Enschede wil Nederlanders en Duitsers dichter bij elkaar brengen met bier

Enschede profileert zich inmiddels als de meest Duitse stad van Nederland. En om de banden met Duitsland nog verder aan te halen wordt er een ingrediënt toegevoegd: een grensoverschrijdend gebrouwen bier.

De Euregio bestaat 60 jaar en dus brouwen de Finne Brauerei uit Münster en de Stanislaus Brewskovitch uit Enschede samen een grensoverschrijdend craftbier. Het initiatief hiervoor komt van de gemeente Enschede.

“Werken en leven aan de andere kant van de Duits-Nederlandse grens zou al lang vanzelfsprekend moeten zijn. Jonge ondernemers zoals deze twee brouwers dragen die boodschap mooi uit”, zegt Peter Schildkamp, projectleider Duitsland bij de gemeente Enschede tegen Westfälische Nachrichten. Samen met Euregio-directeur Christoph Almering en de beide brouwers proefde hij onlangs voor het eerst het zogenaamde ‘Europa-Bier’.

Enschede heeft eigen Duitsland-agenda

Voor het grote publiek zal het bier pas tijdens de Tolle Woche uit te proberen zijn, dat is komende september een speciale week in Enschede waar de Nederlands-Duitse betrekkingen worden gevierd. Ook in Münster komt de Golden Ale op de tap. De Nederlandse en Duitse brouwers hebben samen een recept uitgedacht. “Zo groot zijn de smaakverschillen niet”, zegt Florian Böckermann tegen de krant. Schildkamp vult aan: “een mooie gelegenheid om de betrekkingen uit te diepen en elkaar nog beter te leren kennen.”

Het project past in de Duitsland-agenda van de stad uit Overijssel dat zichzelf ‘de meest Duitse stad van Nederland’ noemt. De Tolle Woche bestaat uit de onderdelen leren, werken, bedrijven, mobiliteit, duurzaamheid, veiligheid, toerisme en kunst en cultuur.

Folkmuziek verbindt Euregio

Eerder dit jaar sprak Duitslandnieuws al met Euregio-directeur Christoph Almering. Naast bier weet hij nog een manier waardoor de Euregio goed bij elkaar past.

Waarom wilde u de nieuwe Euregio-directeur worden?

Omdat ik me echt een kind van de regio voel. Ik ben geboren en opgegroeid direct aan de grens in Ahaus. Hierdoor heb ik mijn hele leven al contacten aan beide kanten van de grens. In mijn vrije tijd zing en speel ik ook in een Duits-Nederlandse folk/country-band, we treden regelmatig op bij stadsfeesten in de regio. Met name in de Achterhoek en Twente vind je veel folkbands met een hoog niveau. Dat zie je ook terug in de uitzendingen op RTV Oost, echt toll.

U was hoofdredacteur van een economisch tijdschrift en directeur van een reclamebureau. Welk verhaal wilt u vertellen over de Euregio?

Ik wil vooral de mensen laten beseffen dat deze regio van nature bij elkaar hoort. Dat was vroeger al zo, mijn opa handelde in paarden. Dat ging niet altijd legaal, smokkel was erg belangrijk hier. Maar dat laat wel zien dat de handelswegen altijd al bestonden en dat we elkaar wisten te vinden. We hebben dezelfde mentaliteit, we herkennen elkaar. Dat gevoel wil ik graag stimuleren. De grens is geen einde, maar juist het begin om verder te groeien.

Lees het hele interview

Hoe de nieuwe directeur van Euregio de grensregio een boost wil geven

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.