Vuurwerk kopen in Duitsland is verboden, toch knijpt de politie een oogje dicht

Hoewel het verboden is, doen veel Nederlanders niets liever dan vuurwerk kopen in Duitsland. Polizeikommissar Hans-Gerd Heßling vertelt wat er wel en niet mag in Duitsland en wanneer de agenten het gedogen.

Nu oudejaarsnacht nadert, steken vele Nederlanders de grens over waar ze massaal vuurwerk kopen in Duitsland. Anders dan in Nederland liggen bij de oosterburen de vuurpijlen gewoon in de schappen bij de supermarkt.

Hans-Gerd Heßling is Polizeikommissar in de regio Emsland/Bad Bentheim, net over de grens bij Enschede. Dat de Nederlanders zoveel vuurwerk kopen in Duitsland is toegestaan, zegt hij. “De voorschriften voor verkoop en opslag is een taak voor de gemeente. Pas bij illegaal vuurwerk uit bijvoorbeeld Oost-Europa of Azië komen wij in actie.”

Vuurwerk kopen in Duitsland is voor Nederlanders verboden

Toch is het eigenlijk verboden voor Nederlanders om consumentenvuurwerk te kopen in Duitsland, zegt Henry Workel van het Team Milieu van de Politie Oost-Nederland in Tubantia omdat vuurwerk feitelijk niet over de grens mag worden genomen. “Vuurwerk dat een particulier in het buitenland koopt en mee naar Nederland neemt, is hier illegaal. Het is verboden omdat het niet in Nederland is gekeurd en er geen Nederlandse gebruiksaanwijzing op staat.”

Tegelijk knijpt de Nederlandse politie een oogje toe, zolang er maar geen grote hoeveelheden worden ingeslagen. Volgens Arnoud Baan, brigadier en coördinator vuurwerk bij de politie in Enschede wordt het gedoogd, zegt hij in dezelfde krant. Dat gaat tot zo’n 25 kilo per voertuig. “Stel, je rijdt met 50 kilo Duits consumentenvuurwerk in een busje. Dan heb je een rijdende bom.”

Nederlandse regels strenger na vuurwerkramp

Heßling wijst erop dat het belangrijk is om het vuurwerk in de verpakking laten. “Dan blijf je binnen de transportregels van Duitsland.” Dat Nederland veel strengere regels rond vuurwerk kent, heeft volgens de politieman te maken met de vuurwerkramp in Enschede. “Daarna zijn in Nederland de voorschriften strenger geworden.”

Voor wie exact wil weten wat is toegestaan, raadt Heßling aan om de Europese transportregels ADR door te nemen. “Dat zijn de veiligheidsregels voor het vervoer van gevaarlijke goederen. Consumentenvuurwerk valt onder een vrijstelling. Nederland heeft via de ‘Regeling vervoer over land van gevaarlijke stoffen (VLG)’, weer extra regels.”

Waar de politie vroeger vooral aan de grens kon controleren op illegaal vuurwerk, heeft internet handhaving voor de politie moeilijker gemaakt. “Je kunt van alles online bestellen. Dat is veel gevaarlijker en lastig te controleren”, zegt Heßling.

Politie wil meer samenwerking

De Duitse en Nederlandse politie werken wel samen, maar dan vooral rond andere thema’s zoals het samen controleren van of vrachtwagens correct zijn beladen en of de regels voor het vervoer van gevaarlijke stoffen in acht worden genomen, zegt Heßling. “Of simpelere dingen, zoals het manipuleren van tachografen.”

Er is sinds 2008 ook een speciaal grensoverschrijdend politieteam, een samenwerking van de Koninklijke Marechaussee, Politie Oost-Nederland, Bundespolizei-inspektion Bad Bentheim en Landespolizei Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. Het zogenaamde GPT Team richt zich op grensoverschrijdende criminaliteit zoals mensensmokkel, mensenhandel, identiteitsfraude, drugssmokkel, witwassen en voertuigencriminaliteit bestreden. Het team staat bekend als voorbeeld voor de rest van Europa.

Goedkoper vuurwerk in Duitsland

Heßling zou dergelijke samenwerking wel willen uitbreiden naar de gewone politie. “Bijvoorbeeld een Duitse en Nederlandse agent samen in één auto op pad, dat maakt ons veel slagvaardiger.”

Maar waarom kopen de Nederlanders zo gretig hun vuurwerk in Duitsland? Niet omdat het Duitse vuurwerk beter knalt, zegt politieman Workel in Tubantia. “Er is meer keus en ze zeggen dat het er goedkoper is.”

Lees ook:

Vuurwerk ligt in Duitsland gewoon in de supermarkt naast de aardappels en de uien in plaats van diep weggestopt in een speciale veiligheidsbunker. Daardoor is het goedkoper en dat spreekt Nederlanders wel aan. Met honderden tegelijk steken ze ieder jaar de grens over voor het Duitse knalgoed.

Vuurwerk kopen is in Duitsland makkelijk, maar afsteken juist niet

De jacht op terreurverdachten na de aanslagen in Parijs en Brussel toont aan hoe belangrijk de grensoverschrijdende samenwerking tussen politiekorpsen is, ook over de grens met Duitsland. Ondanks de nauwere samenwerking tussen de Nederlandse en Duitse politie zijn er nog altijd communicatieproblemen.

Communicatie Nederlandse en Duitse politie moet beter

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.