Nederland verliest meerwaarde als handelspartner wanneer we Duits schrappen

De Nederlandse regering heeft het advies gekregen om Duits en Frans als verplichte vakken te schrappen. Als dat gebeurt, verliest Nederland als handelsnatie zijn meerwaarde, stelt Ursula W.

Waar gehandeld wordt, worden keuzes gemaakt. Keuzes die gebaseerd zijn op rationele en emotionele afwegingen. Na alle plussen en minnen bij elkaar te hebben opgeteld, weet de consument wat ‘ie wil. Een van de aspecten die bijdragen aan de totstandkoming van een keuze, is de méérwaarde die het product of dienst biedt aan de koper: De kwaliteit is nèt even beter, de technische specificaties sluiten nèt even meer aan, of de verkoper legde het nèt even beter uit – en was nog aardig ook.

Frans en Duits op school niet meer verplicht

In dat kader is het opmerkelijk dat de heer Paul Schnabel (nu van PlatformOnderwijs2032, voorheen van het Sociaal en Cultureel Planbureau), afgelopen woensdag in het Financieele Dagblad de Nederlandse regering adviseerde om Frans en Duits als verplicht vak op school, te schrappen. “Als je ineens toch Duits moet spreken, zijn er altijd nog de nonnen van Vught.”

Elkaars taal spreken

Als er één meerwaarde is bij handeldrijven, is het wel dat de koper en afnemer elkaar begrijpen – elkaars taal spreken. In letterlijke en figuurlijke zin, goed of minder goed. Schnabel pleit ervoor dat leerlingen liever uit eigen beweging zouden moeten kiezen voor Frans of Duits, omdat zij dan veel meer opsteken van de lessen en zich beter de cultuur eigen maken.

Inruilmentaliteit

Dat laatste betwijfel ik zeer. De mentaliteit van de gemiddelde leerling is om sowieso maar alles te laten vallen wat ze niet ‘boeit’ of wat te moeilijk is. Het is de tijd van vervangen en weggooien. Of het nu je mobiele telefoon, je on-hippe spijkerbroek of je vriendin is. Niet leuk meer? Inruilen!

Doorzettingsvermogen, discipline en empathisch vermogen zijn ver te zoeken bij de jeugd. En ook juist dát zijn best handige eigenschappen als je met een ‘vreemde’ wilt zakendoen. Frans en Duits moeten dus verplicht blijven, vind ik. Net als Engels. Al was het maar om in te zien dat het niveau van het Nederlands ook vaak te wensen over laat. Door het leren van een vreemde taal begrijpen ze wellicht beter waarom het geen ‘hun wouden’ is, maar ‘zij wilden’.

Steenkolen

Natuurlijk, ‘iedereen’ spreekt wel een beetje Engels. Dus waarom zou je dan een andere taal leren? Nou, ik kan uit ervaring zeggen dat ‘de Duitser’ of ‘de Fransman’ helemaal niet ‘best wel een beetje Engels’ spreekt. Het is maar wat fijn wanneer een buitenlander – in dit geval dus een Nederlander – z’n best doet om in het Duits (of Frans) een gesprek aan te gaan. Ook al is het zo nu en dan ‘steenkolenduits’, het is voor ons Duitsers een welkome toenadering. En het is nog charmant ook.

Rudi Carell, Marijke Amado en Linda de Mol gingen voorop. En het is nu net die meerwaarde die ik bedoel. Het is sympathiek, het toont de interesse van jullie Nederlanders in een ander volk en taal. Zelfs als dat zo nu en dan gedreven wordt door zakelijk gewin. Jullie doen er tenminste moeite voor, denk ik dan.

Geen onderscheid meer

Met de wetenschap dat sinds jaar en dag Duitsland, Frankrijk en België de belangrijkste landen zijn waarmee Nederland zaken doet, zou ik lekker met deze vreemde talen doorgaan. Het is toch jammer dat de Nederlandse handelsdelegatie naar Beieren tien dagen geleden aan kracht verloor doordat er deels Engels werd gesproken? En dat ook bondskanselier Merkel drie dagen geleden in Brabant en Zeeland soms Engels moest spreken?

Nederland onderscheidt zich op zo’n moment niet meer van andere landen. Als provincie van Duitsland, zoals Nederland vaak wordt gezien, maakt dat toch een wat onbeholpen indruk. Zeker aangezien jullie er al eeuwen terecht prat op gaan zo veel talen te spreken. Maar of dat in de toekomst ook nog zo zal zijn?

Google het maar

Dat googlen we dan wel, moet Schnabel denken. Want de geschiedenislessen zijn dan inmiddels ook vast afgeschaft op school. Bij gebrek aan interesse en relevantie.

Goede zaken! Bijvoorbeeld op de Hanover Messe deze week.

Ursula W.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door: