Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie draait om startups

Wie wordt de opvolger van Cheesepop? De Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) reikt jaarlijks de Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie uit. Dit jaar draait het om startups.

Al sinds 2008 onderscheidt de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) bijzondere bedrijven met de Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie voor hun inzet in het buurland en hun grensoverschrijdende successen. Dit jaar draait het om startups.

Updates

Kandidaten zijn startups

De kandidaten in het kort op een rijtje, op alfabetische volgorde.

3D Hubs is een netwerk van 3D-printers en CNC-machines. Gebruikers kunnen via het online platform op maat gemaakte onderdelen bestellen en 3D Hubs zoekt vervolgens in meer dan 160 landen de snelste en goedkoopste 3D-printer of CNC-machine in de buurt. Het bedrijf heeft inmiddels meer dan een miljoen onderdelen lokaal laten produceren. Dat maakt ze wereldleider in distributed manufacturing. 3D Hubs werkt vanuit Amsterdam en werd in 2013 gesticht door Nederlanders Bram de Zwart en Brian Garret. Inmiddels werken er 50 medewerkers.

Het Duitse AGS-Verfahrenstechnik ontwikkelde een innovatieve techniek voor de aanleg van het stroomkabelnetwerk: Auftriebsgestütztes Slipping, of AGS. Bij deze techniek wordt de kabel met behulp van een speciale transportbuis door een met water gevulde lege buis geleid. Dit kan zonder trekbelasting. Sinds 1,5 jaar heeft AGS een samenwerking met het Nederlandse Tennet, de grootste netbeheerder van Duitsland. Dankzij de AGS-techniek zou het voor Tennet nu bijvoorbeeld makkelijker kunnen zijn, de onderdoorgang onder de Elbe in het kader van de Suedlink te bouwen. Er hoeft dan geen tunnel meer geboord te worden, maar er kan met een kabel van 5 kilometer lengte zonder verbindingsstukken gewerkt worden. AGS Verfahrentechnik is in 2016 opgericht en heeft twee medewerkers.

Divimove is een online-mediabedrijf dat social influencers helpt zichzelf strategisch te vermarkten via YouTube, Instagram en Facebook. Social influencers van Divimove zijn bijvoorbeeld de Nederlandse videoblogger Enzo Knol en het Duitse Food-YouTubekanaal Sallys Welt. De video’s van Divimove worden maandelijks in totaal 1,6 miljard keer bekeken. Dat maakt Divimove de grootste Europese speler in de online video-industrie. In 2012 richtten twee Nederlanders en een Duitser het mediabedrijf op. Divimove telt inmiddels meer dan 100 medewerkers.

SendCloud ontwikkelde een tool waarmee webwinkels hun bestellingen sneller kunnen verwerken en klanten verschillende bezorgopties kunnen aanbieden. Met name kleine bedrijven, die moeilijker deals kunnen sluiten dan grote spelers, kunnen hiervan profiteren. Sendcloud heeft verzenden en retourneren tussen Duitse en Nederlandse verzenders en ontvangers geoptimaliseerd en is een van de snelst groeiende tech-startups van Europa. Het bedrijf heeft een hoofdvestiging in Eindhoven en een Duits team in München. Het bedrijf werd opgericht in 2012 en telt inmiddels 60 medewerkers.

Lees ook:

Duitslandnieuws sprak eerder dit jaar al met Divimove in Berlijn:

Dit zijn de Nederlanders uit Berlijn die vloggers als Enzo Knol groot maken

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.