‘Nederlandse hightech was vrijwel onbekend in Zuid-Duitsland’

Tijdens de Nederlandse handelsmissie in Beieren ondertekenen 12 Nederlandse hightech toeleveranciers voor de medische techniek hun derde een strategische samenwerkingsovereenkomst in Zuid-Duitsland in een half jaar tijd. Volgens John Blankendaal van Brainport Industries is samenwerking met Duitsland noodzakelijk om de overzeese concurrentie aan te kunnen.

Derk Marseille reist voor Duitslandnieuws mee met de handelsreis en brengt van tijd tot tijd het laatste nieuws via Twitter.

Hightech uit Nederland is onbekend

Op de tweede dag van de Nederlandse handelsmissie reist de delegatie in het kielzog van de koninklijke familie naar Siemens Healthcare in Erlangen en het Medical Valley Center in Neurenberg. In de regio zijn zo’n 180 bedrijven actief in de medische technologie, die zich met name richten op röntgentechnologie, e-health en rehabilitatie. Een regio waarmee Nederland tot nog toe onvoldoende contacten mee had.

Nederlandse en Duitse ondernemers wisselen hier ideeën uit over medische robotica, diagnostiek en e-health. Het Nederlandse Brainport Industries dat de techregio Eindhoven promoot en het Duitse Medical Valley EMN e.V. van de regio Neurenberg tekenen een strategische samenwerkingsovereenkomst.

Koningin Máxima mengt zich onder de deelnemers van de dialoog. Foto: Derk Marseille/Duitslandnieuws
Koningin Máxima mengt zich onder de deelnemers van de dialoog. Foto: Derk Marseille/Duitslandnieuws

Het is na Tübingen en Stuttgart de derde conventie in een half jaar tijd die de Nederlandse onder aanvoering van Brainport Industries, vertelt directeur John Blankendaal. “Onze eerste alliantie met een vergelijkbaar netwerk in Beieren dus.” De handtekeningen zijn volgens hem nodig omdat Zuid-Duitsland vrijwel onbekend is met de Nederlandse hightech. “Wij kenden elkaar onvoldoende. Beieren was vooral gericht op Italië en Zwitserland. Bij Nederland dachten ze vooral aan kaas, tulpen en molens, niet aan hightech.”

Nederlanders zijn opener

De samenwerkingen met Zuid-Duitsland brengen daar snel verandering in, zegt Blankendaal. “Er is vanuit Zuid-Duitsland erg enthousiast gereageerd op wat ze in Nederland tegen kwamen.” Wat de Duitsers in Nederland aanspreekt is de open manier waarop bedrijven kennis delen, vertelt hij. “In Duitsland is de bereidheid om te delen onderling minder groot. Wij hebben een veel beter geïntegreerd netwerk van toeleveranciers, dat valt in de smaak.”

//platform.twitter.com/widgets.js

Een handtekening alleen zet weinig zoden aan de dijk, erkent Blankendaal. “Het draait er natuurlijk om wat we daarna met die waardevolle contacten doen.” Vanuit Brainport worden seminars en matchingevents georganiseerd tussen Nederlandse en Duitse bedrijven, ook in Beieren. Tijdens het koninklijke bezoek worden e-health start-up bedrijven gekoppeld aan investeerders en mogelijke partners zoals Siemens en het Nederlands Philips Healthcare. Vervolgens pitchen vier Nederlandse startups hun idee op het podium. “We brengen toch al 30 tot 40 partijen samen.”

Nederland en Duitsland hebben elkaar nodig

Ook vanuit Nederland is de interesse voor Duitsland relatief nieuw, vertelt Blankendaal. “Het partnerschap van Nederland op de Hannover Messe in 2014 heeft het een en ander veranderd. Veel bedrijven hebben toen pas echt gezien wat er mogelijk is in Duitsland.” Ook dit jaar reist er een stevige Nederlandse delegatie af naar Hannover. “Premier Mark Rutte komt een ‘field lab’ van ons openen, we staan er met een grote stand en er is veel aandacht voor Industrie 4.0.”

De samenwerking tussen Nederlandse en Duitse bedrijven is hard nodig, aldus de Brainport-directeur. “We hebben elkaar echt nodig in de concurrentiestrijd tegen de VS en Azië. Het gaat er om dat we hier samen van profiteren. Om mee te kunnen blijven doen, moeten we samen werken aan innovatie.” Hij is erg positief over de mogelijkheden. “We willen natuurlijk graag snoep verkopen in deze snoepwinkel.”

Bezoek bij BMW en Seehofer

De handelsmissie naar Beieren onder leiding van het Nederlandse koningspaar en minister Ploumen van Buitenlandse Handel (PvdA) (deelnemerslijst, PDF) begon woensdag met heropenen van de Holländer-Saal in de Alte Pinakothek in München waar veel Hollandse meesters hangen. De medtech-delegatie bezocht de bekende robotfabrikant Kuka.

//platform.twitter.com/widgets.js

Daarna bezocht de delegatie BMW, waar de Nederlandse hoofdontwerper Adrian van Hooydonk de gasten vertelde over de honderdste verjaardag van de autofabrikant. Na de lunch met minister-president Horst Seehofer (CSU) op de residentie van de Staatskanzlei en een bezoek aan de Viktualienmarkt en het Deutsches Museum dineerde het gezelschap in het Neue Rathaus met Oberbürgemeister Dieter Reiter.

Eerste dag handelsmissie

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.