Waarom Duitse ING-dochter ogenschijnlijk matig presterende online kredietverstrekker koopt

ING koopt in Duitsland een ogenschijnlijk matig presterende fintech-startup. Daar heeft de Nederlandse bank volgens experts goede redenen voor.

De Duitse ING-dochter ING Diba heeft de Berlijnse fintech-startup Lendico overgenomen en zorgt daarmee voor groei op de zakelijke markt in Duitsland. Voorheen was de bank vooral gericht op samenwerkingen met fintechs en werden startups bewust niet ingelijfd.

Al langer aasde ING Diba op groei in de zakelijke markt in Duitsland. Met de overname van het Berlijnse Lendico in februari worden de eerste stappen in die richting gezet.

Lendico verstrekt kredieten aan het mkb

Lendico werd in 2013 opgericht door de inmiddels beursgenoteerde startupincubator Rocket Internet uit Berlijn. De fintech-startup richt zich vooral op kredieten voor mkb’ers. Op het Lendico-platform worden ondernemers gekoppeld aan professionele beleggers.

Mkb’ers kunnen kredieten tussen 10.000 en 250.000 euro aanvragen met een looptijd tussen 12 en 60 maanden. Bij de startup werken 100 medewerkers verdeeld over 4 landen.

Overname betekent koerswijziging voor ING

ING had eerder dit jaar al laten doorschemeren dat het zich sterker wil richten op online kredietverstrekking voor het midden- en kleinbedrijf. Branche-experts gingen er van uit dat de bank dit aanbod zelf wilde ontwikkelen. Maar ING kiest met de overname voor een snellere weg.

De overname van Lendico is een verrassende koerswijziging, omdat ING voorheen altijd tegen het overnemen van fintechs was. De bank was er van overtuigd dat het integreren van een startup in het concern de vaart en innovatiekracht eruit zou halen. Het blad Finance schrijft dat ING daarom eerst vooral uit was op samenwerkingen.

Overname ondanks ‘matig presteren’

Wat ook opvalt is dat Lendico niet zo succesvol is als bij de oprichting door de Samwer-broers werd verwacht, schrijft Finanz Szene. “In 2016 moest Rocket Internet 19,5 miljoen afschrijven. Ook werden uitbreidingen naar markten als Spanje, Polen en Zuid-Afrika weer teruggedraaid.” Afgelopen herfst bracht Lendico naar buiten dat er maandelijks voor 5 miljoen euro aan kredieten werd verstrekt, volgens berekeningen van het blog Finanz Szene zijn dat niet meer dan 2 kredieten per dag.

Dat ING toch investeert in de startup heeft volgens insiders waarschijnlijk te maken met het ontwikkelen van de software. “ING kan ook zelf zo’n platform bouwen, maar dat zou de ict-afdeling minstens 1,5 jaar belasten.

Banken investeren in fintech

Fintechs worden vaak gezien als een bedreiging voor traditionele banken die niet zo snel kunnen meekomen in de digitalisering. ING is daarom niet de enige bank die op deze ontwikkeling reageert.

De Duitse Commerzbank heeft in 2014 zelfs een eigen incubator voor fintechs opgericht.

Trends in fintech volgens Oliver Lang

Oliver Lang is directeur van Mountain Fintech in Berlijn waarmee hij 4 fintech-startups per jaar opbouwt. Hij vertelt welke trends hij ziet in Duitsland: ‘blockchain en insuretech’.

Oliver Lang over nieuwe digitale manieren van kredietbeoordeling. “Via big data en machine learning kunnen we in de toekomst kredieten verstrekken aan mensen die nu op basis van huidige modellen niet makkelijk geld zouden krijgen. Denk aan freelancers, ouderen, maar ook vluchtelingen.”

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.