Je zult als Nederlander maar een Mannschaft shirt krijgen van je Duitse vrienden

Wat doe je als Nederlander wanneer je Duitse vrienden je voor het blok zetten? Bertus heeft het shirt van de Mannschaft toch maar aangetrokken.

Onlangs schreef ik hoe het is om als Nederlander tijdens het WK voetbal in Duitsland te zijn. De vele reacties waren hartverwarmend, grappig en bemoedigend. Waarvoor dank! Toch behoeft mijn bijdrage een kleine update, want er kan in twee weken met de Mannschaft veel gebeuren.

Zo vierde ik vorig weekend mijn verjaardag met een ouderwets goede Duitse Grill. Zo’n Geburtstagfeier is natuurlijk een snelkookpan voor grappen over bedroefde Nederlanders, Oranjefans in zwalkende caravans en andere ongein ten koste van het Hollandse voetbalverdriet.

Diplomatiek gevoelig

Allereerst kwamen mijn doorgaans buitengewoon aardige vrienden met een diplomatiek gevoelig verjaardagscadeau. De bijbehorende kaart had al zorgwekkende teksten als ‘na zoveel jaar in Duitsland wordt het tijd dat je wordt ingelijfd ‘, ‘het zou leuk voor je zijn wanneer je ook eens kunt juichen’ en ‘nu weet je ook eens hoe het is om sterren op je borst te dragen’. En ja, de ergste vermoedens werden waar: in het pakketje zat een origineel Duits Mannschaftstrikot. Met op de rug in designkoeienletters ‘Bertus’.

Wat doe je op zo’n moment? Bij mensen met dubbele paspoorten wordt al openlijk getwijfeld aan hun loyaliteit, hoe erg zal het wantrouwen groeien wanneer ik het shirt aantrek van de aartsrivaal? Met bovendien mijn eigen typisch Nederlandse naam erop. Mag ik dan ooit nog mijn geboorteland in? Zal ik mijn familie ooit nog zien? Zomaar wat dramatische vragen die door mijn hoofd flitsten.

Zo lelijk is het shirt van de Mannschaft niet

Begrijp me goed, ik hou echt van Duitsland. Maar niet wanneer het over voetbal gaat, dan is de burenliefde eventjes weg. Maar met zoveel lachende Duitse en Nederlandse vrienden om me heen, heb ik het shirt toch maar aangetrokken. Alle gezonde rivaliteit ten spijt, met zo’n grap moet je natuurlijk meedoen. Het is trouwens dit jaar best een mooi shirt en het levert veel lol op.

En of het met dat Duitsland-shirt nog niet genoeg was, kwamen daarop Nederlandse vrienden met respectievelijk een Duitse vlag en de beroemde cd ‘Ohne Holland fahr’n wir zur WM‘ van Helmut aus Mallorca. Van je landgenoten moet je het hebben.

Beluister dit stukje Duitse Hochkultur:

Met de zoektocht naar troost hebben we ervaring

Het gebeurde allemaal op de dag voor de eerste wedstrijd van die Mannschaft. De wedstrijd waarin een futloos Duitsland hopeloos verloor van Mexicanen met voetbalhonger. Mijn Duitse vrienden vroegen zich vol ongeloof af waar die Mexicanen toch hadden leren voetballen. Getooid in mijn hagelwitte Trikot wees ik op de deelnemende (ex-)-PSV’ers en mompelde ik iets over de kracht van de Eredivisie.

Het WK is nog niet voorbij, ook niet voor de Duitsers. Maar mocht het toch uitlopen op een teleurstelling, dan kunnen ze altijd bij ons Nederlanders komen uithuilen. We hebben namelijk veel ervaring in het omgaan met tegenslagen. Ik heb bovendien nog een mooi stuk wit textiel liggen dat bijzonder goed vocht opneemt. Dus, kom maar op met die tranen.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:

Bertus Bouwman (1986) laat het liefst het Duitsland zien dat je nog niet kent. Hij schrijft voor Duitslandnieuws over ondernemen, politiek en cultuur.