Berlijn en Bowie: voor eeuwig verslaafd aan elkaar

David Bowie woonde slechts twee jaar in Berlijn, maar bleef een bijzondere relatie houden met de stad. Direct na het overlijden van de Britse zanger reageerde burgemeester Michael Müller: "Hij hoorde bij ons, en daar zijn we trots op." Bowie verhuisde naar Berlijn om af te kicken en nam er drie albums op. Zijn laatste grote optreden was ook in Duitsland, toen kreeg hij een hartaanval op het podium.

Vrijdag slingerde hij op zijn verjaardag nog een album in de wereld en maandagochtend werd via zijn eigen Facebook-pagina  het overlijden bekendgemaakt. Bowie had al anderhalf jaar kanker. Fans betuigen hun medeleven bij de plekken waar de naam en geest van Bowie aan verbonden. Hij woonde van 1976 tot 1978 in Duitse hoofdstad in de wijk Schöneberg.

Daar produceerde hij ook twee albums voor zijn beroemde buurman Iggy Pop: The Idiot en Lust for Life. Samen waren ze bovendien regelmatig te vinden in het café Anderes Ufer, nu Neues Ufer. Het was een van zijn lievelingsplekken en nu een trefpunt voor liefhebbers uit de hele wereld.

Derk Marseille was maandagmorgen live bij BNR-Nieuwsradio over de dood van de Engelsman. 

Afkicken in Berlijn

De popster verhuisde in de jaren ’70 naar Berlijn om af te kicken van harddrugs. Of dat toen lukte, is niet bekend. Wel is bekend dat Bowie in de stad drie albums opnam: Low, het bekende Heroes en Lodger. De albums, ook wel de Berlin Trilogy genoemd, werden allemaal opgenomen in de beroemde Hansa Studio, ook geliefd bij U2 en Lou Reed. Vanuit de studio keken ze destijds uit op Potsdamer Platz en de daarmee de Berlijnse Muur.

Het huidige personeel verwacht dat fans ook naar de Hansa Studio komen om hun held een laatste eer te bewijzen. Vanmorgen was het alleen nog heel rustig. 

Ingang van het gebouw van de Hansa-Studios vlakbij Potsdamer Platz. Bowie nam er drie albums op. Foto: Pieter Heijboer.
Ingang van het gebouw van de Hansa-Studios vlakbij Potsdamer Platz. Bowie nam er drie albums op. Foto: Pieter Heijboer.

 

De Engelsman speelde ook mee in de Duitse cultfilm Wir Kinder vom Bahnhof Zoo. De hoofdrolspeelster gaat in het Berlijn van de jaren ’70 als 14-jarige zichzelf prostitueren om aan heroïne te komen. Tussen al die ellende door komt ook aan liefde voor de muziek van Bowie aan bod. In de film bezoekt het meisje een concert van Bowie in Berlijn. In de bewuste scene zingt hij het nummer Station to Station. De soundtrack van de film bestaat volledig uit nummers van zijn tijd in Berlijn.

De laatste show van Bowie in Berlijn is al weer bijna 13 jaar geleden. In 2004 kreeg hij tijdens zijn optreden op het Duitse Hurricane-festival een hartaanval. Daarna stond hij slechts twee keer kort op de planken, maar bleef wel albums maken.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.