Hoe Oost-Nederland werken in Duitsland wil stimuleren

Nu de economie in Nederland weer aantrekt, zoeken wellicht minder mensen een baan over de grens. Toch spant Oost-Nederland zich in om werken in Duitsland makkelijker te maken.

Werken in Duitsland, dat blijkt om allerlei redenen nog altijd lastig. En dat terwijl bedrijven in zowel Nederland als Duitsland hard op zoek zijn naar personeel. Om Nederlanders en Duitsers te interesseren organiseert het ‘GrensInfoPunt’ van de Euregio ‘snuffelstages’ bij diverse bedrijven aan beide kanten van de grens.

Voor de provincie Overijssel is het onderwerp zo belangrijk, dat gedeputeerde Eddy van Hijum (economische zaken) onlangs zelf op snuffelstage ging in Duitsland. Zo wil hij meer bekendheid geven aan de mogelijkheid. Als ‘snuffelstagiair’ ging hij aan de slag bij installatiebedrijf Inotec in het Duitse Heek. Het bedrijf kan moeilijk aan vakmensen komen en zoekt inmiddels ook naar Nederlandse werknemers.

Snuffelstage in Duitsland

Nog niet zo lang geleden was de werkeloosheid aan Nederlandse kant een stuk hoger, toch wil Van Hijum alsnog dat het makkelijker wordt om over de grens te werken. Nu is dat nog te ingewikkeld, onder meer door verschillen in sociale wetgeving, zegt hij tegen RTV Oost. “Ook is de diploma-erkenning vaak nog een probleem.”

Werken in Duitsland moet makkelijker worden

De gedeputeerde schreef daarop een ingezonden brief in het Financieele Dagblad:

Nederland moet een verdrag sluiten met de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen over de erkenning van vakdiploma’s, om te beginnen voor verplegende, verzorgende en technische beroepen. Zo kunnen we binnen de Nederlands-Duitse grensregio’s de kans op een baan vergroten voor werkzoekenden, en de regionale economie versterken.

De Europese Commissie becijferde onlangs dat grensregio’s 2% tot wel 8% aan economische groei laten liggen als zij barrières in regels en procedures niet aanpakken. Aan goede intenties geen gebrek. Zowel de Nederlandse regering als de deelstaatregeringen van Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen hebben goede voornemens op het terrein van grensoverschrijdende samenwerking. Voor het eerst in de geschiedenis staan in regeerakkoorden aan beide zijden van de grens expliciete ambities op dit terrein. In Nederland is een staatssecretaris belast met het bevorderen van grensoverschrijdende samenwerking.

Lees hier het hele artikel

GrensInfoPunt

Ook vanuit Den Haag heeft werken over de grens inmiddels de volle aandacht. Zo is staatssecretaris Raymond Knops met regelmaat in de grensregio te vinden, zoals onlangs nog met een rapport over het functioneren van de Grensinfopunten.

https://twitter.com/Doede_in_DE/status/1006152354398392323

De Euregio heeft het zogeheten ‘GrensInfoPunt’ geopend, waar de ‘snuffelstages over de grens’ te vinden zijn. De infopunten bieden ook meer informatie over werken over de grens.

Lees ook:

Antwoord op vragen die online niet te vinden zijn

Het barst van de bureaucratische hobbels voor Nederlanders die in Duitsland willen werken, of omgekeerd. Alfred Derks van het GrenzInfoPunkt in Kleef vertelt waarom veel vragen online niet zijn te beantwoorden.

De Nederlands-Duitse grens werpt veel bureaucratische hobbels op, zeker voor wie woont in het ene en werkt in het andere land. Mensen met vragen worden de laatste jaren steeds professioneler geholpen omdat instanties het belang inzien van samenwerking, vertelt Alfred Derks van het GrenzInfoPunkt in Kleef, een van de zeven infopunten langs de grens.

Het begon ooit in Kleef met spreekuren van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en de Belastingdienst. Inmiddels zijn er steeds meer partners aan boord bij het team van Derks en liggen er steeds meer vaste lijntjes naar organisaties die het antwoord hebben op ingewikkelde vragen.

GrenzInfoPunkt weet antwoord op vragen die online niet te vinden zijn

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.