Nederlandse bouwbedrijven oppassen: Duitsland verdubbelt controle op zwartwerkers

Nederlandse bouwbedrijven zijn gewild in Duitsland, maar hebben lang niet altijd hun papieren op orde. Extra oppassen nu de controles op de bouwplaats worden opgevoerd, waarschuwt Ruud Doek van Nedax.

Nergens in Europa wordt zoveel zwartgewerkt als in Duitsland. Met name in de bouwsector en toeleveranciers van de bouw gaat niet alles volgens de wettelijke weg.

De douane was verantwoordelijk voor het controleren op illegale arbeid, maar de afgelopen twee jaar verslapten deze controles flink. Waarschijnlijk omdat de Duitse beambten werden ingezet bij het oplossen van de vluchtelingencrisis. Na stevig lobbywerk van de Duitse bouwsector zijn er extra maatregelen ingevoerd om zwart werk tegen te gaan.

Controles worden verdubbeld

De tijd van de weinige controles is voorbij, mailt Ruud Doek van adviesbureau Nedax uit Arnhem. Tijd om even te bellen hoe dat precies zit.

Wat gaat er veranderen?

Sinds ruim twee weken is er een nieuwe wet ingegaan, waardoor naast de douane nu ook ambtenaren van de deelstaten bevoegd zijn om te controle op zwartwerkers in de bouw. Hiermee willen ze de achterstand inlopen die de afgelopen jaren is ontstaan. Maar de opsporingsambtenaren krijgen ook meer middelen in handen.

Zoals?

De ambtenaren kunnen veel effectiever werken omdat ze digitaal inzage krijgen in het systeem van de Handwerkskammer, waar alle bedrijven in staan die een vergunning hebben om in Duitsland te werken. Dus wanneer ze de bouwplaats oplopen hoeven ze alleen maar te vragen; wie is je werkgever? En wanneer je niet in de lijst staat, dan wordt er een onderzoek naar je begonnen.

Niet overmoedig worden

Op wat voor manier gaat dit Nederlandse ondernemers raken?

Ik hoor vaak van Nederlanders: ach, het valt reuze mee met die Duitse controles. Ik wil nu dus waarschuwen dat dit snel voorbij kan zijn, niet overmoedig worden! De kans is dubbel zo groot geworden dat er inspecteurs langs komen. En als er wat mis is, dan kunnen de boetes aardig oplopen. Van 1.500 euro per persoon, tot aan 30.000 of 50.000 euro wanneer je vaker betrapt bent.

Hoe kan je je het beste voorbereiden op zo’n controle?

Je moet dus je papieren op orde hebben. Dan maakt het uit of je ZZP’er bent, of je een BV hebt. In het laatste geval moet je minstens vier zaken op orde hebben; je moet aangemeld zijn voor één van de 41 beschermde ambachten in Duitsland, de belastingen, de formulieren voor de douane moeten op orde zijn en je moet aangemeld zijn bij de SoKo Bau, waarmee je 15,1% per maand afdraagt voor het vakantiefonds.

Glasvezelbedrijven gewild in Duitsland

Hoe gaat het eigenlijk met de Nederlandse bouwsector in Duitsland?

Sinds begin vorig jaar zie ik een forse afname bij traditionele aannemers die klussen doen in Duitsland. Dat heeft vooral met de aantrekkende economie in eigen land te maken. Aan de andere kant zie ik veel kleine infrabedrijven met 5 tot 10 man personeel die glasvezel komen aanleggen in Duitsland, vaak in opdracht voor de Duitse dochter van BAM. In grote Duitse steden zijn er nu veel klussen op dit gebied, terwijl het in Nederland juist minder gaat in deze sector.

Waar moeten deze Nederlandse infra-ondernemers op letten?

We horen nog wel eens dat Nederlanders te laconiek zijn in de afwerking in de ogen van de Duitse opdrachtgever. Bij het herbestraten moet elke steen weer op exact dezelfde plek liggen, dat gaat wel eens mis.

Grote Nederlandse bedrijven verkennen Noordrijn-Westfalen

Welke rol kan de deelstaatverkiezingen in Noordrijn-Westfalen komende maand spelen?

Veel partijen spreken over extra investeringen in de infrastructuur. Noordrijn-Westfalen staat in Duitsland bekend als filedeelstaat nummer 1, er zijn grote bruggen afgesloten wegens achterstallig onderhoud. Dus voor de komende 15 jaar worden miljarden uitgetrokken om daar wat aan te doen. Je ziet dat grote Nederlandse bedrijven verkennende bewegingen maken over de grens, ook omdat het in Nederland dus minder gaat.

Mkb’ers doen geen acquisitie in Duitsland?

Nee, voor hen is de stap wellicht te groot. Je ziet ze wel wanneer ze worden meegenomen door de grotere jongens, discounter Action is bijvoorbeeld flink aan het uitbreiden en vraagt daarvoor Nederlandse bedrijven om de winkels neer te zetten. Of wanneer grote Duitse partijen zelf met een aanvraag komen, zo wil Lidl in 30 winkels nieuwe koelcellen neerzetten. Dat wordt door Nederlanders uitgevoerd.

Maar Nederlanders dingen dus niet mee in Duitse aanbestedingen?

Nee, dat doet niemand.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.