Hoe Nederland rond de Hanzedagen de banden met Duitsland probeert aan te halen

Kampen barstte de afgelopen dagen van de bezoekers uit Duitsland. De stadsgids hoefde niet eens meer Duits te praten met zijn gasten. 'Wir verstehen einander.'

Kampen beleefde een vol weekend tijdens de Internationale Hanzedagen. Veel Duitse gasten waren in de stad aanwezig, bijvoorbeeld om hun stad te vertegenwoordigen, ze voeren mee tijdens de vlootschouw of ze namen deel aan het Hanzecongres.

Stadsgids Reinier de Wit vertelt op Twitter dat hij de afgelopen dagen veel Duitse gasten heeft rondgeleid. “Ik heb vele Duitse groepen mogen rondleiden en gemeenschappelijke geschiedenis, heden en toekomst kunnen laten zien en ervaren”, schrijft hij. “Es war super!”

Volgens hem vonden vaste bezoekers Hanzedagen deze editie speciaal. “De gehele gemeenschap heeft zijn schouders eronder gezet, het had een echte feestelijke uitstraling.”

De organisatie maakte een kort filmpje:

Het beviel de Duitse gasten in Overijssel, zegt De Wit. “Bij gemengd Duits-Nederlandse groepen zei men op een gegeven moment dat ik niet meer tweetalig hoefde te gidsen. Wir verstehen einander!”

Banden met Duitsland aanhalen

De tweets van De Wit vinden weerklank bij gedeputeerden van de provincie en de burgemeester van Kampen Bort Koelewijn. Achter de schermen werd het evenement gebruikt om ook op bestuurlijk niveau de banden met Duitsland aan te halen. Dit om diverse hoofdpijndossiers makkelijker op te lossen.

Commissaris van de Koning Ank Bijleveld legt aan Duitslandnieuws uit hoe de provincie Overijssel dat wil aanpakken:

‘Grensontkennend werken’

Op de Nederlands-Duitse grens ligt een aantal hoofdpijndossiers, waarbij de oplossing op zich laat wachten omdat de diverse instanties in beide landen elkaar niet goed weten te vinden. “Om daar beweging in te krijgen heb je meer van die lef van vroeger nodig”, vertelt de commissaris. “Ik noem dat graag ‘grensontkennend werken’.”

Er liggen veel thema’s die al lang op een oplossing wachten. “Overleg rond verkeersverbindingen, de erkenning van diploma’s voor grenswerkers, het stimuleren van taalonderwijs om elkaar beter te begrijpen, fiscale verschillen. En we wanneer we samen zouden optrekken in Europa kunnen we veel meer voor elkaar krijgen.”

Lees het hele artikel:

Om echt samen te werken met Duitsland hebben we meer lef nodig, vindt Ank Bijleveld

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.