Opmerkelijke rechtszaken in Duitsland: wraaktiener en ontslag wegens varkensemoji

Een varkensemoji kan al reden zijn voor ontslag en agenten die hun arrestant niet naar de wc lieten gaan belandden achter de tralies. Deel 1 van de meest opmerkelijke rechtszaken in Duitsland.

Duitsland telt 1.109 rechtbanken en gerechtshoven die het hele jaar door de Duitse bevolking van juridische uitspraken voorzien. Normaal gesproken is een rechtszaak een serieuze aangelegenheid, maar soms zitten er opmerkelijke zaken tussen.

Deel 1 van de meest opmerkelijke uitspraken uit Duitsland.

1. Boze tiener

Een boze tiener uit Lindau bestelde voor 5.500 euro aan pizza’s, meubels, mobiele telefoons en abonnementen. De 13-jarige kreeg geen nieuwe smartphone van zijn ouders waarna hij begon met de ‘wraakaankopen’. Hij liet de goederen bij zijn ouders, familie en zelfs de buren bezorgen. De naam van de besteller was bij alle bestellingen onbekend, waarna de slachtoffers de politie inschakelden.

Omdat de jongen nog minderjarig was, kon hij niet worden vervolgd voor zijn acties. Wel moest hij van de politie aan alle betrokkenen zijn excuses aanbieden.

2. Varkensemoji is een belediging

Een werknemer uit de deelstaat Baden-Württemberg werd na een ongeval op de werkvloer voor 6 weken arbeidsongeschikt bevonden. Hij plaatste een bericht op Facebook dat hij nu 6 weken lang ‘vakantie’ had, waarop collega’s reageerden. In de commentaren werden de 2 chefs aangeduid met een varkensemoji (Spanferkel – speenvarken) en een berenemoji (Bärenkopf – berenkop).

Toen dit de werkgever ter ore kwam, werd de arbeidsovereenkomst van de zieke werknemer per direct beëindigd, waarna de werknemer zijn baas voor de rechtbank sleepte. De rechter van het Landesgericht in Baden-Württemberg oordeelde echter dat de varkenskop-emoji als beledigend kan worden gezien en dat de ontbinding van de arbeidsovereenkomst daarom gerechtvaardigd was.

3. Arrestant mag niet naar wc: agenten veroordeeld

Tijdens een controle op de Duitse Autobahn werden 2 politieagenten door een automobilist met hoge snelheid in een bocht ingehaald. Hierop besloten zij de bestuurder bij zijn huis op te wachten. De man legde uit dat hij zo snel reed, omdat hij nodig naar het toilet moest. Hij smeekte de agenten om hem naar de wc te laten gaan, maar in plaats daarvan vroegen de agenten om zijn papieren en kondigden zij een blaastest aan. De man kon door dit oponthoud zijn behoefte niet meer ophouden en deed het in zijn broek.

De 2 agenten werden vervolgens door de man voor het gerecht gesleept wegens mishandeling. Zij verdedigden zich door aan te geven dat zij de hoge nood van de bestuurder aanzagen voor een smoesje. De rechter ging hier niet in mee en veroordeelde de ene agent tot een gevangenisstraf van 6 maanden en een boete van 9.000 euro en zijn collega tot 3 maanden gevangenisstraf. De agenten zouden de situatie bewust verkeerd hebben ingeschat en de automobilist willen laten zien ‘wie hier de baas is’.

4. Kind speelt Star Wars: 170.000 euro schade

Met een omheiningspaaltje speelde de 11-jarige de film Star Wars na op een vakantieboerderij in de Duitse deelstaat Beieren. In zijn spel sloeg het kind met de stok verschillende ingepakte hooibalen stuk. Het hooi werd daardoor blootgesteld aan de lucht en begon te schimmelen. De nietsvermoedende boer voerde het hooi aan zijn koeien, waarna er 30 dieren stierven. De boer spande een rechtszaak aan tegen de vader van het jongetje voor een bedrag van 170.000 euro, omdat hij door de overleden dieren een deel van zijn omzet is misgelopen.

In eerste instantie werd de claim door de rechter afgewezen. De boer ging hiertegen in beroep bij het Landesgericht. Het hof gaf meteen te kennen dat het de mening van de eerste rechter niet deelde en dat de vader wel zeker aansprakelijk is voor de acties van zijn zoon. Uiteindelijk is het tot een uitspraak niet gekomen, omdat beide partijen een schikking hebben getroffen. De aansprakelijkheidsverzekering heeft een bedrag van 50.000 euro aan de boer betaald voor de schade.

5. Langstlopende rechtszaak: 33 jaar

De familie Faßbender, bekend van juridische hulpverlener en verzekeringsgigant ARAG, is onderling al 33 jaar in een juridische strijd verwikkeld. Walter Faßbender, de zoon van Heinrich Faßbender die de onderneming in 1935 oprichtte, overleed in 1972. ARAG is een familiebedrijf, dus in 1972 erfde Paul-Otto Faßbender de aandelen in het bedrijf. Jongere zus Petra klaagde al in 1983 haar broer aan, omdat zij volgens het testament slechts een financiële compensatie zou ontvangen.

De rechtszaak draait om deze financiële compensatie, die afhangt van de waarde van het familiebedrijf. In de jaren 70 was het bedrijf enkele miljoenen waard en daarom is Paul-Otto bereid om zijn zus 7 miljoen euro te geven. Zij beweert echter dat zij recht heeft op 15 miljoen. Inmiddels zijn er al enkele betrokkenen niet meer in leven, maar een eind aan deze strijd lijkt nog niet in zicht.

Binnenkort volgt deel 2 van opmerkelijke rechtszaken.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Avatar foto