Markus Lötzsch: Brabanders zijn net als wij nuchtere optimisten

Ondernemers uit Brabant en Neurenberg hebben dezelfde mentaliteit, signaleert handelskamerdirecteur Markus Lötzsch uit Neurenberg. Hij ziet sinds het bezoek van het Koninklijk Paar aan Beieren eerder dit jaar een mooie relatie ontstaan. "We hebben allebei de moed om na tegenslag weer op te staan."

Zo goed kenden ze in Neurenberg Noord-Brabant niet. Dat wil directeur Markus Lötzsch van de kamer van koophandel in Neurenberg (IHK Nürnberg für Mittelfränken) wel toegeven.

Hij moet even lachen. “Ik zal het eerlijk zeggen, ik kende alleen PSV Eindhoven. Want dat is natuurlijk een begrip in het internationale voetbal.”

Koninklijk bezoek

Daar is het afgelopen jaar veel verandering in gekomen. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima kwamen in april bij hun bezoek aan Beieren ook naar Neurenberg en Erlangen waar ze naast een uitgebreid cultureel programma ook aandacht hadden voor zaken. Ze werden vergezeld door een handelsmissie van meer dan honderd Nederlandse bedrijven. Sindsdien groeit de belangstelling vanuit Mittelfranken voor Nederland en zeker de regio rondom Eindhoven, zegt de directeur.

Ondernemers uit de regio Neurenberg herkennen zich in de Brabanders, vertelt Lötzsch tijdens een bijeenkomst met Brabantse bedrijven in Fürth. “We hebben allebei een geschiedenis van hoogte- en dieptepunten.” Als voorbeeld noemt hij het verdwijnen van grote werkgevers als AEG en Grundig uit de regio. “Daar gingen veel banen verloren. Hoe hard die klappen aankomen, dat kent men ook in Brabant. Ook daar moesten grote bedrijven reorganiseren.”

Uit die tegenslagen ontstaat veel nieuwe bedrijvigheid, zegt de directeur. “Op bezoek in Brabant herkenden we de spirit die daaruit voortkomt. Het heeft beide regio’s sterker en creatiever gemaakt en er zijn weer nieuwe banen en bedrijven voor in de plaats gekomen.”

Nuchtere optimisten

Die mentaliteit vormt een goede basis om samen te werken, vindt Lötzsch. “We zijn harde werkers en we weten dat verandering onvermijdelijk is.” Volgens de directeur kan je ondernemers uit beide regio’s ‘nuchtere optimisten’ noemen. “We hebben de moed om na tegenslag weer op te staan en iets nieuws te beginnen. Die schwung heb ik ook in Brabant gezien.”

Zijn medewerker Christian Seitz heeft Brabant inmiddels al een aantal keer bezocht en is nauw betrokken bij de handelsreizen. Hij bevestigt het verhaal van Lötzsch, volgens hem zijn de handelsreizen geen beleefdheidsbezoeken, maar leveren ze zeker iets op. “Dat zie je omdat steeds meer partijen regelmatig meedoen. Er ontstaat echt iets moois tussen beide regio’s.”

Hidden champions

Wanneer buitenlanders aan Beieren denken, komt meestal vooral München in het vizier. Onterecht, vindt Lötzsch. “Juist in de schaduw van de hoofdstad gebeuren spannende dingen. Denk aan Augsburg, maar zeker ook deze regio Neurenberg-Erlangen. We hebben hier een heel volwassen industrie met een lange historie.” Hij noemt als voorbeeld toeleverancier Leoni, een bedrijf dat wortels heeft uit 1569. “Niet alle bedrijven hebben zo’n lange geschiedenis, maar we kennen hier een vitale Mittelstand.”

Die bedrijven verzamelen zich in netwerken rond thema’s als medische technologie, automotive/e-mobility, logistiek, ict en automatisering en productietechniek, vertelt hij. “Deze regio kent veel hidden champions. Zij doen veel eigen onderzoek in samenwerking met kennisinstellingen. Ook dat zie ik terug in Brabant.”

Wanneer beide regio’s zoveel op elkaar lijken, is Lötzsch dan niet bang voor concurrentie? “Nee, dat zie je hier al bij bedrijven onderling. Natuurlijk zal er onderling concurrentie zijn, dat is ook goed.” Ondernemers komen pas echt verder wanneer ze op een slimme manier leren samenwerken, stelt hij. “In je eentje kom je er vaak niet, dan ben je te klein. Zo willen we ook met de Nederlanders omgaan, zo ontstaat nieuwe business.”

Band in korte tijd

In relatief korte tijd is er een hechte band gegroeid, zegt hij. “Veel deelnemers van deze handelsreis waren in april met de koning er bij. Dat ze nu weer terug zijn is een erg goed signaal.”

Voor 2017 worden nu de voorbereidingen getroffen om nog meer bezoeken over en weer af te leggen. “We hopen dat Nederlanders goed vertegenwoordigd zijn tijdens medtech-beurs MT Connect in juni en in maart organiseren we een congres over Integrated Plant Engineering waar de driehoek Duitsland, Nederland en Denemarken centraal staat.”

De directeur wijst tot slot op een nieuwe mogelijkheid voor buitenlandse ondernemers om de regio Neurenberg beter te verkennen. “In het NFFX – Business Support Center kunnen mkb’ers kantoorruimte gebruiken en deelnemen aan een speciaal programma om goede contacten op te doen in de regio.”

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:

Brabant en Zuid-Duitsland behoren tot de meest innovatie regio’s van Europa, onder meer op het gebied van medische technologie. Ze werken samen aan de ontwikkeling medische technologie door kennisuitwisseling en het verbinden van bedrijven en kennisinstellingen uit beide regio’s.

Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.