De ideale tintelende stemmingmaker voor Pasen uit Duitsland

Volgende week vieren wij in het westen Goede Vrijdag en Pasen. Dat gaat altijd gepaard met het lentegevoel, dat versterkt wordt door de opkomende bloesem in bomen en struiken en het getjilp van merels en koolmeesjes. De buitenlucht krijgt een andere luchtvochtigheid, eenden en futen kwetteren vanjewelste, de atmosfeer tintelt en overdag is het langer licht. Kortom, mens en dier schudt de winter van zich af en krijgt de kriebels. Ook kriebels van een speciaal drankje.

Bij Pasen denk ik weer terug aan mijn familie en hoe wij het thuis met elkaar vierden. Natuurlijk, er waren eitjes (echte en van chocolade – sommigen gevuld met advocaat!), prachtige boterlammetjes, speciale broodjes al dan niet met maanzaad erop, vers geperst sinaasappelsap, de geur van gemalen koffie en croissants uit de oven.

Net kerst

Een prachtig gedekte tafel met het ‘speciale’ serviesgoed, kaarsen en luxe vleeswaren vervolmaakte die beleving. De hele familie kwam bijeen en alhoewel het aanvankelijk soms voelde als de ‘zoveelste verplichting’, al snel was de sfeer zeer gezellig en saamhorig. “Net als kerst, maar dan veel opgewekter” zij mijn nichtje altijd.

Sekt

Niet alleen de ten hore gebrachte muziek (vaak van J.S. Bach), maar ook de geserveerde ‘sekt’ speelde bij deze festiviteit een belangrijke rol. Sekt, inderdaad.
Bij de Nederlander nauwelijks bekend, maar bij ons al jarenlang een ‘dauerrenner’ en al decennia razend populair.
Sekt is, net als Perlwein, Schaumwein en Prosecco, een mousserende witte wijn. De druif die ervoor gebruikt wordt is meestal een Riesling. De druif die voor Prosecco gebruikt wordt, is veelal de ‘glera’ die vooral uit de noordelijke regionen van Venetië komt. De productieprocedure van sekt wordt afgerond als ‘Fläschengärung’ in tegenstelling tot Schaumwein (Méthode Gazeifiée) dat een ‘stille’ wijn is waaraan koolzuur wordt toegevoegd, of Perlwein (Méthode Charmat), waarbij de gisting niet op de fles maar in het vat plaatsvindt.

Tintelen en dansen

Het resultaat is verbluffend lekker en verbluffend sprankelend. De vloeistof die zulke prachtige belletjes teweegbrengt en die vooral in kristallen glazen op de feesttafel in het zonlicht schitteren, tintelt en danst in je mond. En omdat het over het algemeen een droge wijn is, blijft ‘ie niet plakken aan je gehemelte en krijg je er ook nooit een vol gevoel van. Het voelt alsof, nadat je een slok genomen hebt, het spul verdampt is voordat je het hebt doorgeslikt. En het wel bijna meest bijzondere is, dat je er niet dronken van lijkt te worden en er al evenmin ongewenste katers of hoofdpijnen opdoemen uit de beneveling. Wèl voel je je er prettig, vrolijk en fris door!

Ideale stemmingmaker

Waarom drinken Nederlanders dat nauwelijks? Het hoeft niet elke dag Pasen te zijn, maar juist op die momenten waar het soms moeilijk kiezen is tussen een laf biertje of een stevige wijn, is sekt de ideale stemmingmaker. Niet te zwaar, niet te ‘gewoon’, maar altijd feestelijk en stimulerend. Ook het onderscheid tussen een typisch vrouwen- of mannendrankje kent sekt niet. Bovendien kun je het net zo goed ‘s morgens aan het ontbijt drinken, rond borreltijd als na het avondmaal. Het is een plezierig ‘opfrissertje’ voor elk moment van de dag.

Verschillen tussen de buren

En begrijp mij niet verkeerd: ik houd geen pleidooi voor het gebruiken van alcoholische drank – en al zeker niet overmatig. Maar het is zo grappig om te zien hoe groot de verschillen van buren toch soms kunnen zijn. Jullie je jenever en korenwijn, wij onze sekt.

Stijve harken

Sekt is gewoon gezellig. Vrolijk. Maar misschien is de Nederlander daar net iets te calvinistisch voor. Wij hebben dan misschien geen humor, maar dan zijn jullie zijn een stel stijve harken.
Vrolijk Pasen!

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door: