Van oppasbijbaantje naar studentenplatform in Berlijn

De zussen Anne en Lotte van Oudheusden lieten hun oppasbijbaantje uitgroeien tot een serieus platform waar studenten adressen vinden waar ze kunnen oppassen, schoonmaken of hulp en gezelschap bieden aan senioren. Nu willen ze naar Berlijn.

Anne van Oudheusden vertelt hoe ze Careibu willen internationaliseren. In Nederland heeft het studentenplatform ze inmiddels een community van meer dan 25.000 studenten en over de 10.000 klanten.

Hoe ben je begonnen?

Eind 2009 zochten mijn zus Lotte en ik een bijbaan in Amsterdam naast onze studie. We hadden vroeger vaak opgepast, dus dat leek ons een handig begin. We plaatsten een advertentie op internet. En de volgende dag hadden we al meer dan 50 reacties van ouders die wanhopig op zoek waren naar een leuke oppas.

En toen?

We dachten; hoe zorgen we ervoor dat we al die ouders niet hoeven teleur te stellen. Dus hebben we snel met vriendinnen en studiegenoten een netwerk opgebouwd. We hebben zelf een eigen website in elkaar geknutseld. Daar moest je toen een PDF downloaden, printen en met de pen invullen.

Dat bleef maar groeien?

Ja! Dezelfde ouders die oppas wilden, zochten ook een poetshulp. Dus na een halfjaar boden we naast oppasstudenten ook poetsstudenten aan. Veel studenten combineren de verschillende werkzaamheden. In 2013 zijn we ook nog begonnen met de seniorenstudent.

‘Wanneer begin je in Berlijn?’

Wanneer werd Nederland te klein?

Ik was in 2015 samen met Lotte in Berlijn en trof daar investeerders. Zij vroegen: wanneer begin je in Berlijn? Het was dus niet zo dat Nederland te klein voor ons werd, want we kunnen hier ook nog groeien. Maar we beseften wel dat we niet te lang moeten wachten.

Waarom Duitsland?

We hebben natuurlijk goed naar de cijfers gekeken. In Duitsland speelt de vergrijzing ook een grote rol en is er ook veel eenzaamheid. Bovendien zien we dat mensen nog niet zo tevreden zijn met bestaande initiatieven. Dat biedt kansen voor ons.

Onderzoek in Berlijn

Waarom Berlijn en niet bijvoorbeeld Keulen of Düsseldorf?

Dat is aan de ene kant een hele rationele keuze. Als je de cijfers van verschillende landen bekijkt, dan zijn de omstandigheden goed in Duitsland. Maar het is vooral ook een gut feeling. Berlijn is een stad waar we vaak zijn geweest, dat voelt goed. Daarom hebben we vorig jaar gedegen marktonderzoek gedaan. We hebben potentiële klanten gesproken en universiteiten bezocht. In die gesprekken werd ons gevoel bevestigd.

Denken jullie al verder dan Berlijn?

Zeker. In Nederland zitten we al door het hele land, al kunnen we nog groeien. Duitsland is zo ontzettend veel groter, daar liggen dus nog veel meer kansen. Uiteindelijk dromen we ook van andere landen en het opbouwen van een wereldwijde community. Maar laten we nu eerst maar eens concreet beginnen bij de buren.

We spraken onlangs Oppas Madelief, zij breiden hun oppasservice ook uit naar Berlijn. Concurrentie!

Daar zijn we niet zo bang voor. Toen we begonnen in Nederland waren we de enige. Dat zij ook naar Duitsland gaan, betekent alleen maar dat er vraag is.

Anders dan de concurrent

Je hebt een enorme concurrent met veel geld: de schoonmaakservice Helpling van Rocket Internet.

Wij zijn anders omdat we alleen met studenten werken. Je krijgt jonge energieke mensen in huis die goed communiceren, kunnen overleggen en leergierig zijn. En mensen vinden het leuk om een bijbaan te creëren voor een student. We focussen op het opbouwen van die goede band. Daarom zijn de profielen van de studenten op onze site zo persoonlijk mogelijk. Je bent méér dan een poetshulp of oppas. Er ontstaat vaak een echte vriendschap.

Wat heb je toe te voegen in Berlijn?

Er zijn twee kanten; voor studenten hebben we een nieuw ecosysteem voor bijbanen gecreëerd, een nieuwe sector. Dat willen we in Duitsland ook gaan doen. Onze tweede missie is sociale netwerken van mensen vergroten. Het verbinden van generaties.

Eerste hobbel voor studentenplatform

Hoe bereid je je nu voor?

Het zal niet makkelijk worden. Daarom willen we het ook niet helemaal zelf doen. We zoeken echt lokale mensen die dit kunnen trekken. De cultuur is erg belangrijk. Je moet lokale kennis hebben van de regelgeving en de taal goed spreken.

Team Careibu. Eigen foto

Hoe vind je de juiste kandidaat op afstand?

We hebben zeker 3 medewerkers nodig. De country manager moet wel startupervaring hebben, weten hoe het is om iets van de grond op te bouwen. Wij brengen alle kennis in over onze diensten die we in de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Het is echt een samenwerking.

Wie heb je nodig?

In Berlijn hebben we al een aardig netwerk opgebouwd. We kennen ondernemers, adviseurs, en investeerders. We zijn nu met een nieuwe investeringsronde bezig. Het mooiste zou zijn als er een Duitse investeerder bij in zou stappen. Dat is belangrijk voor de groei in Duitsland.

Wat is de eerste hobbel?

Uit ervaring weten we dat je heel hard moet werken voor de eerste 100 tot 200 matches tussen studenten en ouders. Als dat goed zit, dan loopt het. Zij worden je ambassadeurs en zorgen voor de groei.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.