Nederlandse ondernemers delen hun grootste cultuurshock over zakendoen in Duitsland

Dagelijks kloppen ondernemers bij de Kamer van Koophandel aan met vragen over Duitsland. Bij deze Road2GermanyXL in Zwolle delen ervaringsdeskundigen hun verhaal.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Kamer van Koophandel (KvK) organiseren samen dezn deze Road2GermanyXL, een bijeenkomst waar tips worden uitgewisseld over zakendoen in Duitsland. De dag wordt gehouden op 8 juni in Hotel Van der Valk in Zwolle. Medeorganisator Han Boots is adviseur ondernemersondersteuning bij de KvK, hij vertelt over de achtergrond van de bijeenkomst.

Dagelijks vragen over Duitsland

Waarom helpt de KvK Nederlandse ondernemers naar Duitsland?

Duitsland is onze belangrijkste handelspartner. Bovendien krijgen we dagelijks veel vragen van ondernemers over Duitsland, onder andere hoe ze deze markt kunnen betreden.

Welke ondernemers willen naar Duitsland?

Dat verschilt, velen zijn beginners. Anderen komen naar ons toe wanneer ze tegen een bepaald probleem zijn aangelopen, of wanneer ze iets in hun strategie willen veranderen. En ze komen uit alle sectoren, van de bouw, de chemie tot aan de ict en ga zo maar door. Het zijn met name de mkb’ers, grotere bedrijven hebben vaak hun eigen Duitsland-specialisten.

Waarom willen ze naar Duitsland?

Het is de meest nabije markt. Ik woon zelf in Roermond, dan is Düsseldorf dichterbij dan Amsterdam. In Noordrijn-Westfalen heb je dichtbij over de grens veel grote steden, dat maakt het voor veel ondernemers interessant. En ik kan me voorstellen dat wanneer je in Zwolle of Groningen bent gevestigd, dat er in Nedersaksen veel kansen liggen. Wij hebben zelf geen focus op een deelstaat, we helpen ook ondernemers die naar bijvoorbeeld Berlijn of juist Zuid-Duitsland willen.

Met welke vragen komt men?

Hoe verschillend de ondernemers ook zijn, veel vragen lijken op elkaar. Men heeft veel vragen over juridische en fiscale kwesties, of willen ze iets weten over de cultuurverschillen. Duitsland is niet Nederland en dat is nog vaak een van de grootste valkuilen.

Waar gaat het vaak mis?

Dat is de reden waarom we Road2GermanyXL organiseren. Je kunt daar geen algemeen antwoord op geven. Wij brengen daarom ervaren en beginnende ondernemers samen die hun eigen verhaal vertellen in een plenaire paneldiscussie. Wat was de reden van hun succes? Was het een vernieuwend product, de keuze voor een regio of hebben ze iets anders slim aangepakt? We organiseren op deze dag daarom ronde tafels zodat ondernemers zelf met de ervaringsdeskundigen in gesprek kunnen gaan en al hun vragen aan het einde van de bijeenkomst beantwoord zijn

Panel

Deelnemers aan de paneldiscussie:

  • Luit Huisman, commercieel directeur VIB Netwerken
  • Han Rijk, directeur Benèl B.V
  • Maarten ten Voorde, directeur Guts & Gusto
  • Rudi de Leeuw, directeur Eco-Nova GmbH

Aanmelden kan via deze website

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.