Grüne Woche: agrarische export Nederland stijgt naar 80,7 miljard euro

De waarde van de export van agrarische producten uit Nederland is afgelopen jaar iets gestegen naar een totaal van 80,7 miljard euro. Deze raming van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) maakte staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken bekend bij het begin van de internationale landbouwbeurs Grüne Woche in Berlijn. Een impressie in vijf tweets.

De staatssecretaris maakt een ronde over de beurs in Berlijn. Daarbij deelde kaasmeisje Frau Antje blokjes kaas uit aan de Duitse landbouwminister Christian Schmidt (CSU).

 

Geen makkelijk jaar

//platform.twitter.com/widgets.jsDijksma stelde dat 2014 voor de agrarische sector allesbehalve een gemakkelijk jaar geweest. “Lagere prijzen, de Russische boycot en de uitbraak van de vogelgriep hebben voor veel landbouwbedrijven voor problemen gezorgd. Het is knap hoe Nederlandse boeren en agrarische ondernemers zich staande hebben weten te houden.”

Uit de cijfers blijkt verder dat Nederland een blijft een wereldspeler op landbouwgebied. Na de VS is Nederland nog steeds de grootste exporteur van agrarische producten in de wereld. “De sector verdient dan ook een groot compliment”, zei de staatssecretaris. Vorig jaar was Nederland partnerland op de Grüne Woche. Dit jaar is het Letland.

26% naar Duitsland

Bijna 26% van de Nederlandse agrarische export gaat naar Duitsland, met een waarde van 20,7 miljard euro. Ten opzichte van 2013 is het exportcijfer nagenoeg gelijk gebleven (-0,3 miljard). Duitsland importeert vanuit Nederland vooral vlees, zuivelproducten en eieren, sierteeltproducten en groenten en fruit. De exportwaarde van zuivelproducten nam toe met 9 procent ten opzichte van 2013.

Holland paviljoen

Ook tijdens deze tachtigste editie is er een Nederlands paviljoen.

 Duitslandnieuws over landbouw

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.