Dit moet je weten over de deelstaatverkiezingen in Noordrijn-Westfalen

SPD of CDU? Dit moet je weten over de spannende nek-aan-nekrace bij de verkiezingen vandaag in Duitslands grootste deelstaat Noordrijn-Westfalen:

Noordrijn-Westfalen is de grootste deelstaat van Duitsland en is met 17,9 inwoners zelfs iets groter dan Nederland. Zondag mogen 13,2 miljoen mensen stemmen. Voor de Bondsdagverkiezingen komende september, is Noordrijn-Westfalen dus een belangrijke graadmeter, ook al spelen hier ook ‘lokale’ factoren mee.

Nek-aan-nekrace

Hannelore Kraft is namens de SPD minister-president met een linkse rood-groene coalitie. Haar grootste uitdager is CDU’er Armin Laschet, die ondanks zijn fletse optredens de afgelopen dagen in de peilingen net aan de leiding gaat. De sociaaldemocraten en de christendemocraten liggen zo dicht bij elkaar, dat pas zondagavond de winnaar de winnaar echt aan te wijzen is.

Opvallend is dat Kraft en Laschet inhoudelijk weinig grote meningsverschillen hebben, bij het laatste televisiedebat draaide het vooral om de manier waarop politiek in daden wordt omgezet, schrijft Die Zeit.

Nergens doet de FDP het beter dan in de oppositiebanken in Düsseldorf onder leiding van landelijk partijleider Christian Lindner. De liberalen lijken de derde partij achter de SPD en de CDU te worden.

CDU haalt de SPD net in

Wat valt er te kiezen? WDR interviewde maar liefst meer dan 1.300 kandidaten. Bekijk de video’s hier.

AfD

Ondanks de vele problemen in Noordrijn-Westfalen, lukt het de AfD waarschijnlijk niet om het succes uit eerdere deelstaatsverkiezingen te herhalen. Als oorzaak geldt de interne strubbelingen binnen de partij die wordt aangevoerd door Marcus Pretzell, de man van Frauke Petry. Wanneer de peilingen uitkomen, komt de partij wel voor het eerst in het deelstaatparlement omdat het boven de kiesdrempel van 5% lijkt uit te komen.

Filedeelstaat nummer 1

Phoenix maakte korte reportages over wat er schort aan de infrastructuur in Noordrijn-Westfalen, iets waar veel Nederlanders ook veel hinder van hebben.

Interviews lijsttrekkers

Phoenix interviewde de lijsttrekkers:

Hannelore Kraft – SPD:

Armin Laschet – CDU:

Christian Lindner – FDP:

Marcus Pretzell – AfD:

Sylvia Löhrmann – Groenen:

Lees ook:

Waar het om draait in Noordrijn-Westfalen volgens de haven van Rotterdam:

Waarom de deelstaatverkiezingen van Noordrijn-Westfalen zo belangrijk zijn voor Rotterdam

Extra geld voor infrastructuur topthema bij verkiezingen Noordrijn-Westfalen

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.