oosterburen, concludeert ING deze week in het kwartaalbericht regio’s. In vijf provincies worden vooral technologische producten geëxporteerd. Vooral Groningen en de zuidelijke provincies zijn erg afhankelijk van de uitvoer.

Nederland exporteert steeds meer naar Duitsland, vooral de oostelijke provincies

Er gebeurt dus al veel, maar het Nederlandse bedrijfsleven denkt dat de relatie met Duitsland nog beter kan worden:

Nederlands bedrijfsleven wil export naar Duitsland verdrievoudigen

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Avatar foto

Internationaal denken en doen onder één naam #GO4EXPORT Mogelijk gemaakt door samenwerkende partijen in de provincies Overijssel en Gelderland.